Röviden a THM kalkulátorokról, amit mindenkinek fontos volna tudnia

Marosi Nikoletta Marosi Nikoletta
2019. május 3.

A THM kalkulátor a második legfontosabb eszköz egy hitelfelvétel előtt. Az első az instacash.hu oldalán megtalálható hitel kalkulátor, amely segít eldönteni, hogy Neked melyik a legmegfelelőbb, a piacon jelenleg elérhető hitelkonstrukció.

A THM, azaz Teljes Hiteldíj Mutató az, ami a matematikában és közgazdaságban kevéssé jártas emberek számára is megmutatja, hogy milyen díjösszeggel kell számolni egy-egy hitel esetében. A hitel áru, pénzügyi termék, melynek az ára az az összeg, amennyivel többet fizetünk vissza, mint amennyi hitelt kaptunk. A THM kalkulátor még egyszerűbbé teszi a dolgod: megmutatja, hogy adott pénzintézet hitelkonstrukciójánál mennyi a hiteled ára, az eredeti hitelösszeg bizonyos százalékában kifejezve.

A THM-ről röviden és érthetően

A Teljes Hiteldíj Mutató tehát azt mutatja meg, hogy mekkora a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez viszonyítva, méghozzá százalékos formában megadva. A THM lényegében egy belső kamatláb, amely mellett az adós által visszafizetendő tőke és hiteldíj megegyezik az adós által a folyósításkor a banknak fizetett költségekkel csökkentett kölcsönösszeggel.

Még egyszerűbben fogalmazva a teljes hiteldíj a tőke (felvett hitel) összegén felül fizetendő összeg. A THM tehát nem a visszafizetendő összeget jelenti, csak egy részét, ugyanakkor tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő költségeket, azaz valamennyi, a hitel igénylésével kapcsolatban felmerülő kamat-, díj- és kezelési költséget.

Fontos tudni, hogy a THM jogszabályban rögzített módon kerül megállapításra, azaz nem a bank találja ki, hanem törvény szabályozza.

Mit tartalmaz a THM, azaz Teljes Hiteldíj Mutató?

A THM, mivel a tőkeösszeg feletti díjakat tartalmazza, az alábbi tételek kerülnek beszámításra:

 • a kölcsön folyósításával összefüggő költségek,
 • kamatköltség,
 • díjköltség,
 • kezelési költség.

A THM tehát jó kiindulási alap ahhoz, hogy tudjuk, végül ténylegesen mekkora költségekkel is kell majd hónapról hónapra számoljunk. (Ha felvettél 100 forint hitelt és a THM 28%, akkor a végén 128 forintot kellett visszafizetni.)Az egy másik kérdés, hogy mindez megéri-e neked az adott pillanatban? Megéri-e a THM összegével megnövelt tartozást vállalni, vagy késleltetni a fogyasztást addig, amíg összespórolod az árát? – De ennek mérlegelése más lapra tartozik.

THM kalkulátor
Teljes Hiteldíj Mutató segítségünkre van, hogy a legjobb személyi kölcsönt válasszuk

 

Mit nem tartalmaz a THM?

A THM éppen ezek miatt nem is tekinthető teljes költségmutatónak, azaz önmagában nem alkalmas arra, hogy a teljes visszafizetendő összeget megkapjuk. Ráadásul több további díjat sem tartalmaz, úgy, mint:

 • biztosítási-, garancia-, átutalási díjak,
 • futamidő hosszabbítási költség,
 • hitelbírálati díj,
 • késedelmi kamat,
 • rendelkezésre tartási jutalék,
 • nemfizetésből eredő további díjak.

Természetesen külön törvény kötelezi a bankokat, hogy a THM-en túl ezekről is tájékoztassák az ügyfeleiket, tehát nem merülhetnek fel rejtett költségek.

A THM kalkulátorok szerepe és haszna

Ahogy a hitel kalkulátor abban segít, hogy megtalálhasd a Neked lehető leginkább megfelelő hitelkonstrukciót és pénzintézetet, a THM kalkulátor azt mutatja meg, hogy adott hitel felvétele esetén mennyi THM-mel kell majd számolnod.

Az instacash.hu honlapján szereplő hitelkalkulátor segítségével kényelmesen, azonnal, akár az otthonod nyugalmában is kiszámolhatod, hogy az eltérő típusú hitelek és kölcsönök milyen havi törlesztő részlettel járnak.

A THM kalkulátorok „titka”, hogy a törvény által meghatározott szempontokat egyszerű matematikai algoritmusok segítségével összegyűjti az egyes pénzintézetektől és villámgyorsan kiszámolja az általad megadott pénzügyi és más adatok alapján nem csak azt, hogy mekkora törlesztő részletre számíthatsz, hanem hogy mekkora az egyes hiteltermékek THM-e.

Mire figyeljünk a THM kalkulátor használata során?

A teljes hiteldíj mutató, illetve maga a hitel kalkulátor is egy, a használata előtt kapott banki adatok alapján dolgozik, ezért mindig tartsd szem előtt, hogy a kiválasztott bank a későbbiekben eltérő számokkal kalkulálhat.

Azaz a THM kalkulátor és hitel kalkulátor tájékoztató adatokat közöl. Rendszerint ezek pontosak, azonban nem tekinthetők hivatkozási jogalapnak. Részletes, írásos ajánlatot érdemes kérni a döntés meghozatala előtt.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • annuitásos hitel

  Annuitásos hitelnél mire figyeljünk?

  Amikor igénybe vesszük a hitelkalkulátort és a különböző személyi kölcsönök között nézelődünk, akkor sok ismeretlen fogalom kerülhet a szemünk elé. Többek között ilyen az annuitásos hitel is, ami hazánkban az egyik leggyakoribb hiteltermékek közé tartozik.

 • A babaváró támogatás hitelnek minősül?

  A babaváró támogatás egy olyan kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitel konstrukció, amely a kamatmentességhez kiköti legalább egy gyermek vállalását, és amely bármire fordítható, amire a fiatal párnak aktuálisan szüksége van.

 • kölcsönszerződés

  Kölcsönszerződésnél mire figyeljünk?

  A kölcsönszerződés fontos, a pénzügyi lehetőségeket évekre meghatározó elköteleződés, ezért nagyon is számít, hogy tisztában legyünk azzal, miként hozhatunk felelős és tudatos döntést!