Mire érdemes hitelkártyát használni és mire nem?

Magyarországon már több, mint 25 éve elérhetők hitelkártyák, de még sokan ma sem értik a működésük lényegét. Válaszoljunk erre, mielőtt megválaszolnánk eredeti kérdésünket.

A bankok az ügyfél hitelképességének vizsgálata alapján biztosítanak számára egy hitelkeretet. Ez azt jelenti, hogy egy adott hónapban azt az összeget elköltheti az ügyfél a hitelkártyájáról. Tehát nem az ügyfél számlájára kerül az összeg, mint a klasszikus hitelnél.

Az időszak végén összegzik, hogy mennyit költött az ügyfél a hitelkeretből. Van további 15-20 napja arra, hogy visszafizesse az adott hónapban elköltött összeget. Amennyiben ez megtörténik, a bank pénzét ingyen használta. Tehát ha az ügyfél nem költ többet, mint amit az anyagi helyzete megenged, nincs költsége a hitelkártya használatnak (kivéve a kártya éves díját).

A bökkenő viszont az, hogy amennyiben a díjmentes visszafizetési időszak végéig nem fizeti vissza az adott hónapban felhasznált teljes összeget, úgy a bank a pénz elköltésének dátumától számítva felszámolja a kamatokat, amelyek viszont általában sokkal magasabbak, mint egy klasszikus személyi kölcsön kamatai. Innentől kezdve – ha az ügyfél nem tud miből fizetni – havi szinten a bank egy minimum összeget fog csak kérni, amit mindenképpen muszáj befizetni, a többi tovább kamatozhat. Így van lehetőség arra, hogy nagyon rövid idő alatt nagy tartozás halmozódjon fel a hitelkártyaszámlán.

Tehát a hitelkártya akkor előnyös, ha csak a kártyával fizetünk és a díjmentes időszakon belül visszafizetjük as költés teljes összegét.

Mire nem érdemes hitelkártyát használni?

Először nézzük meg ezt a kérdést. Először is, nem szabad hitelkártyával automatából készpénzt felvenin, mert a készpénzfelvétel a felvétel időpontjától kamatozik. Annak mindig díja van.

Mire érdemes használni a hitelkártyát?

A hitelkártya használat a kibocsátó bank számára azért éri meg, mert a hitelkártyával történő vásárlás után a kártyahasználatból pénzhez jut a kereskedőtől, Minél nagyobb összeget vásárolunk hitelkártyával, annál nagyobb összegű bevételt generálunk a banknak. Ezért éri meg a banknak az, hogy az ügyfél felé nem számláz. Aki viszont nem fizet időben, sok-sok kamat visszafizetésével számolhat.

Vannak esetek, amikor csak a hitelkártya segít

Végül, az egyik legfontosabb szempont a hitelkártya birtoklás mellett az, hogy sok külföldi kereskedő egyszerűen nem fogad el más fajta bankkártyát. Autót bérelni, repülőjegyet venni, adott internetes webáruházban vásárolni sok esetben nem lehet hitelkártya nélkül. Ennek pedig az oka az, hogy a kereskedő tart attól, hogy egy betéti kártyára rá fogja-e tudni terhelni az ügyfél általi vásárlást, ha adott esetben elfogy a kártyáról a pénz. A hitelkártya esetében pedig biztos lehet benne, hogy az ügyfél bankjától hozzájut a pénzéhez. Ezért aki gyakran utazik külföldre, hasznát veszi egy hitelkártyának.

Friss hírek

Szakmai tartalmak

  • Érdemes nyaralásra hitelt felvenni? Mennyi manapság egy vakáció?

    Ha nyaralásra gondolunk, akkor a legtöbbünknek – a kikapcsolódás és a pihenés mellett természetesen – a tengerpart az első gondolatunk. És bár nekünk a „Balaton a Riviéra”, itthon mégsem tudunk tengerpart mellett feltöltődni. Van azonban a belföldi nyaralásnak is számos előnye. Többek között az, hogy viszonylag rövid idő alatt jutunk el különösen szép tájakra, ami

  • Napelem támogatások és pályázatok 2021-ben

    Az olyan megújuló energiaforrások hasznosítására, mint a napenergia, a szél, a víz, biomassza vagy a hőszivattyú, szerencsére Magyarországon is egyre több pozitív példát lehet találni. Különösen a napelemes panelek látványa figyelhető meg egyre több családi házra, illetve azok tetőszerkezetére telepítve. Ha épp fontolóra vetted a napenergia hasznosításának ötletét, a cikk segítséget jelenthet a megvalósításhoz. Lássuk,

  • 2021-es napelem hitelek magánszemélyeknek

    Napjainkban a környezettudatos szemlélet egyre nagyobb teret hódít magának, ennek egy jól megfigyelhető példája a megújuló energiaforrások használata. Amíg a szél vagy a vízenergia elsősorban ipari felhasználás mellett lehet igazán hatékony, addig a napenergiával működtetett rendszerek egyre több hazai háztartásban is megjelennek. Egy napelem fotovoltaikus rendszert jelent, amely a Nap fényenergiáját alakítja elektromos árammá –