Szinte sosem volt még ennyire egyszerű pénzhez, vagyis személyi kölcsönhöz jutni, mint manapság. Szinte minden bank, vagy pénzintézet kínál személyi hitelt és ha hiszünk a reklámoknak, akkor a hitelfelvétel annyira hozzátartozik a mindennapi élethez, mint az esti fogmosás.
jacint.biro

jacint.biro

június 27, 2019

0 hozzászólás

Szinte sosem volt még ennyire egyszerű pénzhez, vagyis személyi kölcsönhöz jutni, mint manapság. Szinte minden bank, vagy pénzintézet kínál személyi hitelt és ha hiszünk a reklámoknak, akkor a hitelfelvétel annyira hozzátartozik a mindennapi élethez, mint az esti fogmosás. Azonban arról kevesebb szó esik, hogy ehhez milyen pénzügyi tudatosság, személyes pénzkezelési kultúra tartozik. Cikkünkben elmondunk pár tippet arra, hogyan érdemes személyi kölcsönt felvenni úgy, hogy ne adósodjunk el.

A személyi kölcsönhöz elsősorban megfelelő mértékű jövedelemigazolás kell.

Személyi kölcsön, gyorshitel jövedelemigazolás nélkül roppant előnytelen feltételekkel kapható, vagy még úgy sem. Ennek sajátos oka van: a piac úgy működik, hogy akinek van pénze, annak adnak, akinek nincs, annak meg nem. Lehet, hogy ez elsőre igazságtalanul hangzik, ám ha belegondolunk, akkor belátjuk az okát. A rendszeres fizetés, jövedelem megléte az adós biztos hátterét jelenti.

Az anyagi biztonságod azonban nagyban függ tőled

Ahhoz, hogy ne adósodj el kezelhetetlen módon, reálisan kell látni a pénzügyeidet. A bank hitelbírálói nem indokolatlanul szigorúak, hanem inkább óvatosan. Óvatosak atekintetben, hogy a hitelügyletet a teljes futamidő alatt biztonságban szeretnék tudni, mert ez a bank érdeke és az adósé, vagyis a tied is.

Hogyan őrizd meg a fizetőképességed?

Sokszor szédítően kedvező akciós személyi kölcsön ajánlatokkal találkozhatunk, ám érdemes mindig reálisan nézni a saját lehetőségeinket.Csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyit biztonsággal vissza is tudunk fizetni. A pénz, illetve a költési szabadság nagyon vonzó tud lenni. Ha van egy átlagos, vagy annál valamivel magasabb fizetésed, “jó állásod” akkor kinyílnak előtted a bankok, a hitelintézetek. Azonban a józanság és a mértékletesség fontos szempont. Érdeme számolni azzal, hogy minden múlandó és a feltételeid változhatnak. A hitel feltételei viszont nem.

Alapszabály, hogy a fizetésed felénél, harmadánál több törlesztőrészletet nem szabad felvállalni. Az összes hiteled összes törlesztőrészlete nem lehet több ennél, nem lenne életszerű.

Ökölszabályként azt vedd alapul, hogy mindig legyen valamennyi megtakarításod, a jövedelmed legalább 10%-át tedd félre.

Legyen mindig annyi likvid tartalékod, ami legalább 3 hónapig akkor is kitart, ha egy fillér bevételed nem lenne. Nem kell a legrosszabbra készülni, de bármikor, bárkivel történhetnek dolgok. Akkor tudsz átlendülni a mélyponton, ha van mihez nyúlni. Ezzel tartozol Önmagadnak és ez az, amit lehetőleg ne hitelből oldj meg, bármennyire is csábító a gondolat: “Ha történik valami, legfeljebb felveszek még egy hitelt…” – ez könnyelműség. Érdemes nagyobb összegű hitelnél egy hitelfedezeti biztosítást is kötnöd, így akkor sem leszel rossz adós, ha mondjuk állásvesztés miatt ideiglenesen nincs megfelelő bevételed.

személyi kölcsön adósság
Elkerülhetjük, hogy személyi kölcsön miatt eladósodjunk, ehhez viszont szükséges megtervezni a folyamatot

 

Akciós személyi kölcsönt is megfontoltan vegyél fel

A banki reklámok tájékoztatása nem teljes körű, ezt a reklámszpotok végén el is hadarják. Sokkal jobban jársz, ha egy személyi kölcsön kalkulátor segítségével a valós, épp aktuális online hitel ajánlatokat hasonlítod össze a főbb sarokszámok alapján. A legfontosabb, amit nézned kell, az a THM, ez mutatja meg, hogy mennyire drága is az a hitel, nem a kamatok. A THM mindig több, mint a kamat, mert az egyéb költségeket és díjakat is tartalmazza.  

A havi törlesztőrészlet összeg is fontos, ám ha jól akarsz járni, akkor az alacsony THM-et érdemes keresni, illetve megnézni, milyen feltételekkel lehet még kedvezőbb a hitel. Ha úgy érzed, akár bankot is érdemes egy nagyobb összeg kedvéért váltani. Légy racionális, nézd a saját zsebedet. Mérlegelni kell, hogy az ezzel járó plusz kényelmetlenségek vajon megérik-e, ha ezért cserébe olcsóbb hitelt, személyi kölcsönt kaphatsz? Érdemes utánaszámolni. Mutatjuk, hogyan:

Ahhoz, hogy ne adósodj el, kordában kell tartani a kifizetéseidet, költéseidet.

Mindenkinek van egy alapösszege, amiből fenntartja magát, azt az életstílust, amit megszokott, amit igényel. Ez persze nagyon eltérő lehet, de alapvetően vegyük ide

  • a lakhatási költségeket (lakbér, közös költség, hosszútávú lakáshitel)
  • a rezsit (víz, csatorna, gáz, fűtés, áram)
  • a kommunikációs költségeket (telefon, net, mobil, TV)
  • a közlekedési költségeket ( autóval kapcsolatos kiadások, vonatjegy, bérlet)
  • személyes kiadások (étel, ruha)
  • vegyük ide még a fix megtakarításokat is

Ezek rendszeresen jelentkező kiadások, minden hónapban nagyjából fix összeg. Ha nem vagyunk benne biztosak, írjuk fel, vagy ha döntően mindent kártyával, vagy banki utalással fizetünk, akkor vegyük elő az utóbbi hónapok bankkivonatait és számoljuk ki, mekkora is ez az összeg. Akkor vagyunk fizetőképes, jó adósok, ha van ezen felül még akkora mozgásterünk, hogy annak a terhére előrehozottan fogyasszunk, vagyis hitelt vegyünk fel.

Ha egy jó személyi kölcsön ajánlatot találunk, akkor érdemes megnézni, hogy a fenti tételeken FELÜL mennyi az, amit törlesztőrészletben el tudunk vállalni kényelmesen. Ekkor, és csak ekkor fogjuk látni, mennyi az a maximum, amit személyi hitel törlesztésére lehet fordítani. Ne menjünk el a falig, mert a megszorítás 1-2 hónapig menni fog, tovább nem, és csak frusztráltságot okoz.

Gyorskölcsön és jó lehetőségek

Fennáll a kérdés, hogy akkor járunk jobban, ha ezt az összeget félretesszük és csak akkor veszünk valami nagyobb dolgot, ha megvan rá a pénzünk, de persze ez gyakran nem kivitelezhető. Biztos, hogy anyagilag a megtakarítás a jobb, mivel akkor még kamatozhat közben a pénzünk és nem kell a hitelre költeni. Sokszor azonban nincs időnk, vagy lehetőségünk kivárni azt, hogy összejöjjön elegendő pénz. Ha gyors segítség kell, akkor se essünk túlzásokba. lehet, hogy egy nagyobb összegű személyi kölcsönnek olcsóbb a THM-je, mint egy kisösszegű gyorskölcsönnek, ám ha mértékkel veszünk fel hitelt, az hosszútávon kifizetődőbb.

Lehet többfajta hiteled is, csak a mértékre ügyelj

Teljesen normális dolog, ha van folyószámlahiteled, lakáshiteled, diákhiteled, áruhiteled, csak arra vigyázz, hogy ne vállald túl magad. Arra ügyelj, hogy ne vegyék át a hitelek az irányítást az életed felett és ne az egyik hitelből “tömködd be a lyukakat”, mert abból lesz az adósságspirál, amiből rendkívül nehéz kiszabadulni. Ha mindent hitelből veszel, akkor nem lesz megtakarításod és egyszerűen ne tudsz majd másképp létezni, ami meglehetősen kilátástalan helyzetté  válhat. Ezt érdemes elkerülni.

Ha tehát személyi kölcsönnel nem akarsz eladósodni, akkor számold ki, mennyid van, mit tudsz vállalni és valós adatokkal dönts. A saját életedet te ismered, ebben nem tudunk segíteni. Azonban, ha megvan a nagy terv és az átgondolt összeghatár, akkor a személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével meg fogod találni a jelenleg a piacon elérhető legjobb ajánlatot. Mi összehasonlítunk, a döntést meg rád bízzuk!

Gyere, számoljunk, nézzünk együtt most!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről