Erre a kérdésre néhány éve korántsem lehetett egyértelmű választ adni. A pénzintézetek különböző nehezítésekkel igyekeztek ügyfeleik kedvét elvenni az előtörlesztéstől.
jacint.biro

jacint.biro

május 3, 2019

0 hozzászólás

Erre a kérdésre néhány éve korántsem lehetett egyértelmű választ adni. A pénzintézetek különböző nehezítésekkel igyekeztek ügyfeleik kedvét elvenni az előtörlesztéstől. A bank úgy számol, hogy a teljes futamidőt és a teljes kölcsönt és hitelösszeget tekinti pénzügyi terméknek, méghozzá gond nélküli visszafizetéssel. ezzel számol, amikor minősíti az adóst és hitelez számára. Az előtörlesztés a banknak a legtöbb esetben nem üzlet, sőt.

Mára azonban az előtörlesztési szabályok sokat változtak

Előtörlesztésben töröd a fejed? Mindenképp érdemes végigszámolni, neked megéri-e. Nem kell hozzá év végi bónusz a munkahelyen, vagy családi örökség. Sőt, a nadrágszíjat sem kell feltétlen szorosabbra húzni. Minden attól függ, melyik pénzintézettől, mekkora összeget és milyen futamidővel vettünk fel. És természetesen az sem mindegy, miből és hogyan szeretnéd rendezni a tartozásod.

A következőt dolgokat érdemes

Tanulmányozzuk át a kölcsönszerződésedet, nézz rá a számokra egy online előtörlesztési kalkulátorban, kérdezd ki a pénzintézetedet!

személyi kölcsön előtörlesztés
Megérheti személyi kölcsönt előtörleszteni

 

A legfontosabbak információkat azonban már most megtudhatod

  • Előtörlesztésről akkor lehet beszélni, ha a hitelfelvevő minimum 3 havi törlesztő részletet fizet ki előre.
  • Az előtörlesztés lehet részleges és teljes. Ha az utóbbi valósul meg, végtörlesztésről beszélünk.
  • Amikor előtörlesztesz, közvetlenül a személyi kölcsön tőketartozása csökken. Már abban az esetben is spórolsz, ha csak részleges előtörlesztés történik. A kisebb tőketartozás után ugyanis kevesebb kamatot fogsz fizetni.
  • A jegybanki alapkamat jelenleg alacsony, ezért ha megtakarításod keletkezik, az összeget befektetés helyett (pl. betétlekötés) érdemesebb az előtörlesztésbe forgatni.

Mivel az előtörlesztés miatt a pénzintézet elesik az előre tervezett kamatbevételtől, az előtörlesztésre díjat szab ki. Ennek mértéke eltérő lehet.

  • A díj kiszámolása az előtörlesztett összeg alapján történik.
  • A fogyasztói hitelekről szóló jogszabály maximalizálja a kiróható összeget.
  • A díj nem haladhatja meg az előtörlesztés időpontja és a személyi kölcsön eredeti lejáratának időpontja közötti időtartamra kiszámolt hitelkamat összegét.
  • Amennyiben az előtörlesztés időpontja és a kölcsönszerződés lejárata között az időtartam több, mint 1 év, a díj az előtörlesztett összeg 1 százaléka. Ha kevesebb, mint 1 év, 0,5 százalék.
  • Ha végtörlesztés történik, a díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 2 százalékát.
  • Egy évben egyszer, maximum 200.000 Ft összegig díjmentesen lehet előtörleszteni.

Miután tisztában vagy a kondíciókkal, egyetlen kérdés maradt hátra. Miből szeretnél előtörleszteni?

Ideális esetben az előtörlesztés alapja az önerő. De létezik másik opció is: a hitelkiváltó személyi kölcsön.

Hogyan működik? Az új kölcsönnel végtörleszted a korábbi hiteledet, lezárod a korábbi szerződést, majd az újonnan felvett, kedvezőbb kamatozású kölcsön törlesztő részleteit fizeted tovább.

Arra viszont készülj fel, hogy maga az előtörlesztés nem a legegyszerűbb folyamat. Ha például a CIB Előrelépő személyi kölcsön-t választod hitelkiváltó személyi kölcsönként, valószínűleg szükséged lesz igazolásra a fennálló tőketartozásról és egy előtörlesztési kérelemre is:

[sc_offer_view id=”289″]

Természetesen ennek is van díja, mértéke pedig attól függ, hogy az eredeti kölcsönt ugyanannak a pénzintézetnek vagy egy másiknak a hitelével váltod-e ki. Bárhogy is döntesz, elsőként pénzintézeteddel konzultálj, hisz az is befolyásolhatja az előtörlesztést, hogy a személyi hitel futamidejéből mennyi van még hátra.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről