A babaváró támogatás egy olyan kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitel konstrukció, amely a kamatmentességhez kiköti legalább egy gyermek vállalását, és amely bármire fordítható, amire a fiatal párnak aktuálisan szüksége van.
jacint.biro

jacint.biro

május 15, 2019

0 hozzászólás

Igen, ez természetesen hitel. Maga az állami támogatás az a hitel kamatkedvezménye. Így a babaváró támogatás egy olyan kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitel konstrukció, amely a kamatmentességhez kiköti legalább egy gyermek vállalását, és amely bármire fordítható, amire a fiatal párnak aktuálisan szüksége van a zavartalan és jobb körülmények között történő gyermekvállaláshoz.

A kamatmentesség további feltétele, hogy öt éven belül megszülessen a vállalt első gyermek, ám, ha ez a banki feltétel nem teljesül, az igényelt és felvett kamattámogatást (amely akár 1,5-2 millió forint is lehet) egy összegben vissza kell téríteni.

A kormány 7 pontos családtámogatási akciótervének részek részeként meghirdetett, kamatmentes babaváró hitelt 2019 július 1-től 2022 december 31.-ig igényelhetik a gyermeke(ke)t vállaló fiatal házaspárok

A babaváró támogatás tehát tulajdonképpen egy kamatmentes személyi kölcsön, amelynek tőkerészét a hiteligénylők, kamatát pedig az állam fizeti. A hitel maximálisan igényelhető összege 10 millió forint, azonban ezt az állam három gyermek* születése esetén nem visszatérítendő kölcsönként kezeli, az alábbiak szerint:

A kincstár első gyermek esetén 3 évre felfüggeszti a kölcsöntörlesztést a terhesség 12. hete után, második gyermek esetén szintén 3 évre szünetelteti a törlesztést, valamint a fennmaradó tartozás egy részét is elengedi. Harmadik gyermek esetén a 12. terhességi hetet követően az állam a teljes még hátralévő tartozást elengedi.  

ha megszületik az első vállalt baba, akkor a bank felé csak a tőketartozást kell visszafizetni, amely többi gyermekkel folyamatosan csökkenthető.

A babaváró támogatás egyértelműen hitel

 

Kik vehetik igénybe a támogatást és mik a hitel banki feltételei?

Olyan házaspárok igényelhetik együttesen a hitelt, akik:

  • magyarországi lakcímmel rendelkeznek,
  • akiknél (a Magyar Közlönyben is megjelent márc. 12-i kormányrendelet szerint) legalább az egyik fél első házasságában él (özvegyülés miatti házasságmegszűnést nem veszik figyelembe),
  • a feleség 18 és 40 év közötti életkorú (igazoltan nem töltötte be a 41. életévét),
  • valamint legalább egyikőjük rendelkezik minimum 3 éves, TB biztosított, folyamatos munka jogviszonnyal.

A támogatás feltétele még a büntetlen előélet, a köztartozás nélküliség valamint nem szerepelhet a KHR adóslistán egyik fél sem.

Továbbá vizsgálják a párok esetén azt is, hogy a hitelfelvételkor nem-e áll fenn olyan nyilvánvaló körülmény, amely lehetetlenné teszi a gyermekvállalást.

A banki folyósítású babaváró hitel esetén is vizsgálják a bankok a hitelképességet?

Igen, a bankok vizsgálják a pár hitelképességét. Pozitív elbírálás esetén a babaváró hitelt a bankok hitelbírálati díj, hitelfolyósítási díj és előtörlesztési díj nélkül, forintban folyósítják. Érdemes tehát az instacash.hu oldalán található hitelkalkulátort igénybe venni, hogy kiválaszthassuk a legszimpatikusabb bankot, amelyiknél igénybe vennénk a babaváró hitelt!

A hitel teljes futamideje 20 év lehet, maximális összege 10 millió forint, amelyet havonta kell törleszteni.

A törlesztés forintban, havonta legfeljebb 50 ezer forint összegben történik, amely összegben benne van a kincstár felé fizetendő kezességvállalási díj is (ez a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka, vagyis 10 millió forint felvett hitel esetén havi 4167 forint).

A hitelkérelem banki elutasítása esetén az illetékes járási hivataloknál illetőleg a Főváros Kormányhivatalánál lehet a támogatás ügyében fellebbezni.

Amennyiben az egyik alapvető feltétel meghiúsul, vagyis a beígért gyermekek nem jönnek a világra, a vállalt időtől számított 120 napon belül a teljes kamattámogatási összeget, a hitelösszeg ügyleti kamataival együtt egy összegben vissza kell fizetni.

*A gyermekek számába beleszámít a közösen örökbefogadott gyermek, a 12 hetesnél idősebb terhesség során elhalálozott magzat, vagy elhalálozott gyermek is. Azonban egyik vagy másik fél már meglévő gyermekeke a babaváró támogatás igénylésekor nem számít bele a vállalt gyermekek számába, ilyen esetben, valamint további gyermekek tervezése esetén érdemes a CSOK vissza nem térítendő támogatást és hitelt igényelni.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről