Az ingatlanpiac fellendülése nagy kihívás elé állítja azokat akik lakásvásárlást, felújítást terveznek. Támogatással és a megfelelő hitel megtalálásával könnyíthető ez a teher.
jacint.biro

jacint.biro

január 17, 2019

0 hozzászólás

Az ingatlanpiac fellendülése nagy kihívás elé állítja azokat akik lakásvásárlást, felújítást terveznek. Támogatással és a megfelelő hitel megtalálásával könnyíthető ez a teher.

A lakáshitel piac minden híreszteléssel szemben az egyik legjobb évét zárta. 2018-ban. Előbb vagy utóbb mindenki életében eljön az az idő amikor úgy gondolja, hogy szeretné megalapozni az életét. A lakásvásárlás nem csak a harmincas-negyvenes korosztály vágya, sokan jóval a családalapítás előtt, akár már a húszas éveik elejétől már célzottan lakáscélra gyűjtenek. Sokszor ez képezi a lakáshitel önrészét.

A saját lakás legtöbbször csak lakáshitel segítségével kivitelezhető. Bár egy lakáshitel hosszú évekre elkötelezettséget jelent, és mindennapi pénzügyeink befolyásolója, a legtöbb család számára szinte az egyetlen járható út. Ezért nagyon fontos, hogy az összes lehetőséget körüljárjuk és olyan hitel mellett döntsünk anyagi háttértől függően, ami a lehető legjobb megoldást nyújtja.

Mi pontosan a lakáshitel?

A lakáshitel nevéből adódóan egy olyan hitel amit lakáscélú felhasználásra folyósít a bank. Legáltalánosabb felhasználása:

Személyi hitel vagy gyors kölcsönhöz képest ez a hitelforma annyiban más, hogy önerőre és fedezetre is szükség van a folyósításhoz.

Lakáshitel
Lakáshitel segítségével megvásárolhatja álmai lakását

 

Lakáshitel önerő résszel

Az önerő általában a megvenni kívánt lakás vagy ingatlan értékének 20 százaléka. Erre azért van szükség mert a bank csak a hitelbiztosítéki értéket adhatja oda. Természetesen, ha magasabb önerővel rendelkezünk, az csak javítja a hitelbírálat esélyét, illetve ebben az esetben a lakáshitel összege is kevesebb, ami kevesebb havi törlesztőrészletet, vagy rövidebb futamidőt jelent. Egy lakáshitel kalkulátor könnyedén meg tudja tenni az összehasonlítást és tájékoztató számokat mutat. De mit is jelent a hitelbiztoítási érték?

Hitelbiztosítéki érték: a jelzáloghitel fedezeteként felajánlott ingatlan értékének 70-90 százaléka. Nagyban függ az ingatlan jellemzőitól: az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedése, műszaki állapota, típusa, esetleges jövőbeni értékesíthetősége a főbb mutató  . A hitelbiztosítéki értéket a hitelminősítés folyamat részeként az értékbecslő állapítja meg összevetve minden kockázatot, melyek az ingatlan értékét befolyásolhatják a későbbiekben. Az ingatlan hitelbiztosítéki értéke az alap arra, hogy mennyi a felvehető hitel összege. Banki szabályzattól és a jelzáloghitel típusától függ, hogy a HBÉ mekkora százaléka tekinthető ténylegesen a lakáshitel alapösszegének.

Az önerő elkerülhető abban az esetben ha több ingatlant is fedezetként tudunk felajánlani, vagy bevonunk kezest, adóstársat. Ebben az esetben mindkét fél saját vagyonával felel a hitel visszafizetéséért. Ebben az esetben szintén jelzálogalapú a lakáshitel, de nem a hitel tárgya a fedezet.

Lakáscélú hitel feltételei.

Magyarországon a saját lakás még mindig fontos életcélt jelent, ezért, hogy ez az igény kielégíthető legyen az Ön számára igen sok megoldást biztosítanak. Alapvetően két különböző hitel között válogathatunk, ez a kamattámogatott és a piaci kamatozású hitel.

Államilag támogatott lakáshitel

Jellemzően fiatalok és nagycsaládosok vehetik igénybe: számukra olyan lehetőségek léteznek mint CSOK és otthonteremtő lakáshitel.

Piaci lakáshitel

Szerencsére a piaci kamatozású hitelek is megújultak, így a régebbi 10-15 százalékos kamat helyett 2-4 százalékos kamattal kell számolni. Ezt azok is fel tudják venni, például egyedülállóak, gyermektelenek, vagy korosabbak, akik kiesnek valamilyen okból a CSOK köréből.

Lakáshitel igénylés általános feltételei a következők:

 • 18-75 közötti életkor
 • magyarországi állandó lakcím/letelepedési engedély
 • minimálbér igazolása
 • minimum 3 hónapos munkaviszony, próbaidő elteltével
 • hitelfajtának megfelelő önerő
 • nem bankszámlára érkező bér esetén jövedelemigazolás szükséges
 • vállalkozói háttér esetén NAV nullás igazolást, mellyel bizonyítjuk, hogy nincsen köztartozásunk
 • amennyiben építkezni szeretnénk, úgy szükséges jogerős építési engedély és annak teljes dokumentációja a költségvetéssel együtt, továbbá az építési terület jogos használatának igazolása is
 • vagyonbiztosítás megkötése és a hitelt nyújtó intézményre történő engedményezése.
Személyi hitel lakáscélra
Személyi hitelt érdemes felvenni, akár lakáscélra is

 

Személyi hitel is felvehető lakás célra?

Fentebb már említettük, hogy anyagi háttértől függően kell utána járni a lehetőségeknek, mert ezt hosszú távú elköteleződést jelent. Így, ha Ön olyan szerencsés helyzetben van, hogy jelentős pénzösszeget tudott erre a célra félrerakni, esetleg örökölt annak az az előnye, hogy nem kell jelzálog alapú hitelt felvennie.

Ebben az esetben az önerő jelentős mértékű, egy szabadon felhasználható személyi hitel pedig akár 10 millió forintig is felvehető. A két összeg együttese pedig már elég lehet arra, hogy egy kisebb vagy akár nagyobb családi házba is beruházzunk. Nincs szükségünk ingatlanfedezetre, sem kezes vagy adóstárs bevonására. Azt azonban érdemes tudni, hogy a lakáshitelek THM-je többnyire jóval alatta marad a személyi hiteleknek.

Egy személyi hitel könnyebben felvehető, mert nem kell olyan sok feltételnek megfelelni mint egy lakáscélú hitelnél. Mindössze ennek a néhány feltételnek kell megfelelni:

 • 18. életév betöltése
 • magyarországi lakcím
 • munkáltató igazolás rendszeres jövedelemről
 • ne szerepeljünk a KHR listán

Innentől már csak rajtunk múlik, hogy melyik bank ajánlatát fogadjuk el. Érdemes itt is a lehető legjobb megoldásra törekedni. Annyi hitelt vegyünk fel amire tényleg szükségünk van, és próbáljuk a legjobb ajánlatot megtalálni. Menjünk biztosra és olyan kölcsönt vegyünk fel ami fix kamatozású, és alacsony THM-el rendelkezik.

Az online igényelhető személyi kölcsönök mellé kedvezményeket is kaphatunk ami tovább csökkenti a visszafizetendő összeget. A legjobb hitel kiválasztásához, összehasonlításhoz online hitelkalkulátort javaslunk, amit érdemes áttanulmányoznia.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről