A személyi hitel kérelmeket a bankok több szempontot mérlegelve fogadják vagy utasítják el. Megmutatjuk a hitelkérelem pozitív elbírálásához fontos szempontokat
jacint.biro

jacint.biro

november 28, 2018

0 hozzászólás

A személyi hitel kérelmeket a bankok több szempontot mérlegelve fogadják vagy utasítják el. Megmutatjuk a hitelkérelem pozitív elbírálásához fontos szempontokat

A személyi kölcsön pozitív elbírálásához meglehetősen sok szempontnak kell pozitívan megfelelni. Elgondolkozott már azon, mi lehet az oka annak, hogy a bankok olyan hitelkérelmet is visszadobtak, ami látszólag teljesen rendben volt, míg más esetben olyan is megkapta, akire egy törött botot sem bízna?

Az Ön hitelkérelmét a bankok sokkal több szempontból mérlegelik, mint elsőre hinné

Sok tízezer hitelkérelem elbírálásának tapasztalatával azt lehet mondani, hogy a legtöbb szempont nagyon is konkrét. Szabad felhasználású személyi hitel esetén a bankok nagyon odafigyelnek arra, ki kaphatja.

Vegyük sorra, mikre figyelnek a pénzintézetek a leginkább, ha egy magánszemély személyi hitel felvételét kéri.

Személyi hitel
Személyi hitel kérelmét illetően érdemes előre gondolkodnia

 

A legelső szempont a jövedelem jellege, mértéke a személyi hitel bírálásakor

Érthető módon ebből derül ki azonnal egyértelműen, hogy a kérelmező jó eséllyel igen, vagy biztosan nem fogja visszafizetni a felvett kölcsönt.

A jövedelem önmagában még nem garancia a szabad felhasználású személyi  hitel törlesztésre, ám akad néhány jellemző, ami fekete pont a bank szempontjából:

  • próbaidő,
  • nem bankszámlára érkező jövedelem,
  • határozott idejű munkaszerződés.
  • bankszámlakivonatok ellenőrzése, a pénzügyi szokások vizsgálata
  • közüzemi számlák az adós nevére szólóan

A minimálbér, vagy ahhoz közeli jövedelem még nem kizáró ok (sőt megfelelő feltételek mellett könnyedén kaphat valaki minimálbér mellett is szabad felhasználású személyi kölcsönt), legfeljebb több biztosítékot kérnek, illetve a személyi hitel összege alacsonyabb lesz, megbecslik, mennyit képes problémamentesen visszafizetni.

Személyi hitel kérelemnél azt nézik, mennyire jó adós lesz

A fenti két pont azonban szinte biztosan a hitelkérelem elutasítását eredményezi, ugyanis a bankok csak igazolt és előreláthatólag a futamidő végéig folyamatosan érkező jövedelem megléte esetén adnak személyi hitelt. Alkalmi jövedelmekkel eleve problémás és kockázatos a rendszeres törlesztés.

Habár kivétel itt is akad: ha a kérelmező igazolni tudja, hogy a határozott idejű munkaszerződését már többször is meghosszabbították az évek során, javulhat a személyi hitel felvételére az esélye, de ezt mindig a bank dönti el.

Egy vállalkozó mennyire alkalmas személyi hitel felvételére?

A stabil jövedelemről a NAV-tól vagy a munkáltatótól kell igazolást bemutatni. A munkáltató cég vagy vállalkozó esetben szintén fontos, hogy maga a munkáltató is legyen megbízható: egy frissen alapított családi vállalkozás hiába igazol le havi negyedmilliós nettó fizetést.

Személyi hitelek
Személyi hiteleket több szempontból vizsgáljuk

 

A második szempont személyi hitel felvétele előtt, hogy ne legyen a kérelmező listázva

Mind a KHR, mind a BAR lista „vörös posztó” a bankok szemében, jó okkal, hiszen ide csak a jelentős hiteltartozás miatt kerülnek fel az emberek.

Ha valaki rendezi a tartozását, akkor is legalább egy évnek kell eltelnie, mire megszűnik a passzív státusza is. Addig szabad felhasználású személyi hitel felvételére nem sok esélye van.

Habár akadnak pénzintézetek, amelyek a passzív listás ügyfeleknek is ajánlhatnak szabad felhasználású hitel formákat, ám jellemzően sokkal több biztosítékot várnak el.

A harmadik kiemelt szempont hitelkérelmek elbírálásánál az életkor

A törvény szerint ugyan 18. életévét betöltve minden magyar állampolgár felnőttnek számít, ám a pénzintézetek kicsit másként gondolkodnak: inkább a 25 körüli életkortól kezdve bírálják el pozitívan a kérelmet – persze megfelelő kezessel és biztosítékkal akár 18 évesen is kaphat valaki személyi kölcsönt.

A felső korhatárban nincs egységes álláspont a bankok részéről, de jellemzően 70 év felett már kevéssé szeretnek hosszú lejáratú hitelt adni.

A negyedik szempont a meglévő hitelek mértéke és típusa

Sok bank eleve nem szeret második hitelt adni az előző mellé – hiszen még azt sem fizette ki az ügyfél. Kivételt a folyószámla-hitelkeret jelent, mert ha ott az ember már jó ideje bizonyítja, hogy megfelelő adós, a bank is pozitívabb elbírálást ad.

Az ötödik szempont a szociális háttér

A pénzintézetek minden hitelkérelem esetében megvizsgálják a magánszemély szociális jellemzőit is:

  • van-e bejelentett lakcíme,
  • milyen céggel áll munkaviszonyban,
  • esetleg közmunkás- vagy munkanélküli regisztrációja van-e,
  • illetve jelzálog, vagy ingatlanfedezet esetén az ingatlan tulajdonságai.

Fontos megértenünk, hogy a bankok nem a saját pénzüket helyezik ki hitel formájában, hanem az ügyfelekét, akikkel aztán osztoznak a törlesztő részleten keletkező hasznon: a betét után járó kamat egy része így keletkezik.

Ám éppen amiatt, hogy nem a saját pénzüket adják hitelbe, a bankoknak különös gondossággal kell eljárniuk, meggyőződve róla, hogy az adós megfelelően törleszteni is fogja a kölcsönt.

Ha Ön úgy érzi, hogy megfelel a fenti szempontoknak, a hitelkalkulátor segítségével másodpercek alatt megtudhatja, melyik pénzintézet kínálja az Önnek legmegfelelőbb személyi hitel konstrukciót!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről