A diákhitel egy olyan hitel amit nem csak fiatalok vehetnek igénybe tanulmányaik finanszírozására. Főiskolára, egyetemre menne tovább tanulni? Önnek is jár a diákhitel.
jacint.biro

jacint.biro

január 11, 2019

0 hozzászólás

A diákhitel egy olyan hitel amit nem csak fiatalok vehetnek igénybe tanulmányaik finanszírozására. Főiskolára, egyetemre menne tovább tanulni? Önnek is jár a diákhitel.

Az egyetemi vagy főiskolai képzés egyáltalán nem olcsó mulatság. Attól függően, hogy hova jelentkezünk, esti vagy nappali tagozatos hallgatók vagyunk illetve milyen pályára szeretnénk lépni a költségek milliós tételre rúgnak. Azok akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy az anyagi fedezetük megvan egy ilyen képzés kifizetésére nincs különösebb dolguk. Viszont sokan járnak olyan cipőben, hogy nincs, vagy csak részben áll rendelkezésre a továbbképzés díja. Számukra a diákhitel gyors és könnyű megoldás lehet.

Diákhitel- Kinek jár?

Sokan tanulmányaikat befektetésként kezelik. Arra törekszenek, hogy tanulmányaikkal eltöltött évek alatt piacképes tudást szerezzenek amit aztán egy jó munkahelyen kamatoztathatnak. Ez egy hosszútávú folyamat, éppen ezért ha a diákhitel mellett döntünk arra is fel kell készülni, hogy pénzügyileg is hosszútávon kötelezzük el magunkat.

Diákhitel nem csak a fiatal korosztály számára elérhető hitel fedezet. Mindenki aki be nem töltött 45.életéve előtt úgy dönt, hogy tudását kamatoztatná, annak lehetősége van ezt a hitel formát igénybe venni. Állami ösztöndíjas, önköltséges képzés, nappali, esti, levelező vagy távoktatásban résztvevők számára is igényelhető hitel.

Diákhitel1
Diákhitel igénylés online felületen is lehetséges

 

Általános feltételek a diákhitelt igénylőknek.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy folytatja tanulmányait és diákhitellel fedezné a kiadásokat, járjon utána mekkora összegre lesz szüksége. Diákhitelnek két konstrukciója létezik, ezek a Diákhitel1 és Diákhitel2, de bármelyiket is válasszuk az igényléshez szükségünk lesz:

 • Fényképes igazolványra
 • Lakcímkártyára
 • Adóazonosító jelre
 • Saját névre szóló bankkártyára

Diákhitel igénylés online felületen:

 • Szerződéskötés e-aláírással a Neptun rendszeréből. Nem szükséges személyesen megjelenni, nincsenek papírok az ügyintézés gyors. Rendelkeznünk kell ügyfélkapuval, miután kitöltöttük az igénylőlapot a hitelesítés ezen keresztül történik meg.
 • Online igénylés személyes leadással. Töltsük ki az adatlapot Diákhitel Direkt oldalon, az aláírás személyesen történik a felsőoktatási intézményedben, ügyfeleinknél vagy partnereinknél.

Ön jogosult diákhitel felvételre ha:

 • nem töltötte be a 45. életévét
 • magyar állampolgár
 • menekültként elismert
 • letelepedési/bevándorlási engedélye van
 • rendeletben meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik
 • érvényes tanulói/hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
 • lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,
 • az adott képzési időszakra bejelentkezett

Ön nem jogosult diákhitel igénylésre ha:

 • előzőleg már kötött hitel szerződést és azt nem fizette vissza
 • ha bíróság által jogerősen szabadságvesztésre ítélt
 • ha adósságrendezést kezdeményezett

Miért hasznos a Diákhitel1?

A diákhitel1 esetében egy szabad felhasználású hitelről beszélhetünk. Igazolás nélkül arra költhetjük el amire szeretnénk. A hitel igényléséhez nem kell jövedelem, fedezet vagy kezes. Amennyiben Ön megfelel a jogosultsági feltételeknek, megkapja a választott hitelösszeget. Nem csak az határozható meg, hogy a hitel milyen összegben és mikor legyen kiutalva hanem a törlesztés részletei is. Bármikor, bármekkora összegben díjmentesen előtörleszthető. Ha Önnek nincs lehetősége iskolai évei alatt törleszteni, elég elkezdeni a tanulói jogviszony megszűnésével.

A Diákhitel visszafizetésének futamideje előre nincs rögzítve. A futamidő attól függ, hogy a kötelezően fizetendő törlesztőrészletekből és az előtörlesztésekből mikorra fizethető vissza a teljes hiteltartozás.” Ezt segíti a jövedelemarányos visszafizetés is. A törlesztés első két évében a minimálbér alapján kell a törlesztést megfizetni.

CSED, TGYES, GYED, GYES ellátásban részesülők kérhetnek célzott kamattámogatást és a törlesztés szüneteltetését.

Miért hasznos a Diákhitel2?

A Diákhitel2 nagyrészt egyezik a Diákhitel1-ben nyújtott kedvezményekkel. Az egyik és talán legfontosabb tényező, hogy ez esetben sincs szükségünk semmilyen fedezetre vagy kezesre. Ez a konstrukció viszont nem szabadon felhasználható, a kért összeget a felsőoktatási intézménynek utalják és csak a képzési költség összegének erejéig vehető fel.

A konstrukció további részletei megegyeznek a Diákhitel1-ben foglaltakéval, tehát a törlesztés megkezdése, mértéke, előtörlesztés, futamidő és kezdvezmények is egyformák.

A diákhitel és felmerülő kockázati források.

Mindkét diákhitel konstrukció napi kamatozású. Érdemes már az egyetemi évek alatt elkezdeni törleszteni így a tőketartozás is csökkenthető. A meg nem fizetett kamat minden év végén tőkésítésre kerül. A diákhitel1 félévente változó kamatozású, kövessük figyelemmel ezeket a változásokat.

Diákhitel2
Diákhitel törlesztésének a feltételei kedvezőek

 

A diákhitel törlesztése

Pozitív, hogy a törlesztés első két évében minimálbér alapján kell törleszteni, de ezek általában túl alacsonyak ahhoz, hogy fedezni tudják az éves szinten tőkére számított kamatot. Törleszteni a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell és minden hónap 12.-ig meg kell fizetni.

Amennyiben ez nem történik meg, késedelmi kamat kerül felszámításra.

Ha Önnek esetleg nem jár diákhitel, attól még tanulmányait fedezheti személyi kölcsönből is.

Jó feltételekért és tájékoztatásért keressen minket!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről