Magyarországon már több, mint 25 éve elérhetők hitelkártyák, de még sokan ma sem értik a működésük lényegét. Válaszoljunk erre, mielőtt megválaszolnánk eredeti kérdésünket.

A bankok az ügyfél hitelképességének vizsgálata alapján biztosítanak számára egy hitelkeretet. Ez azt jelenti, hogy egy adott hónapban azt az összeget elköltheti az ügyfél a hitelkártyájáról. Tehát nem az ügyfél számlájára kerül az összeg, mint a klasszikus hitelnél.

Az időszak végén összegzik, hogy mennyit költött az ügyfél a hitelkeretből. Van további 15-20 napja arra, hogy visszafizesse az adott hónapban elköltött összeget. Amennyiben ez megtörténik, a bank pénzét ingyen használta. Tehát ha az ügyfél nem költ többet, mint amit az anyagi helyzete megenged, nincs költsége a hitelkártya használatnak (kivéve a kártya éves díját).

A bökkenő viszont az, hogy amennyiben a díjmentes visszafizetési időszak végéig nem fizeti vissza az adott hónapban felhasznált teljes összeget, úgy a bank a pénz elköltésének dátumától számítva felszámolja a kamatokat, amelyek viszont általában sokkal magasabbak, mint egy klasszikus személyi kölcsön kamatai. Innentől kezdve – ha az ügyfél nem tud miből fizetni – havi szinten a bank egy minimum összeget fog csak kérni, amit mindenképpen muszáj befizetni, a többi tovább kamatozhat. Így van lehetőség arra, hogy nagyon rövid idő alatt nagy tartozás halmozódjon fel a hitelkártyaszámlán.

Tehát a hitelkártya akkor előnyös, ha csak a kártyával fizetünk és a díjmentes időszakon belül visszafizetjük as költés teljes összegét.

Mire nem érdemes hitelkártyát használni?

Először nézzük meg ezt a kérdést. Először is, nem szabad hitelkártyával automatából készpénzt felvenin, mert a készpénzfelvétel a felvétel időpontjától kamatozik. Annak mindig díja van.

Mire érdemes használni a hitelkártyát?

A hitelkártya használat a kibocsátó bank számára azért éri meg, mert a hitelkártyával történő vásárlás után a kártyahasználatból pénzhez jut a kereskedőtől, Minél nagyobb összeget vásárolunk hitelkártyával, annál nagyobb összegű bevételt generálunk a banknak. Ezért éri meg a banknak az, hogy az ügyfél felé nem számláz. Aki viszont nem fizet időben, sok-sok kamat visszafizetésével számolhat.

Vannak esetek, amikor csak a hitelkártya segít

Végül, az egyik legfontosabb szempont a hitelkártya birtoklás mellett az, hogy sok külföldi kereskedő egyszerűen nem fogad el más fajta bankkártyát. Autót bérelni, repülőjegyet venni, adott internetes webáruházban vásárolni sok esetben nem lehet hitelkártya nélkül. Ennek pedig az oka az, hogy a kereskedő tart attól, hogy egy betéti kártyára rá fogja-e tudni terhelni az ügyfél általi vásárlást, ha adott esetben elfogy a kártyáról a pénz. A hitelkártya esetében pedig biztos lehet benne, hogy az ügyfél bankjától hozzájut a pénzéhez. Ezért aki gyakran utazik külföldre, hasznát veszi egy hitelkártyának.