A hitelcsapda elkerülhető ha tudjuk, mire figyeljünk és időben megtesszük a szükséges lépéseket. Mutatjuk mit tegyél, hogy elkerüld a hitelcsapdát!
jacint.biro

jacint.biro

május 10, 2019

0 hozzászólás

A hitelcsapda elkerülhető ha tudjuk, mire figyeljünk és időben megtesszük a szükséges lépéseket. Mutatjuk mit tegyél, hogy elkerüld a hitelcsapdát!

Sokan esnek abba a hibába, hogy kellő tájékozottság nélkül, vagy nem kellő megalapozottsággal vállalnak be hiteleket, melyek visszafizetése gondot okoz. A hitelcsapdát joggal nevezik csapdának, mert könnyű beleesni, de annál nehezebb kimászni belőle. A gyorshitel ugyanis nem évül el, nincs olyan, hogy letelik valahány év és a bank egyszeriben elfelejti, hogy gyorskölcsönt adott.

Mi az a hitelcsapda és hogyan ismerjük fel?

A hitelcsapda lényegében egy olyan pénzügyi helyzet, amikor a hitelt folyamatosan görgetjük magunk előtt, anélkül, hogy teljesen vissza tudnánk fizetni. A hitel visszafizetéséhez újabb és újabb hitelekre van szükség, amiket egyre rosszabb kondíciókkal vesz fel a megszorult adós. Ahogy mondani szokták “tömködi a lyukakat”, de ennek magától sosem lesz jó vége.

A hitelcsapdához a könnyen felvehető hitelfajták sora is eljuttathat. jellemzően áruvásárlási hitelek, folyószámlahitelek, hitelkártyák egyszerre akár több banknál is. A rossz adós, a nemfizető adós, a mindig késve fizető ügyfél drága lehet a hitelt kibocsátó pénzintézetnek, banknak, így ezeket a pluszköltségeket, büntetésekkel és extra költségekkel fejelik meg, amitől még jobban megnő a visszafizetendő összeg. Hogy mennyire így van: sokszor az eljárási díjak, behajtási díjak a hiteltartozás összegét is meghaladhatják és az az összeg, amit az adós képes havonta törleszteni, az ezekre megy el, és a hitele folyamatosan fennáll.

A hitelcsapda két legfőbb jellemzője, hogy a törlesztőrészlet nem elegendő soha, vagy záros határidőn belül a hitel visszafizetésére, illetve hogy a visszafizetése egy összegben meghaladja az adós lehetőségeit.

hitelcsapda
Figyeljünk és lehetőleg kerüljük el a hitelcsapda lehetőségét

Radikális lépések és elszántság kell, hogy elkerüljük a hitelcsapdát.

Éppen azért nehéz kimászni belőle, mert többnyire már nincs honnan további pénzügyi forrást bevonnia az adósnak, ezáltal szinte lehetetlenné válik, hogy – hacsak nem változtat a jelenlegi életvitelén – vissza tudja fizetni a hitelt.

Mik a hitelcsapda tipikus előzményei?

Ősi bölcsesség, hogy egy csapda elkerülésének legjobb módja, ha nem esünk bele. Felsorolunk most pár olyan helyzetet, amit mindenképpen érdemes elkerülni, akkor is, ha csábító a lehetőség. Ezek az esetek saját döntésből adódnak:

  • egy kategóriával drágább autót vásárolunk, mint amit megengedhetünk magunknak – ezaz autóhitel („a szomszéd is luxusterepjáróval jár, nem szégyenkezhetek a kisautómmal”),
  • nagyobb, drágább kütyüt veszünk, mint amire szükségünk van, egyfajta versenyszellem miatt („a Bélának 120 centis OLED tévéje van, vegyünk 125 centiset!”),
  • hitelkártyát használunk átutalásra, számlafizetésre, túlköltjük a keretünk
  • egy korábbi hitelt magasabb kamatozású, új hitellel akarunk kiváltani,
  • olyanért vállalunk kezességet, aki nem megbízható pénzügyi szempontból. Ez nem lehet sértődés tárgya, még családon belül sem.

Vannak azonban nem saját döntésen alapuló helyzetek is

  • Munkanélküli lesz valaki
  • Tartós betegség, vagy baleset éri és lecsökken a jövedelme
  • Családtagját kell ápolnia és nem tud annyit keresni

Természetesen hosszan lehetne még a sort folytatni, ám a leggyakoribb a fentiek valamilyen formája. Érdemes tehát megfogadni azt a tanácsot, hogy mindig csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyit vissza tudunk fizetni biztosan, illetve csak akkor vállaljunk kezességet, ha az eredeti adós helyett is tudjuk és akarjuk fizetni a törlesztőrészleteket!

Érdemes biztosítást kötni, ha hitelt veszünk fel, mivel a váratlan élethelyzet és veszteség mindenkinél bekövetkezhet, még akkor is, ha gondolni sem akarunk rá.

Hogyan kerüljük el a hitelcsapdát?

A hitelcsapda elkerülésére több módszer is létezik a józan ész használatán és az önmérsékleten kívül. A legelső az, hogy az Instacash hitel kalkulátorával a lehető legjobb hitelkonstrukciót válaszd ki. Ezzel máris ezreket spórolhatsz havi szinten, és százezreket, akár milliókat is hosszú távon.

Amennyiben már van hiteled, de még tudod törleszteni, nézz körül a piacon hitelkiváltó hitelek terén, hátha találsz olyan konstrukciót, amellyel csökken a havi törlesztőd, és az esetleges többfelé tartozás helyett csak egyetlen banknak leszel az adósa.

Jelezzük, ha gond adódott, a hallgatás, halogatás a legrosszabb

Ha már csúszni kezdesz a törlesztőrészletekkel, azonnal keresd fel a bankodat és tájékoztasd őket a nehézségeidről. Bár a közhiedelem mást állít, valójában nem a hitelek bedőlésében érdekeltek a pénzintézetek, ezért – ha az adós is partner benne – igyekeznek megtalálni a mindkét félnek kedvező megoldást. Vagyis a bank ésszerűen vissza akarja kapni a pénzét és nem az ügyfelei tönkretételén munkálkodnak gonosz erők.

Mit lehet tenni?  – Például a futamidő hosszabbításával csökken a havi törlesztő részlet, vagy akár kérhető a törlesztés ideiglenes szüneteltetése is, hogy rendezhessük a sorainkat.

A lényeg, hogy a bank lássa, valóban vissza akarjuk fizetni a hitelünket!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről