Új rekordot döntöttek a személyi kölcsön-felvételek 2018-ban és 2019 első hónapjaiban. Ez idáig folyamatosan szárnyal a hitelpiac. De meddig?
jacint.biro

jacint.biro

május 8, 2019

0 hozzászólás

Új rekordot döntöttek a személyi kölcsön-felvételek 2018-ban és 2019 első hónapjaiban. Ugyanakkor a változó kamatozású hitelek népszerűsége továbbra is a padlón van – joggal.

Nagyon is úgy tűnik, hogy a 2008-as válság a múlté, ám az emberek tanultak az akkori hibákból és már nem hisznek az ígéreteknek.

A Magyar Nemzeti Bank közölte friss piaci adatok felülmúlták a várakozásokat

A nemrégiben közölt adatok alapján a Magyar Nemzeti Bank derűsen realista képet fest a magyar lakosságról a hitelfelvételek és megtakarítások alapján.

Az összes fogyasztási hiteltípus közül messze kiemelkedik a személyi hitel, mind az állomány mértékét mind a felvétel arányát tekintve. Ezzel egy időben majdhogynem teljesen eltűnt a szabad felhasználású jelzáloghitel: csupán 400 millió forint értékben helyeztek ki ilyen kölcsönt, ami soknak tűnhet egy magánszemély számára, ám a személyi hitelek 44,2 milliárdos összege mellett elenyésző.

Az oka talán az, hogy bár kedvezőbb a kamatozása, sokkal nehézkesebb felvenni, mint a gyors személyi kölcsönt.

személyi kölcsön-felvételek
Továbbra is szárnyal a hitelpiac, azon belül is kiemelkedően teljesítenek a személyi kölcsönök

 

2019 januárja túlszárnyalta 2018 bármely hónapját

Ténylegesen senki se számított arra, hogy az idei év első hónapja felül fogja múlni 2018 mindegyik hónapját, a decembert is beleértve, mégis ez történt a személyi hitelek esetében.

Sőt nem csak a személyi kölcsönökből vettek föl többet, mint bármely hónapban 2018-ban, de az áruhitelek felvétele is jelentős mértékben nőtt. Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar lakosság igenis fogyasztásközpontú lett, illetve bőven nem költekezte ki magát 2018 decemberében.

A lakáshitelek átlagkamata növekszik, kevesebbet is vesznek fel

A lakáshitelek átlagkamata már tavaly ősz elején emelkedni kezdett, majd idén januárban már némileg csökkent: 5,12%-ra állt be. Fontos szem előtt tartani, hogy ez az összes lakáshitel átlagkamata, tehát jelentős eltérések lehetnek és vannak is az egyes típusok, illetve a bankok kínálatai között egyaránt.

Azt látjuk az MNB adatai alapján, hogy a változó kamatozású hitelek átlagkamatai jelentős mértékben, 3-ról 3,7%-ra emelkedtek, miközben a legalább egy évre fixált kamatok 5,19%-ra csökkentek (Mi a különbség a fix és a változó kamat között?).

Az szintén egyértelműen látszik, hogy a fix kamatozású lakáshitelek a legkedveltebbek: inkább fizetnek eleve kicsit többet az emberek, de nem kockáztatják meg, hogy elszabaduljanak a kamatok. Számokat tekintve 18,2 milliárd forintra rúgott 2018 januárjában a változó kamatozású hitelkihelyezés, egy évre rá azonban már csak 2,7 milliárd forint volt.

A fix lakáshitelek hiába drágábbak, tovább nőttek: 61,6 milliárd volt az egy évvel korábbi 56,42 milliárd forinthoz képest.

Az emberek egyre felelőssebben döntenek és növelik a likviditásuk

Az MNB által közölt adatok szerint arra a következtetésre juthatunk, hogy a magyar lakosság igenis körültekintőbbé vált hitelfelvétel terén. Ezért található az instacash.hu oldalán hitel kalkulátor, amely segít eldönteni, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, a piacon jelenleg elérhető hitelkonstrukció.

Az is látszik, hogy miközben növekszik a személyi kölcsön felvételének száma és mértéke, a likvid megtakarítások is növekednek. Ennek a mértéke szintén korábban sosem látott rekordot ért el: 2019 elejére elérte és meghaladta a 6 000 milliárd (6 billió) forintot a lekötetlenül tartott folyószámlabetétek értéke.

Ennek több oka is lehet: egyrészt az alacsonyan tartott alapkamat miatt a bankbetétek hozama is alacsony és a kamatadó ezt még tovább csökkenti, másrészt a lekötetlen pénzt könnyebb mozgósítani.

Egyszóval a magyarok számára mindinkább fontos a likviditásuk megőrzése, és alig hajlandóak hosszabb távra lekötni, befektetni a pénzüket.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről