Személyi kölcsön KATA vállalkozóknak. Lehetséges?

Rónay Péter
2019. április 6.

Magyarország a személyi kölcsön Mekkája az elmúlt évek statisztikái szerint. Sokan viszont a kedvező adózási feltételek miatt választják a KATA vállalkozást, ami némileg megnehezítheti a személyi kölcsön igénylését.

Egy szabadon felhasználható személyi kölcsön a legjobb választás ha kiegészítésre van szükség. Legyen szó orvosi kezelésről, tanulmányok finanszírozásáról, autóvásárlásról, lakásfelújításról, a személyi kölcsön sokféle probléma megoldására lehetőség.

A KATA vállalkozás nem zárja ki a személyi kölcsön igénylését.

Bár a személyi kölcsön a legkönnyebben igénybe vehető hitelforma, a KATA vállalkozók számára az igénylés mégis bonyolultabb művelet. Így ha valaki KATA vállalkozóként szeretne személyi kölcsönt igényelni,alaposabban utána kell járnia a feltételeknek.

Mivel személyi kölcsön után folyamodunk az alapkövetelmények itt is megtalálhatóak, szükség lesz a következő iratokra:

  • fényképes igazolvány
  • lakcímkártya
  • jövedelemigazolás
  • bankszámlakivonat

Régebben a KATA vállalkozóknak nagyon nehéz volt személyi kölcsönt igényelni, szinte szóba sem álltak velük a hitelintézetek. Mára ez már szerencsére megváltozott és a megnövekedett dokumentációsigény ellenére ez már nem feltétlenül jelent akadályt.

Ezeknek a követelményeknek kell megfelelni személyi kölcsön igénylésnél.

Amikor személyi kölcsön után folyamodunk és alkalmazotti státuszban vagyunk, akkor mindössze már 18. életév betöltése után igényelhető hitel. Legalább is a legtöbb banknál. Vállalkozóként ez a korhatár kitolódik, ugyanis ebben az esetben nem adnak hitelt ha nem értünk el egy meghatározott életkor. Jellemzően ez 20-23 életév betöltését jelenti.

Ezen felül az igénylés során plusz dokumentumok bemutatásának is eleget kell tenni ami a következőket jelenti:

  • NAV jövedelemigazolás
  • NAV köztehermentes igazolás
  • adott esetben cégkivonat és társasági szerződés
  • előfordulhat, hogy a bevételi nyilvántartást is mellékelni kell a hitelkérelemhez (Egyéni vállalkozóknak vezetni kell a bevételeket)
Személyi kölcsön KATA vállalkozóknak
Sokan választják vállalkozási formaként a KATA adózást, de vajon személyi kölcsönt így lehet igényelni?

 

Miről szólnak ezek a dokumentumok?  

Vállalkozóként sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. A jövedelemigazolást például csak a NAV-tól tudunk kérni. Vállalkozóként ugyanis a saját magunk főnöke vagyunk, magunknak nem állíthatunk ki igazolást, ezért csak a felettünk álló szerv teheti ezt meg.

Amit viszont még szigorúbban vesznek személyi kölcsön igénylésnél az a vállalkozás pénzügyi helyzete. Ugyanis a vállalkozás nem rendelkezhet tartozással, sőt, ami még fontosabb, vállalkozóként nem csak a cég, hanem magánszemélyként sem tartozhatunk adóval. Erről kimutatást szintén a NAV állít ki. (köztehermentes igazolás)

Fontos még kiemelni, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell legalább egy lezárt üzleti évvel. Bankonként ez eltérő, az Erste bank például 2 lezárt üzleti év után áll szóba velünk. Ma már a lezárt üzleti év csak akkor fogadható el, ha a vállalkozás január 1.-től december 31.-ig működött. Amennyiben a vállalkozás év közben lett alapítva, az nem számít üzleti évnek.

A felvehető hitelösszeg kiszámítása.

Amennyiben a vállalkozás elegendő mennyiségű jövedelmet tud felmutatni ugyanolyan feltételek mellett igényelhet személyi kölcsönt.

A személyi kölcsön összege a jövedelem nagyságától függ, hiszen nincs mögötte például ingatlan fedezet, ezért a fő biztosíték a felmutatott kereset lesz. Emiatt a jövedelemvizsgálat szigorúbb és a rendszeres kiadásokat is figyelembe veszik.

A bankok meghatározzák, hogy a már meglévő vagy leendő hitel törlesztő részlete a kereset hány százalékát teheti ki. Tehát, minél kisebb a hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelem, annál kisebb lesz az igényelhető összeg is.

Ez az összeg akkor emelhető meg jelentős mértékben, ha a hitel mögé ingatlanfedezetet tudunk tenni. Ez azt jelenti, hogy jelzálog alapú hitelt veszünk fel, de mint a személyi kölcsön, ez is szabad felhasználású, a bank nem ellenőrzi le, mire költjük el a felvett összeget.

Friss hírek

Szakmai tartalmak