Életünk folyamán többször is előfordulhat, hogy sürgősen pénzre van szükségünk és ilyenkor személyi kölcsönt veszünk igénybe.
jacint.biro

jacint.biro

április 26, 2019

0 hozzászólás

Életünk folyamán többször is előfordulhat, hogy sürgősen pénzre van szükségünk és ilyenkor személyi kölcsönt veszünk igénybe. Akár lecserélnénk, javíttatnánk a régi autónkat, felújítanánk a lakásunkat, váratlanul tönkrement háztartási gépünket pótolnánk, vagy épp megvalósítanánk az aktuális világmegváltó ötletünket, a személyi hitel gyors, kényelmes és egyszerű megoldást jelenthet.

 

Cikkünkben elsősorban magánszemélyek (természetes személyek) szemszögéből szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat a személyi hitelekről.

Külön kitértünk arra, hogy

 • miért érdemes online tájékozódni és személyi kölcsönt igényelni
 • kik igényelhetnek személyi kölcsönt
 • pontosan mi kell a személyi hiteligényléshez
 • igényelhető -e személyi hitel munkáltatói igazolás nélkül
 • mivel váltható ki a munkáltatói igazolás
 • hogy néz ki a személyi hiteligénylés, folyósítás és törlesztés folyamata

Online felvehető személyi kölcsön

Bankfiókba járás helyett praktikus a neten nézni hitellehetőségek után. Az olyan hitelösszehasonlító oldalaknak köszönhetően, mint amilyen az InstaCash is, ez gyors, kényelmes és higiénikus megoldást jelenthet.

A személyi kölcsönök jellemzői közé tartozik, hogy a hiteligénylés folyamata gyors, kényelmes és a felvett összeget szabadon felhasználhatjuk. Fix törlesztőrészlet esetén biztonsággal kalkulálhatunk a költségekkel és fedezet sem feltétlenül szükséges hozzá.

Léteznek a Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett fogyasztóbarát személyi hitelek, melyek —ahogy a nevük is következtetni engedi— olyan szabad felhasználású, vagy hitelkiváltási célú, vagy e két célt ötvöző személyi hiteltermékek, amelyek kamata a futamidő végéig rögzített (fix kamatozású), kamatfeláruk és díjaik pedig megfelelnek az MNB által a hitelezők felé támasztott árazási maximumoknak és a fogyasztóbarát határidőket magába foglaló elvárásoknak.

Az MNB által minősített személyi hitelek közös jellemzője, hogy a kölcsön futamideje maximum 7 év lehet. A futamidő során egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés), és a folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap.

Ki igényelhet személyi kölcsönt?

Napjainkban már szinte bárki felvehet személyi hitelt, aki nagykorú, cselekvőképes és megfelelő keresettel rendelkezik. Természetesen bankonként eltérőek lehetnek a hitelbírálat során figyelembe vett kritériumok, de általánosságban elmondható, hogy a személyi kölcsön felvétele nem túl szigorú feltételekhez kötött.

A személyi hitel felvételéhez nem kell túl sok

Kis túlzással kijelenthető, hogy manapság már szinte bárki meg tud felelni a személyi hitel felvételével szemben támasztott feltételeknek. Nem csoda, hogy gyorsasága és kényelme miatt egyre többen választják ezt a finanszírozási formát az előre nem látott pénzügyi terhek fedezésére.

A hiteligénylővel szemben általános elvárás, hogy igazolni tudja személyazonosságát, lakcímét és azt, hogy rendelkezik havi rendszeres bevétellel ami nyugdíjasok esetén minimum 75.000 forint, munkavállalók esetében minimum 100.000 forint (egyes bankoknál Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel esetén legalább havi nettó 250.000 forint). Továbbá rendelkezik 3-6 hónapos munkaviszonnyal.

 

személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélkül
Személyi kölcsönt munkáltatói igazolás nélkül is felvehetünk

 

A hiteligénylőnek a következőknek kell megfelelnie a kérelem benyújtásakor:

 • internet eléréssel rendelkező számítógépre vagy okostelefonra
 • személyazonosító okmányra, ami lehet érvényes magyar személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány
 • állandó magyarországi lakcímünket igazoló lakcímkártyára
 • hiteligénylő ne szerepeljen mulasztással vagy visszaéléssel a KHR (egykori BAR lista) rendszerében
 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra vagy jövedelemigazolásra

Azonban arra is van lehetőség, hogy kikerüljük az erről szóló munkáltatói igazolás kikérését.

Munkáltatói igazolás nélkül személyi kölcsön? Lehetséges!

Előfordulhat, hogy nem akarunk igazolást kérni a munkáltatónktól a hitel felvételéhez, mert munkahelyünkön nem akarjuk közhírré tenni, hogy pénzügyi segítségre szorulunk. Ebben az esetben is van megoldás.

Munkáltatói igazolás helyett jövedelemigazolással is tudjuk bizonyítani, hogy rendelkezésünkre áll olyan rendszeres bevétel, amely által teljesíteni tudjuk a havi törlesztőrészleteket. Alkalmazottként ez a jövedelemigazolás általában 3-6 hónapról szóló 30 napnál nem régebbi bankszámlakivonatot jelent. Ezzel az igazolással tehát a munkáltató bevonása nélkül is tudjuk bizonyítani a rendelkezésünkre álló elsődleges jövedelmünket, vagy esetlegesen a másodlagos, kiegészítő jövedelmeinket is (GYES, GYED, családi pótlék, ösztöndíj stb.), amelyet a bank beszámíthat az elbírálás folyamán.

A személyi kölcsön vállalkozóknak sem elérhetetlen

Amennyiben nem munkáltatói státuszban szerezzük jövedelmünket, hanem egyéni vagy társas vállalkozási formában, úgy NAV jövedelemigazolással, illetve szintén a NAV által kiállított nemleges adótartozással tudjuk biztosítani a bankot fizetőképességünkről. Valamint itt is segítségünkre lehet a 3-6 hónapról szóló bankszámlakivonat. A vállalkozókkal szemben a pénzintézetek gyakran eltérő elvárásokat támasztanak, mint természetes személyekkel szemben. Éppen ezért érdemes a hiteligénylés előtt alaposan tájékozódi, hogy milyen szerepben milyen lehetőségekkel élhetünk.

Adóstárs bevonása

Ezenkívül létezik még egy megoldás arra, ha nem tudunk, vagy nem akarunk munkáltatói igazolást felmutatni a kölcsön felvétele folyamán. Ekkor adóstárs bevonásához is folyamodhatunk, hiszen ha sikerül meggyőznünk valamely nagykorú hozzátartozónkat (szülő, házastárs, élettárs, testvér, gyermek), hogy vállalja velünk a kölcsön terheit, akkor az ő munkáltatói igazolása is elegendő lehet a kölcsön pozitív elbírálásához. Emellett adóstárs bevonásával akár nagyobb összeg felvételére is jogosulttá válhatunk. 

Abban az esetben, ha a hiteligénylő a kölcsön futamideje alatt betölti a 70. életévét, szintén megoldást jelenthet egy olyan adóstárs bevonása, aki sem a hitel igénylésekor, sem annak futamideje alatt nem tölti be a 70. életévét.

A személyi hitel igénylés folyamata

Hiteligénylés

A legtöbb pénzintézetnél a hiteligénylés három platformon történhet. Intézhetjük ügyünket személyesen bankfiókban, kérhetünk telefonos visszahívást ügyintézőtől vagy tájékozódhatunk és benyújthatjuk hiteligényünket online is. Talán mondanunk sem kell, hogy a három lehetséges platform közül melyik jár a legtöbb előnnyel. Az online személyi hiteligényléshez nem kell utazni, sorban állni, egy alkalommal mindent letudni. Hitelösszehasonlító oldalak segítségével egyszerre böngészhetjük tucatnyi pénzintézet ajánlatát és könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelő konstrukciót. A pénzintézetek érdekes is, hogy a folyamat a lehető legegyszerűbb legyen, így kis túlzással kijelenthető, hogy évről évre válik egyszerűbbé a személyi kölcsön igénylés folyamata.

Hitelfolyósítás

Miután választottunk konstrukciót és ezzel pénzintézetet, az adatok beküldése következik. Ha pont annál a banknál vezetünk folyószámlát, ahonnan a személyi kölcsönt kívánjuk igénybe venni, a hitelbírálat akár percek alatt megtörténhet, hisz a bank rendelkezik a szükséges előzményekkel ami a gyors döntéshozatalt segíti. A legtöbb pénzintézet esetében maga a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet. Sőt, az MNB által minősített fogyasztóbarát hitelek esetében feltétel is a pénzintézettel szemben, hogy a folyósítás online hiteligénylés esetén 2 napon belül megtörténjen. Fontos lehet tudni, hogy amennyiben a pénzintézet folyósítási díjat számít fel, úgy a folyósított kölcsön összege a folyósítási díjjal csökkentve kerül utalásra.

Törlesztés

A személyi kölcsön törlesztése havonta történik. Az előre megállapított összeget a legtöbb esetben a pénzintézet automatikusan levonja az előre egyeztetett fizetési folyószámláról. Egyes esetekben a kölcsön törlesztése történhet manuális átutalással vagy sárga csekkes postai befizetéssel, de utóbbi egyre kevésbé népszerű megoldás. Fontos, hogy amennyiben a fizetés automatikusan történik, mindig legyen elegendő fedezet a fizetési folyószámlán.

Minden pénzintézet esetében van lehetőség úgynevezett előtörlesztésre.  Erről akkor beszélünk amikor a felvett hitel összegét részlegesen vagy teljesen a meghatározott futamidő előtt vissza szeretnénk fizetni. Az előtörlesztés előtt tájékozódjunk alaposan, mert a legtöbb pénzintézetnél ennek külön díja lehet amivel érdemes tervezni.

Soknak hangzik ezt mind elolvasni, ám a valóságban egyszerűbb, mint gondolnánk. Az online személyi hitel kalkulátor segít összehasonlítani az éppen elérhető piaci ajánlatokat. Felülete egyszerű, ügyfélbarát, szinte vezeti a kezet és a szemet. Nézze meg!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Latest News

From Our blog and Event fanpage
Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről