Aktív és passzív KHR jelentése

Az aktív és a passzív KHR státusz a negatív KHR bejegyzés két típusa. A tartozás kiegyenlítése után az aktívból passzívvá változik a KHR státusz.

Elég sok kalkulátor érhető el a magyar piacon, a mi működési modellünk sem különbözik ezektől túlságosan. Az online hitelek szakértőjeként ismerjük a piacon elérhető legjobb ajánlatokat. Ezeket mutatjuk meg neked néhány gyakori hitelösszeg esetén. Kerekítésből adódó eltérések viszont előfordulhatnak, ezért mindig a tényleges banki ajánlat alapján hozd meg a döntést. További kérdések és válaszok a GYIK-ben.

Kezdjük az alapokkal

Mit kell tudni az aktív és passzív KHR-ről

Az aktiv KHR státusz és a passzív KHR státusz egymás után következő két típusa a negatív KHR bejegyzésnek. Azok az adósok kerülnek fel negatív bejegyzéssel a KHR listára, akik a minimálbér összegét meghaladó 90 napon túli lejárt tartozással rendelkeznek. Ahogy ez bekövetkezik aktív KHR státuszúak lesznek. Mindaddig fennmarad ez a státusz, amíg a tartozás kiegyelítésre nem kerül. Amennyiben ez megtörténik, az ügyfél passzív KHR státuszúvá válik. Ez pedig így marad még egy éven keresztül. Csak egy év passzív KHR státusz után törlődik a negatív KHR státusz a Központi Hitelinformációs Rendszerből.

Mi szükséges az aktív KHR státusz eléréséhez?

Az aktív KHR státusz eléréséhez arra van szükség, hogy az adós fizetési késedelembe essen. Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy elfelejti átutalni a hitelének a havi törlesztőrészletét. Előfordulhat az is, hogy éppen munkanélkülivé válik és az adott hónapban nincs elegendő pénz a számlán a havi törlesztőrészlet átutalásához. Ilyen esetben még semmilyen probléma nincs. Ahhoz, hogy valaki aktív KHR státusszal rendelkezzen, arra van szükség, hogy a tartozás meghaladja a minimálbért és 90 napon túli lejárt tartozás legyen. Tehát egy hónapos tartozás miatt nem kerül az adós ilyen helyzetbe.  

Hogyan lehet kikerülni az aktív KHR státuszból?

Egy mód van erre, az, hogy kiegyenlíti az ügyfél a tartozását. Ez viszont a legnagyobb nehézsége a dolognak. Aki ugyanis olyan helyzetbe került, hogy 90 napon túl sem tudja rendezni a tartozását, nagy valószínűséggel olyan anyagi helyzetbe került, amiből segítség nélkül nem biztos, hogy ki tud kerülni. A lényeg az, hogy lehetőleg elkerülje az adós, hogy aktív státuszú legyen.

Mi a passzív KHR státusz jelentése?

A passzív KHR státusz azt jelenti, hogy az ügyfél rendezte a tartozását. Ebben az esetben passzív KHR státusza lesz, ami egy évig marad fenn, feltéve, hogy nem esik újra olyan mértékű késedelembe, ami miatt újra aktívvá válik a státusza. A passzív státusz a hitelintézetek számára azt mutatja, hogy az ügyfél gondban volt, de valahogyan mégis rendezte tartozását és ezáltal esélyt kap arra, hogy egy év elteltével majd újra vehessen fel hitelt.

Van a KHR-nek pozitív listája is?

A rendben fizető adósokkal kapcsolatban pozitív KHR lista is készül, ami az alapja annak, hogy a jó adósoknak pozitív hiteltörténetük lehessen. Az évek során kiépített pozitív hiteltörtének miatt kedvezőbb feltételeket kaphatnak bizonyos esetekben az adósok.

Mit tegyünk, hogy ne kerüljünk fel a KHR listára?

Ahogy látható, három havi nemfizetés több, mint egy évre meggátolhatja, hogy hitelt vehessünk fel. Ezért mindent érdemes elkövetni azért, hogy ne kerüljünk fel a negatí KHR listára.

A bankok minden ügyfélnek ajánlják, hogy kössön hitelfedezeti biztosítást. Ez akár hat hónapig is fizetheti az ügyfél helyett a törlesztőrészleteket. Ezzel a lehetőséggel azért elég kevesen élnek. Ezért is kerülnek bele olyen helyzetbe, amiből aztán nagyon nehéz lesz a kiút. A legjobb megoldás a megfelelő kommunikáció. A legjobb az, hogy elmondjuk a hitelintézetnek, ha fizetési nehézségeink vannak. Ilyen esetben segítek átütemezéssel, futamidő változtatással, szélsőséges esetben engedélyezik, hogy adott ideig ne fizessünk, vagy csak a kamatokat fizessük. Ez viszont segíthet abban, hogy legyen néhány hónapunk megoldást találni, ha gondunk támad, még mielőtt aktív KHR státuszúak leszünk.


MNB – Központi Hitelinformációs Rendszer

Wikipédia – KHR lista

KHR törvény

További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • annuitásos hitel

  Annuitásos hitelnél mire figyeljünk?

  Amikor igénybe vesszük a hitelkalkulátort és a különböző személyi kölcsönök között nézelődünk, akkor sok ismeretlen fogalom kerülhet a szemünk elé. Többek között ilyen az annuitásos hitel is, ami hazánkban az egyik leggyakoribb hiteltermékek közé tartozik.

 • A babaváró támogatás hitelnek minősül?

  A babaváró támogatás egy olyan kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitel konstrukció, amely a kamatmentességhez kiköti legalább egy gyermek vállalását, és amely bármire fordítható, amire a fiatal párnak aktuálisan szüksége van.

 • kölcsönszerződés

  Kölcsönszerződésnél mire figyeljünk?

  A kölcsönszerződés fontos, a pénzügyi lehetőségeket évekre meghatározó elköteleződés, ezért nagyon is számít, hogy tisztában legyünk azzal, miként hozhatunk felelős és tudatos döntést!