Mi számít jövedelemnek és mi nem a hitel igénylésekor?

Avatar Bodon Szilárd
2019. április 2.

A bankok, hitelintézetek a hitelelbírálás során szigorú követelményrendszer alapján döntenek az ügyfelek hitelképességéről. Mivel az igazolt jövedelem határozza meg az alapvető hitelképességet, így a vizsgálat egyik fő kritériuma a megfelelő mértékű jövedelem megléte, hiszen a szabályok szerint a jövedelem csak bizonyos %-ig terhelhető hiteltörlesztéssel.

Az pedig, hogy mit fogad el egy-egy bank tényleges jövedelemként többnyire bankfüggő. A hitelbírálathoz számos hivatalos dokumentum szükséges, többek között például:

  • a jövedelmet igazoló dokumentum,
  • a legalább 3 hónap folyamatos (nem próbaidős) munkaviszonyt igazoló munkáltatói igazolás,
  • a bankszámlakivonat (amely számlára az összeg érkezik),
  • valamint az adóhatóság (NAV) által kiállított igazoló dokumentumok.

A bank megkülönböztet elsődleges és kiegészítő jövedelmet

Elsődleges jövedelemnek számít a munkabér,

az igazolt vállalkozói jövedelem (ebben az esetben legalább egy lezárt adóévet igazolni kell), a külföldi jövedelem, valamint a saját jogon járó öregségi és rokkantsági nyugdíj.

A határozott idejű munkavégzést azonban igen szigorúan vizsgálja (meddig szól, volt-e már hosszabbítva, stb.).

A hitelösszeg igényléséhez kiegészítő jövedelmek is elszámolhatóak, amelyet a pénzintézet az elsődleges jövedelmen felül jegyez és számít be, mint például a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, egyéb bónusz (cafeteria) és jutalom.

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem elfogadásához adóbevallás, bankszámlakivonat és NAV igazolás szükséges ám még ezen felül is kérhet egyéb dokumentumot a bank eme jövedelmi forrás igazolásához.

Hiteligénylés
Hiteligénylésnél a bankok hitelbírálat alapján döntenek a hitelképességről

 

A bank nem hitelez az állandóként nem igazolható munkaviszonyra

Próbaidő vagy felmondási idő alatt álló munkavállaló számára a bank semmilyen kitétellel nem hitelez, továbbá egyes határozott idejű munkavégzés esetén is lehet a hiteligénylés elbírálása kedvezőtlen.

Amennyiben például a határozott jellegű szerződésnek nem várható a meghosszabbítása, vagy hamarabb szűnik meg a munkaviszony, mint a hitel törlesztésére vállalt futamidő, a hiteligénylés elutasításra kerülhet. A kiegészítő jövedelmek önmagukban nem fogadhatóak el, mint elsődleges jövedelem, így a GYES, GYED is csak fő jövedelemforrás mellett számíthatóak be.

Mennyire számít a lakásfenntartási támogatás a hitel igénylésénél?

A lakásfenntartási támogatás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatás és pótlék, a nevelőszülők nevelési díja és ellátmánya, az anyasági támogatás, a vakok személyi járadéka, a fogyatékossági támogatás, az önkormányzati segély valamint az egyszerűsített foglalkozásból származó bevétel, az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történő munkavégzésből származó jövedelem sem fogadható el elsődleges jövedelemként.

Mire számítsunk a hitel igénylése előtti ügyfélminősítésnél?

Érdemes tehát azzal számolni, hogy bár a különböző bankok hitelfelvétel előtti ügyfélminősítése nagyon eltérő is lehet, általánosságban mégis az az érvényes álláspont, hogy egy jellemzően erősebb és stabilabb felmutatható pénzügyi háttérrel nagyobb az esély a hiteligény pozitív elbírálására, valamint egy kiegyensúlyozott, rendszeres jövedelemmel várhatóan jobb ajánlatot is lehet kapni.

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb bankot?

Látható, hogy az egyes bankok megnehezíthetik – vagy éppen könnyebbé is tehetik a hiteligénylést. Habár vannak olyan iratok és megfelelési határok, amiket törvény ír elő a bankoknak, a pénzintézetek a törvényi kötelezettségen túl maguk döntenek, mi alapján bírálják el a hitelkérelmeket.

Az instacash.hu oldalán levő hitel kalkulátor éppen abban segít, hogy Ön a legmegfelelőbb bankot választhassa ki pár pillanat alatt! Így a hitel felvételének esélye is jelentősen megnőhet.

Friss hírek

Szakmai tartalmak