Hitel fix részletre?

Azért veszünk fel hitelt fix részletre, hogy megszüntessük a kamat változásból eredő kockázatokat. Nézze meg a fix részletre kapható kölcsönöket.

Elég sok kalkulátor érhető el a magyar piacon, a mi működési modellünk sem különbözik ezektől túlságosan. Az online hitelek szakértőjeként ismerjük a piacon elérhető legjobb ajánlatokat. Ezeket mutatjuk meg neked néhány gyakori hitelösszeg esetén. Kerekítésből adódó eltérések viszont előfordulhatnak, ezért mindig a tényleges banki ajánlat alapján hozd meg a döntést. További kérdések és válaszok a GYIK-ben.

Kezdjük az alapokkal

Mit kell tudni a fix törlesztésű hitelről

A hitelek törlesztőrészlete a hitel kamatától függ. Amennyiben a kamat változik, változik a hitel törlesztőrészlete is. Ezért megkülönböztetünk változó kamatozású hiteleket és rögzített kamatozású hiteleket. Amelyeknél a kamat rögzítésre kerül, azok valójában hitelek fix részletre. Előnyük a kiszámíthatóság, hiszen a futamidő végéig nem változik a hitel törlesztőrészlete. Hátrányuk, hogy a felvétel időpontjában nagy valószínűséggel magasabb a kamata, mint a változó kamatozású hiteleknek. Amennyiben a kamatszint a futamidő alatt növekszik, jó döntés lehet. Ha várhatóan csökken, akkor viszont a kiszámíthatóság ára a kamatra kifizetett nagyobb összeg lesz.

Ki kaphat hitelt fix részletre?

A hitel típusa határozza meg, hogy kérhető-e rix részletre. Vannak hitelek, amelyeket kizárólag ilyen formában kínálnak. A jogosultság nem függ össze ezzel, mindenki kérheti, aki egyébként megfelel az igénylési feltételeknek.

Milyen hiteleket kaphatunk fix részletre?

A személyi kölcsönök tipikusan fix részletre adott hitelek. Ezeknél a futamidő teljes hossza alatt nem változik a kamat mértéke, így amennyiben más változás nem következik be a kölcsön futamideje alatt (például futamidő hosszabbítás), akkor a hitel teljes futamideje alatt a törlesztőrészlet változatlan marad.

A jelzáloghitelek (lakáshitelek) esetében mára általánossá vált, hogy az ügyfeleket a változó kamatozástól az 5, 10 vagy 15 évre rögzített kamatok felé próbálják terelni a bankok, éppen amiatt, hogy kiszámítható legyen a törlesztőrészlete. Már megjelentek a végig fix kamatozású jelzáloghitelek is.

Hitel fix részletre – megéri?

Rögzített kamatozás, ez a trend. Megéri az igénylőnek? A válasz nehéz, mert nem láthatjuk előre az 5 vagy 10 év múlva várható kamatszinteket. A 2008-as válság és a svájci frank árfolyam növekedése megmutatta, mekkora veszélye van annak, ha változhat egy hitel bármelyik paramétere miatt a törlesztőrészlet. Álljon itt egy példa ennek a bizonyítására: 10 millió forintos hitel 150HUF/CHF árfolyamon felvéve 66667 CHF adósságot jelentett. Egy 20 éves futamidejű hitelnél 4-5 évvel később a tőke nem csökkent még le radikálisa, de ha csak 50 ezer frankkal számolunk, láthatjuk, hogy a forintban jövedelmet szerző adós számára 5 év törlesztés után a tartozása átszámítva, a magasabb, 250 HUF/CHF árfolyamon számolva 12,5 millió forintot tett ki! Ez a példa tökéletesen demonstrálja a kockázatot. A forinthitelnél nincs árfolyamkockázat, de a kamatkockázat is okozhat drasztikus törlesztőrészlet-növekedést.

Mi az előnye a fix részletnek?

Azt a hitel felvételének időpontjában nem lehet tudni, megérte-e. Az viszont biztos, hogy az igénylőnek attól nem kell tartania, hogy megnő a hitelének a törlesztőrészlete.

Érdemes akkor is felvenni hitelt fix részletre, ha előtörleszteni kívánjuk a hitelt?

Amennyiben az igénylő a hitel felvételének időpontjában tudja, hogy egy adott időpontban szeretne előtörleszteni, nem érdemes végig fix kamatozású hitelt választani. Ahogy már korábban említésre került, minél hosszabb időre kerül fixálásra a kamat, annál magasabb kamattal kínálja a bank a hitelt. Tehát ha például a 20 éves futamidejű hitelünket lakástakarékpénztári megtakarításból szeretnénk 4 év múlva végtörleszteni, akkor érdemes 5 éves kamatperiódusú hitelt felvenni a végig fix helyett. Így pontosan kiszámolható, mennyi kamatot fizetünk ki a végtörlesztés időpontjáig.


Az MNB javasolja, hogy a lakosság válassza inkább a fix kamatozású hiteleket

Hirado.hu – Fix kamatozású hitel

További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • annuitásos hitel

  Annuitásos hitelnél mire figyeljünk?

  Amikor igénybe vesszük a hitelkalkulátort és a különböző személyi kölcsönök között nézelődünk, akkor sok ismeretlen fogalom kerülhet a szemünk elé. Többek között ilyen az annuitásos hitel is, ami hazánkban az egyik leggyakoribb hiteltermékek közé tartozik.

 • A babaváró támogatás hitelnek minősül?

  A babaváró támogatás egy olyan kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitel konstrukció, amely a kamatmentességhez kiköti legalább egy gyermek vállalását, és amely bármire fordítható, amire a fiatal párnak aktuálisan szüksége van.

 • kölcsönszerződés

  Kölcsönszerződésnél mire figyeljünk?

  A kölcsönszerződés fontos, a pénzügyi lehetőségeket évekre meghatározó elköteleződés, ezért nagyon is számít, hogy tisztában legyünk azzal, miként hozhatunk felelős és tudatos döntést!