Hitelkiváltás kalkulátor 2021

Hitelkiváltásban gondolkodik? Kalkulátorunkkal megtalálhajta a legkedvezőbb személyi kölcsönöket, melyek segítségével megszabadulhat drága hiteleitől!

Betöltés...

Elég sok kalkulátor érhető el a magyar piacon, a mi működési modellünk sem különbözik ezektől túlságosan. Az online hitelek szakértőjeként ismerjük a piacon elérhető legjobb ajánlatokat. Ezeket mutatjuk meg neked néhány gyakori hitelösszeg esetén. Kerekítésből adódó eltérések viszont előfordulhatnak, ezért mindig a tényleges banki ajánlat alapján hozd meg a döntést. További kérdések és válaszok a GYIK-ben.

Kezdjük az alapokkal

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

Így nemcsak kevesebbe kerülnek majd ezek a hitelek, hanem elég lesz egyszerűen, egy pénzügyi szolgáltató felé törleszteni. Egy törlesztőrészlet, egy hitelszerződés, kevesebb fizetendő! Böngésszen a legkedvezőbb személyi kölcsönök között, a kalkulátorunkat itt találja.

Ki jogosult hitelkiváltásra?

Minden olyan ügyfél, aki nem szerepel a KHR adatbázisában negatív bejegyzéssel és teljesíti a hitelkiváltó bank személyi kölcsönnel kapcsolatos feltételeit. Ezek a feltételek bankonként eltérőek. A személyi kölcsön igénylési feltételein túl szükséges lehet egyéb feltételek teljesülése is, például a kiváltandó hitelnek bankon kívülinek kell lennie, és minimum 6 hónappal korábban került felvételre.

Mi a hitelkiváltás menete?

Miután az igénylő kiválasztotta a hitelkiváltó pénzintézetet, beszerzi az igénylés benyújtásához szükséges dokumentumokat, amelyek megegyeznek a személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokkal. Továbbá szükséges igazolni a kiváltandó hitelek törlesztését, mégpedig olyan módon, hogy benyújtja annak a bankszámlának az utolsó 3 havi bankszámlakivonatát, amelyről az adott hitelt törleszti, csekkes törlesztés esetén a befizetést igazoló csekkeket készíti elő. Utolsó feltételként pedig szükséges beszerezni az adott hitelt nyújtó bank igazolását a fennálló hiteltartozásról.

Amennyiben a dokumentumok rendelkezésre állnak, benyújtható az igénylés.
Az elbírálás után a hitelkiváltó bank átutalja a tartozás összegét az adott pénzintézetnek, az ügyfél pedig megkezdi a törlesztést a hitelkiváltó banknál.

Mennyivel csökken a havi törlesztőrészlet hitelkiváltás esetén?

A hitelkiváltással mindenképpen csökken a havi törlesztőrészlet, de ennek a nagysága sok mindentől függ. Befolyásolja a futamidő és a kamat nagysága. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a korábbi hitelünk kamata 10% volt, a futamideje pedig 10 év, ha lecsökken a kamatszint 7 %-ra, akkor nagyjából 17 %-as lesz alacsonyabb a törlesztőrészlet. Ez konkrét példát nézve azt jelentheti, hogy a korábbi 100 ezer forintos havi törlesztőrészlet 85 ezer forintra csökkenhet. Ez pedig jelentős különbséget mutat.

Aktív KHR listás szereplés – mit lehet tenni?

Ha valaki a Központi Hitelinformációs Rendszer (régen BAR lista) adatbázisában negatív listán szerepel, nem igényelhet hitelkiváltást. A pozitív KHR listára való újbóli felkerüléshez kizárólag az eddigi tartozások teljes körű törlesztése jelenti a megoldást. Miután kiegyenlítettük az összes tartozást, 1 év után a pozitív listára helyeznek, és újra hitelképesnek minősíthetnek a bankok.

Tipp: Mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a bankkal! Látogassunk el a helyi bankfiókba, és beszéljünk az ügyintézővel! A legjobb, ha valamennyit már azonnal törlesztünk. Ha látják rajtunk az adósságok rendezése felé irányuló törekvést, számíthatunk segítségre. Például néhány hónapig nem kérik a havi törlesztőt, vagy kedvezőbb hitelkonstrukciót kínálnak fel számunkra.

Aktív vagy passzív KHR lista között különbséget tesznek a bankok?

Nem. Passzív KHR listával szintén nem juthatunk hitelhez, mivel a bankok nem tesznek különbséget a negatív listák típusai között.

Milyen hosszú legyen a futamidő?

Amennyiben a hitelkiváltáskor az a cél, hogy egy törlesztőrészletet kelljen fizetni egy bank felé, szemben a korábbi néhánnyal, érdemes úgy beállítani a futamidőt, hogy a maximális összegű törlesztőrészletet fizessük. Jól tudjuk, hogy minél hosszabb a futamidő, annál drágább lesz végső soron a felvett hitel. Amennyiben sokkal hosszabb futamidőt választunk, mint amilyen a kiváltandó hiteleknél volt, azt kockáztatjuk, hogy bár alacsonyabb összeget fogunk havonta fizetni, összességében viszont mégis többet fogunk az adott hitelért kifizetni a banknak.

Milyen hiteltípusok segíthetnek a hitel kiváltásában?

Elsősorban egy szabad felhasználású személyi kölcsön vagy jelzáloghitel felvétele segíthet törleszteni a tartozásokat. Azonban lehetőségünk nyílik hitelkiválasztáshoz kötött kölcsön igénylésére is, amikor az összeget kizárólag az adósságok rendezésére költhetjük.

Milyen költségekkel járhat a hitelkiváltás?

A kiváltandó kölcsön végtörlesztési díja mellett az új hitel költségeivel szükséges számolnunk. A bankok többsége általában 1-2%-os végtörlesztési díjat számít fel. Személyi kölcsönöknél 1%-os, egyszeri költséggel számolhatunk az esetek többségében. Jelzáloghitelnél viszont már az értékbecslés költsége és közjegyzői díj is felmerül, ami akár 300.000 forintba is kerülhet.

Tipp: Érdemes a különböző hitelajánlatok között böngészni, hiszen a bankok gyakran jelentős kedvezményt adhatnak az egyszeri költségekből. Így nem merülnek fel a kelleténél magasabb kiadások.

Mennyi az átfutási idő?

Személyi kölcsönöknél már 3-4 nap alatt megkaphatjuk a pozitív hitelminősítést a banktól. Jelzáloghitel kiváltás igénylésekor pedig átlagosan 1 hónap az elbírálási idő. A kölcsön összege a szerződéskötéstől számítva általában 24 órán belül érkezik meg a bankszámlánkra.

Kiváltható a lakáshitel?

Igen. Hitelkiváltó jelzáloghitel igénylése esetén a jelenlegi lakáshitelt is kedvezőbb feltételek mentén törleszthetjük tovább. Azonban a személyi kölcsönökkel ellentétben a lakáshitelek kiváltása már jóval időigényesebb folyamat. Hitelkiváltó jelzáloghitel igénylésekor a hitelintézet a jövedelmünk mellett az ingatlanunk forgalmi értékét és hitelbiztosítéki értékét is vizsgálja.

Mit jelent az ingatlan forgalmi értéke?

Az ingatlan jelenlegi piaci ára, amennyiért akár most is értékesíthetnénk egy vevőnek. Egy ingatlan árát befolyásolja a falak és szerkezetek állapota, a megközelíthetősége, a vízellátási- és fűtési rendszere, illetve az adott környék nyugalma is. Egy összkomfortos, csendes helyen található ingatlan esetén az átlagosnál magasabb forgalmi értékre lehet számítani.

Mit jelent az ingatlan hitelbiztosítéki értéke?

Az ingatlan forgalmi értékének 70-90%-a. A bank ugyanis mindig számol azzal a lehetőséggel is, ha valamiért nem tudnánk tovább törleszteni a jelzáloghitelt, ezért az értékbecslő a piaci árnál alacsonyabb árat határoz meg hitelbiztosítéki értékként. Megyei jogú városokban általában 10%-ot, kisebb városokban és falvakban pedig régiótól függően 20-30%-ot von le az ingatlan piaci értékéből a bank által küldött értékbecslő.

Kiváltható a hitel ingatlanfedezettel?

Igen. A bankok túlnyomó többsége viszont pontosan meghatározza, hogy az ingatlannak fedezetként milyen értéket kell képviselnie. Kizáró tényezőnek minősül, ha az ingatlan végrehajtás alatt áll. Több banknál pedig az sem megengedett, ha az ingatlanunk jelenleg is egy másik hitel fedezeteként szolgál.

Állandó jövedelem nélkül is igényelhető hitelkiváltás?

Nem. Legalább 3 hónapja tartó munkaviszonnyal és a minimálbért elérő fizetéssel kell rendelkeznünk a hitelkiváltás igényléséhez. Fontos megjegyezni, hogy a minimálbér megléte még nem garantál pozitív hitelbírálatot. A bankok minden hitel esetében elvárják a rendszeres, hitelképességet alátámasztó jövedelmet.

Mi a hitelkiváltás 3 legfontosabb előnye?

Alacsonyabb törlesztőrészlet

Hitelkiváltással csökken a havi törlesztőrészlet mértéke, így kevesebbet kell fizetnünk. Ha jelenleg több hitelt fizetünk, mindenképpen ajánlott érdeklődni a bankoknál kedvezőbb feltételek elérése érdekében. Az adósságrendező hitel igénylésének köszönhetően bizonyos esetekben akár több millió forint tartozást is lefaraghatunk.

Könnyű ügyintézés

Mivel hitelkiváltással már csak egyetlen bank irányába szükséges törleszteni az eddigi tartozásainkat, ezért az ügyintézés nem csak egyszerűbb, hanem sokkal rövidebb is lesz. Nem kell többé a különböző hitelintézetekkel tartani a kapcsolatot, nem kell a csekkek tengerében úszni, és nem kell értékes időt pazarolni postára járással és adminisztrációs teendőkkel a mindennapokban.

Nyugodt hétköznapok

Meglévő hiteleink törlesztése végre alacsonyabb havidíjjal, egyszerű ügyintézéssel és kevesebb stresszel járhat. A hitelek kiváltása elsősorban azoknak nyújt mentőövet, akik több kisebb összegű hitelt vagy egyetlen, túl magas havidíjú kölcsönt szeretnének kényelmesebben, alacsonyabb törlesztőrészletek mellett rendezni.

 


MNB – Hitelkiváltásról egyszerűen

Bankszövetség – Hitelkiváltás

További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • A személyi kölcsön feltételei

  Személyi kölcsönre van szükséged? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned

  Számtalan olyan helyzet adódhat az életben, amikor szükségünk van kisebb-nagyobb összegre. Új autót szeretnénk vásárolni, felvették a gyereket az egyetemre és valamiből ki kell fizetni a tandíjat, meg az albérletet, esetleg élni szeretnénk az otthonfelújítási támogatással, de épp nincs félretett 5-6 milliónk. Sajnos alakulhat úgy is, hogy valamilyen egészségügyi problémánk miatt gyógykezelésre kell költenünk. Ilyen

 • Így finanszírozható hitelből a továbbtanulás 

  Szeretnél diplomát szerezni? Nagyszerű, szentül hiszem, hogy az ambiciózus fiataloké a jövő! Azonban mindez nemcsak a 18. életévüket frissen betöltött, főállású diákok – és családjaik – számára jelenthet komoly anyagi megterhelést. Sokan már önálló háztartással és keresettel rendelkező felnőttként döntenek a továbbtanulás mellett, az otthonuk, valamint önmaguk fenntartása mellett pedig igen nehéz összespórolni a tanulmányaik finanszírozásához

 • Online hiteligénylés

  Hitelmoratórium – tapasztalatok egy év után

  Júniusban 30-án ér véget a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre válaszul adott  hiteltörlesztési moratórium. A moratórium a 2020. március 19. előtt folyósított ügyletekre vonatkozik, és a határidő lejárta után ismét a megszokott rendben szükséges majd törleszteni a hitelünket. 2021 elején söpört végig a sajtón több olyan hír, amely a hitelmoratórium kihasználása esetén felmerülő többletköltségekre hívta fel