Nem könnyű mérlegelni azt, hogy adott esetben épp egy fix (rögzített) kamatozású hitellel vagy egy változó kamatozású kölcsönnel járunk jobban.
jacint.biro

jacint.biro

április 9, 2019

0 hozzászólás

Nem könnyű mérlegelni azt, hogy adott esetben épp egy fix (rögzített) kamatozású hitellel vagy egy változó kamatozású kölcsönnel járunk jobban. Különösképp nehéz a döntés, ha nem vagyunk tisztában az olyan banki alapfogalmakkal, mint a kamat, vagy épp a futamidő.

A kamat (ügyleti kamat) önmagában a Bank által folyósított pénz használatának az ellentételezése, vagyis az ára. Ezt az összeget minden napra felszámolják, de felhalmozva, csak havonta vagy negyedévente kell egy összegben megfizetni.

Ez a Bank számára megfizetendő összeg nem része a hitelösszegnek, nem a visszatérítése, csak annak használati díja, ami lehet a hitel visszatérítésének időtartalma (vállalt futamidő) alatt megegyezés (szerződés) alapján állandó, vagy épp változó.

Fix, rögzített kamat

Amennyiben változatlan mértékű, fix kamatról beszélünk az annyit jelent, hogy a futamidő végéig ugyanannyi kamatot vagyunk kötelesek fizetni. Fix kamat esetén tehát nem kell tartanunk a kamatváltozásoktól.

Eredményeképp a törlesztő részletünk stabilan kiszámíthatóvá válik, hiszen az havi szinten se kedvező, se kedvezőtlen irányba nem fog változni. Jól hangzik, mégis hol lehet benne a buktató?

Ott, hogy amennyiben a rögzített kamatozású, hosszú lejáratú hitelünket (pl. a 3-5 éves személyi és a 6-8-10 év futamidejű lakáshitelek) magas kamatkörnyezetben vesszük fel, az általános kamatszint viszont a vállalt idő alatt csökken, fix kamatozású konstrukciónkkal továbbra is a kezdeti, magas kamatot kell fizetnünk, ez pedig a futamidő végére akár potenciálisan nagy különbözetet (akár több százezer Forintnyi veszteséget) is jelenthet számunkra.

Célszerű tehát a fix kamatozású hiteleket olyankor választani, ha a kamatkörnyezet jól láthatóan alacsony. Ehhez ideális segítség az instacash.hu oldalán található hitel kalkulátor, ami pillanatok alatt nyújt segítséget Önnek a helyes döntésben!

Személyi kölcsön kamat
Legyünk tisztában a kamatokkal, mielőtt kölcsönt veszünk fel

 

Változó kamat

A változó kamat összegét két összetevőből határozzák meg: a kamatfelár változásából, amely a hitelező intézet nyeresége, és amelyet ő maga szab meg, valamint a referenciakamat mértékéből, amelyet az MNB állapít meg és akár 3-6 havonta változhat, bármilyen irányba.

Változó kamatozás esetén így értelemszerűen azzal kell számolnunk, hogy a hitelösszegünk kamata a vállalt futamidő alatt számtalanszor változhat, akár hónapról hónapra is.

Bár még változó kamatozású hitelek esetében is az egyes kamatperiódusok alatt a kamat a hitelszerződésben előre rögzített ideig (pl. negyedéves vagy éves időtartamig) változatlan maradhat, az újonnan kezdődő kamatperiódusra már egy másik, aktuális pénzpiaci körülményektől függő kamatösszeget számol ki a Bank.

Ilyenek a minősített lakáshitelek is például, amelyek kamatperiódus végéig rögzített kamatozásúak. A változó kamatozású hitelek azonban még így is erősen „piacfüggők”, vagyis inkább csak megbecsülhetőek, de nem igazán kiszámíthatóak.

Ami még bonyolítja a helyzetet az, hogy jól láthatóan a rögzített kamatozású hitelek és kölcsönök esetén a kamat magasabb mértékű (2018-ban pl. 5-6%), míg változó kamatozás esetén a kamatláb akár lényegesen kedvezőbb (3 % körüli) is lehet. Így ez az eltérés is akár több százezres extra kiadást jelenthet a végén az adós számára.

A változó kamatozású, kedvezőbb kezdeti kamattal hirdetett hitelek miatt talán vonzóbbak lehetnek, ám lényegesen nagyobb a kockázatuk, mint egy rögzített kamatozású kölcsöné és csak reménykedhetünk abban, hogy a későbbiekben is jól járunk választottunkkal.

Érdemes hát előre mérlegelni a pénzpiaci esélyeket, a vállalható havi törlesztő részletünk mértékét, hiszen nem mindegy, hogy fix kamatozású lakáshitelünk lejáratának végén mennyivel fizetünk vissza többet a Banknak, mint ahogy az sem, hogy egy-két év múltán is tudjuk-e még fizetni a változó kamatozás miatt esetlegesen több tízezerrel megemelkedett hitelünket, vagy belebukunk.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről