A személyi kölcsön népszerű hitelforma, ugyanis könnyen és gyorsan felvehető, valamint szabadon felhasználható. Ki és hogyan igényelhet személyi kölcsönt 2023-ban? Ki igényelhet személyi kölcsönt? Az elsődleges elvárások az igénylő életkorára és jövedelmi helyzetére vonatkoznak. Átlagosan az életkor 18-70 év között van, de a bankok ezen felül is eltérhetnek. Némely pénzintézetnél…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

február 7, 2023

0 hozzászólás

A személyi kölcsön népszerű hitelforma, ugyanis könnyen és gyorsan felvehető, valamint szabadon felhasználható. Ki és hogyan igényelhet személyi kölcsönt 2023-ban?

Ki igényelhet személyi kölcsönt?

Az elsődleges elvárások az igénylő életkorára és jövedelmi helyzetére vonatkoznak.

 • Átlagosan az életkor 18-70 év között van, de a bankok ezen felül is eltérhetnek. Némely pénzintézetnél csak 21 éves kor fölött kaphatunk hitelt, a felső korhatár pedig gyakran 65 év.

Minden esetben tájékozódni kell az adott bank honlapján.

 • A minimum elvárt jövedelem a mindenkori minimálbérrel megegyező összeg, amely 2023. január 1-től nettó 154.270 Ft.

Milyen típusú jövedelem számít hiteligényléskor?

Többféle jövedelemtípus is figyelembe vehető hiteligényléskor. Megkülönböztetünk: elsődleges és másodlagos jövedelmet.

Elsődleges jövedelemnek számít:

 • a munkabér,
 • a vállalkozói bevétel,
 • a nyugdíj.

Ezek önmagukban is figyelembe vehetőek hiteligényléskor.

Másodlagos jövedelmek közé számít:

 • a családi pótlék,
 • a GYES,
 • a GYED,
 • a rendszeres szociális juttatások,
 • az osztalék,

Önmagukban nem, de az elsődleges jövedelem kiegészítéseként figyelembe vehetik a pénzintézetek.

Elsődleges jövedelem igazolása hiteligényléskor

Alkalmazottként:

 • Elengedhetetlen egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás. Kivétel ez alól, ha számlavezető bankunktól veszünk fel kölcsönt, ekkor ugyanis általában elegendő a pénzintézet részéről a visszamenőleges pénzmozgások ellenőrzése a folyószámlán.

Vállalkozóként:

 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás benyújtása szükséges, melyen szerepel a cég előzőleg lezárt üzleti évének mérlege, éves beszámolója. Kiegészítve egy 30 napnál nem régebbi NAV nullás bővített adóigazolással.

Nyugdíjasként:

 • Határozattal, illetve éves nyugdíjösszesítővel szükséges igazolni a jövedelmet. Rokkantnyugdíj esetében a rokkantságról szóló hivatalos határozat bemutatása is kötelező.

Külföldi munkavállalóként:

 • Szintén elfogadják a külföldi munkáltatótól a munkáltatói igazolást, vagy a NAV által kiadott igazolást. Az érvényes magyar okiratok viszont minden esetben szükségesek, külföldi munkavállalóként is.

 

A hitelfelvétel egyéb fontos szempontjai

A jövedelmen túl a pénzintézetek számára fontos, hogy a hitelt igénylő 3-6 havi munkaviszonnyal rendelkezzen, tehát ne álljon próbaidő alatt, valamint a határozatlan munkaviszony is előny a hitelfelvételkor. A pénzintézetek számára ugyanis ez adja a legnagyobb stabilitást, hogy az adós biztosan tudja majd fizetni a felvett kölcsönt.

Ezzel persze nem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy határozott munkaszerződéssel nem kap senki hitelt, de a bankok ilyen esetben rendkívül körültekintően járnak el. Továbbá lehetséges, hogy az egyik banknál ilyen feltételekkel elutasítják az ügyfelet, egy másik banknál viszont megkapja a kért összeget.

A hitelfelvétel kizáró okai

A hitelfelvétel során vannak kizáró okok, de fontos megjegyezni, hogy ez nem csak a bankok, hanem a hitelt felvevő személy érdekeit is szolgálják. Így elkerülve az adósságspirál kialakulását. Tehát elutasításra kerül az, aki nem felel meg az életkori vagy jövedelmi, esetleg munkaviszonyt érintő elvárásoknak. Ha az egyik banknál elutasítják valami miatt a kérelmet, érdemes lehet esetleg másik banknál próbálkozni. Könnyen lehet, hogy az eltérő banki feltételek miatt egy másik pénzintézetnél elfogadják a hiteligénylést.

Természetesen olyan okok is lehetnek, amelyeknek mindenhol elutasítás lehet a vége.

A legfontosabb alapvető kizáró okok:

 • ha az igénylő nem cselekvőképes,
 • ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas magyar okmánnyal, vagy bejelentett magyar lakcímmel,
 • ha nincs igazolt jövedelme,

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok

A következő dokumentumokra mindenképp szükségünk lesz:

 • érvényes magyar személyazonosító okmány (személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél), és lakcímkártya
 • alkalmazottak esetén: munkáltatói jövedelemigazolás
 • vállalkozók esetén: NAV jövedelemigazolás, 0-ás igazolás a köztartozás-mentességről
 • nyugdíjasok esetén bankszámlakivonat, esetleg nyugdíjhatározat és éves nyugdíjösszesítő
 • bankszámlakivonatok 3 hónapra visszamenőleg
 • esetleg közüzemi-, vagy telefonszámla.

Hogyan lehet hitelt igényelni?

Jelenleg ma Magyarországon minden pénzintézet kínál személyi kölcsönt, de nem mindegy, hogy hol indítjuk el a hitelfelvételt. Nem csak a feltételek, de az igénylési eljárás is más és más lehet bankonként.

Ma már akár az otthon kényelméből is összehasonlíthatjuk a legjobb személyi kölcsönöket, ami hatalmas segítség, ha nem szeretnénk áttanulmányozni az összes bank minden ajánlatát. Az Instacash-nél lehetőség van online igényelni, melyről itt tájékozódhat: instacash.hu/online-hitel/

Összefoglaló

A bankok hitelbírálati szempontjai nem egyformák, így előfordulhat, hogy míg az egyik bank elutasít, ugyanazon igénylés a másik banknál pozitív hitelbírálatot eredményez. Ezzel együtt is vannak tényleges kizáró okok, mint például az életkori feltételek, az érvényes személyi okiratok, valamint a jövedelmet igazoló kritériumok.

Napjainkban elmondható, hogy tényleg könnyen és gyorsan lehet hitelhez jutni, azonban ezekkel a feltételekkel a pénzintézetek mégis próbálják védeni mind magukat, mind az adóst, az esetleges későbbi nehézségektől. Az Instacash segítségével gyorsan és online igényelhet kölcsönt, több bank ajánlatát összehasonlítva: instacash.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Gyorskölcsön, Hitel, Hiteligénylés, Hitelkalkulátor, Személyi kölcsön Az alapkamat jelentése és hatása életünkre
Az alapkamat jelentése és hatása életünkre