Az akciós személyi kölcsön kicsit több lett egy lakáshitellel és egy folyószámlahitellel – maradhat?
jacint.biro

jacint.biro

január 11, 2019

0 hozzászólás

Egy-egy akciósként reklámozott személyi kölcsön gyakran nem is olyan kedvező, mint ahogyan azt az adott pénzintézet láttatni szeretné. Ön felismeri az átverést?

Bármerre is járjunk, buszon, villamoson, országút mellett, mindenhol belefuthatunk egy-egy akciós személyi hitelt promótáló reklámba. Azonban, ha jobban odafigyelünk, megláthatjuk, hogy mindegyik alatt szerepel a bűvös mondat, miszerint „a hirdetésben foglalt tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek”.

Az akciós személyi kölcsön lehet csak első látásra akciós hitel?

Természetesen a hirdetésekben foglalt tájékoztatások nem teljes körűek, hiszen egy plakátnak, szórólapnak vagy épp reklámfilmnek nem is a részletekbe menő tájékoztatás a célja, hanem a figyelem felkeltése.

Legtöbbször viszont pont a hitel díja az, ami nem várt meglepetéseket tartogathat a reklámokon fellelkesült, jóhiszemű hiteligénylők számára. A nem várt költségek között is számos olyan akad, amelyekkel van, hogy utólag, már a szerződéskötést követően szembesül a hitelt felvevő fél.

Hiteldíjak és alapfeltételek

A feltüntetett THM (teljes hiteldíj mutató) % értéke mindig az igényelt hitel összegére, adott futamidőre és egyösszegű folyósítás alapján kerül kiszámításra.

Így érthető, hogy igen nagy eltérések lehetnek egyes %-ok között, vagyis találkozhatunk a piacon egy időben 6,9-akár 24,9%-os THM értékekkel is. A törlesztőrészlet talán az egyetlen, ami a legtöbb hiteligénylő számára világos és érthető tétel.

Az, hogy milyen tételekből áll össze a banknak visszafizetendő végösszeg, már sokkal kevésbé átlátható. Sok ügyfél még a szerződéskötést követően sincs tisztában azzal, hogy hitele teljes díja például tartalmazza-e az ügyleti kamatot, vagy éppen mennyi az éves ügyleti kamat mértéke?

Az is gyakorta előfordul, hogy a folyósítási díjat is még ezen az összegen felül kell külön megfizetni.

Amennyiben ezeket a tételeket nem látjuk feltüntetve, érdemes rákérdezni, hogy konkrétan milyen tételeket tartalmaz a hitel teljes díja és mi az, ami még azokon felül külön költségként fizetendő.  

Akciós személyi kölcsön
Akciós személyi kölcsön – számolja ki, hogy ne verjék át!

 

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a hitel teljes díja tiszta és egyértelmű, még mindig nem árt egy kis óvatosság

Miért? Mert még a fix törlesztőrészlet sem mindig annyi, amennyi, legalábbis ha hozzá számoljuk a bank egyéb elvárásait. Gyakori, hogy az akciós kamat csak egy rövid periódusra él, ezt hirdetik nagy betűkkel, a teljes hitel futamidőre jóval magasabb törlesztővel számíthatunk.

Azt is előírhatja a hitelező pénzintézet, hogy az érkező bérünket erre a számlára (fizetési számla) utaltassuk, valamint csoportos beszedési és/vagy állandó átutalási megbízással kössük meg a szerződést, ahol értelemszerűen az átutalás és a számlavezetés egyéb költségei is attól kezdve a részünkre hitelező bankot gyarapítják.

Vigyázat: a számla pedig legtöbbször akkor sem szűnik meg, ha az igényelt összeg törlesztése már régen megtörtént, vagyis a Bank továbbra is jól jár. De vajon mi is?

Egy hitelt népszerűsítő reklámban jól hangzik a „gyors kölcsön” és az „akciós kamatkedvezmény”

A gyors kölcsönnel vagy épp az akciós kamattal szemben azonban ellensúlyozásként olyan tételek szerepelhetnek, amelyekre jobb odafigyelni. A gyors kölcsönök gyakran magasabb THM-et vagy magasabb kamatot is jelentenek, a gyorsasági extra költségekről már nem is beszélve.

Kamat árgaranciával (bizonyos feltételek teljesítése után) ugyan valóban lehet a legolcsóbb havi törlesztési díjú is a hitel, ám amennyiben annak felvételéhez fedezetet kér a bank, ott a fedezetül ajánlott ingatlan több tízezres értékbecslési díját is ki kell fizetni.

Az akciós személyi kölcsön kicsit több lett egy lakáshitellel és egy folyószámlahitellel – maradhat?

Avagy számolja ki előre, mi az a minimális összeg, amire valóban szüksége van.

A „kicsit több lett, maradhat?”- szlogen már a bankok esetében is érvényesnek mondható, mivel elég egy-két jól súlyozott mondat.

Hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy olyan kedvező színben sikerült az adott banknak feltüntetnie számunkra az épp kedvező THM-el vagy akciós kamattal rendelkező, szabad felhasználású személyi kölcsönüket, hogy a kölcsön mellé „veszünk” hamar egy lakáshitelt vagy egy folyószámlahitelt is, hasonlóan kedvező feltételekkel.

Ezért mindig tájékozódjunk jó előre, még a kezdetekkor, például a hitelkalkulátorunk segítségével, amely villámgyorsan segít Önnek, hogy a legmegfelelőbb személyi kölcsönt választhassa ki!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről