Mivel az igazolt jövedelem határozza meg az alapvető hitelképességet, így a vizsgálat egyik fő kritériuma a megfelelő mértékű jövedelem megléte, hiszen a szabályok szerint a jövedelem csak bizonyos %-ig terhelhető hiteltörlesztéssel.
jacint.biro

jacint.biro

április 2, 2019

0 hozzászólás

A bankok, hitelintézetek a hitelelbírálás során szigorú követelményrendszer alapján döntenek az ügyfelek hitelképességéről. Mivel az igazolt jövedelem határozza meg az alapvető hitelképességet, így a vizsgálat egyik fő kritériuma a megfelelő mértékű jövedelem megléte, hiszen a szabályok szerint a jövedelem csak bizonyos %-ig terhelhető hiteltörlesztéssel.

Az pedig, hogy mit fogad el egy-egy bank tényleges jövedelemként többnyire bankfüggő. A hitelbírálathoz számos hivatalos dokumentum szükséges, többek között például:

  • a jövedelmet igazoló dokumentum,
  • a legalább 3 hónap folyamatos (nem próbaidős) munkaviszonyt igazoló munkáltatói igazolás,
  • a bankszámlakivonat (amely számlára az összeg érkezik),
  • valamint az adóhatóság (NAV) által kiállított igazoló dokumentumok.

Jóval egyszerűbb a helyzet viszont, ha olyan banktól szeretnénk igényelni, ahová eddig is érkezett a jövedelmünk. A CIB Előrelépő személyi kölcsön igénylésekor például, ha az igénylő vagy adóstársként bevont személy jövedelem legalább 3 hónapja CIB-es számlára érkezik, akkor nincs szükség jövedelmet igazoló dokumentumokra:

[sc_offer_view id=”289″]

A bank megkülönböztet elsődleges és kiegészítő jövedelmet

Elsődleges jövedelemnek számít a munkabér,

az igazolt vállalkozói jövedelem (ebben az esetben legalább egy lezárt adóévet igazolni kell), a külföldi jövedelem, valamint a saját jogon járó öregségi és rokkantsági nyugdíj.

A határozott idejű munkavégzést azonban igen szigorúan vizsgálja (meddig szól, volt-e már hosszabbítva, stb.).

A hitelösszeg igényléséhez kiegészítő jövedelmek is elszámolhatóak, amelyet a pénzintézet az elsődleges jövedelmen felül jegyez és számít be, mint például a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, egyéb bónusz (cafeteria) és jutalom.

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elfogadásához adóbevallás, bankszámlakivonat és NAV igazolás szükséges ám még ezen felül is kérhet egyéb dokumentumot a bank eme jövedelmi forrás igazolásához.

Hiteligénylés
Hiteligénylésnél a bankok hitelbírálat alapján döntenek a hitelképességről

 

A bank nem hitelez az állandóként nem igazolható munkaviszonyra

Próbaidő vagy felmondási idő alatt álló munkavállaló számára a bank semmilyen kitétellel nem hitelez, továbbá egyes határozott idejű munkavégzés esetén is lehet a hiteligénylés elbírálása kedvezőtlen.

Amennyiben például a határozott jellegű szerződésnek nem várható a meghosszabbítása, vagy hamarabb szűnik meg a munkaviszony, mint a hitel törlesztésére vállalt futamidő, a hiteligénylés elutasításra kerülhet. A kiegészítő jövedelmek önmagukban nem fogadhatóak el, mint elsődleges jövedelem, így a GYES, GYED is csak fő jövedelemforrás mellett számíthatóak be.

Mennyire számít a lakásfenntartási támogatás a hitel igénylésénél?

A lakásfenntartási támogatás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatás és pótlék, a nevelőszülők nevelési díja és ellátmánya, az anyasági támogatás, a vakok személyi járadéka, a fogyatékossági támogatás, az önkormányzati segély valamint az egyszerűsített foglalkozásból származó bevétel, az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történő munkavégzésből származó jövedelem sem fogadható el elsődleges jövedelemként.

Mire számítsunk a hitel igénylése előtti ügyfélminősítésnél?

Érdemes tehát azzal számolni, hogy bár a különböző bankok hitelfelvétel előtti ügyfélminősítése nagyon eltérő is lehet, általánosságban mégis az az érvényes álláspont, hogy egy jellemzően erősebb és stabilabb felmutatható pénzügyi háttérrel nagyobb az esély a hiteligény pozitív elbírálására, valamint egy kiegyensúlyozott, rendszeres jövedelemmel várhatóan jobb ajánlatot is lehet kapni.

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb bankot?

Látható, hogy az egyes bankok megnehezíthetik – vagy éppen könnyebbé is tehetik a hiteligénylést. Habár vannak olyan iratok és megfelelési határok, amiket törvény ír elő a bankoknak, a pénzintézetek a törvényi kötelezettségen túl maguk döntenek, mi alapján bírálják el a hitelkérelmeket.

Az instacash.hu oldalán levő hitel kalkulátor éppen abban segít, hogy Ön a legmegfelelőbb bankot választhassa ki pár pillanat alatt! Így a hitel felvételének esélye is jelentősen megnőhet.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről