Hitel felvétele előtt bank részéről történő tájékoztatás nem mindig közérthető, bár a pénzintézet számára kötelező minden információ megadása.
jacint.biro

jacint.biro

január 31, 2019

0 hozzászólás

Hitel felvétele előtt bank részéről történő tájékoztatás nem mindig közérthető, bár a pénzintézet számára kötelező minden információ megadása. Hitelt felvenni körültekintően és tájékozottan kell, így fontosnak tartjuk, hogy erre felhívjuk a figyelmét, ugyanis könnyen hozhat olyan döntést, ami később negatívan hat az életére.

Hogyan tájékozódjunk hitelfelvétel előtt?

Sokan érzik úgy, hogy az online hitel felvétel helyett inkább bemennének valahová. Átlépve a bank küszöbét naivan azt gondolhatja, hogy az elkövetkezendő néhány percben teljes körű tájékoztatást fog kapni, hiszen az ügyintézőnek mi oka lenne elferdíteni vagy eltitkolni a hitel felvétellel kapcsolatos tudnivalókat? A valóságban azonban könnyen előfordulhat, hogy bizonyos kérdéseire csak homályos válaszok érkeznek az asztal másik végéből.

Hitel felvétel
Hitelelfelvétel előtt hitelkalkulátorral kalkuláljunk

 

Az írásos hitel kondíciók alaposak

Ha nem szeretne pórul járni, akkor nagyon oda kell figyelnie arra, hogy minden elhangzott szó világos legyen, és ne hagyjon maga után tisztázatlan gondolatokat. A dolog hátránya az, hogy nem mindent értünk meg elsőre, vagy nem jegyezzük meg. Az online hitel tájékoztatás írott anyag és általában jobban átlátható, átgondolható.

A kielégítő ügyfeltájékoztatás nem választás kérdése

A törvényi szabályozásban jó néhány előírás szerepel, amik szigorúan meghatározzák azt, hogy a banknak milyen információkat kell az érdeklődő tudtára hozni. Ezeket etikus vagy más néven „fair banki” szabályoknak hívjuk, amik megteremtik a tisztességes hitelnyújtás feltételeit hazánkban.

Melyik hitel a legjobb választás?

Az ügyintézővel folytatott beszélgetés egészen hosszúra is nyúlhat anélkül, hogy a legfontosabb téma végére érnének, vagyis, hogy akkor tulajdonképpen melyik hitel termék igénybevétele mellett érdemes döntenie? Azt is tudnia kell, hogy csak az adott bank termékeit fogják megmutatni, teljeskörű összehasonlításra nem fog mód nyílni.

Ha hazaérve még mindig kételyek gyötrik, akkor érdemes kipróbálnia a nálunk is megtalálható hitelkalkulátort, ami gyors és pontos adatokat szolgáltat. Egyszerre látja több bank ajánlatát, így  számszaki döntést hozhat érzelmi döntés helyett. (Nem az a lényeg, hogy mennyire kedves fiatalemberrel, vagy hölggyel beszélt, hanem az adatok alapján mérlegel.)

Pár dolog, amivel mindenképp tisztában kell lennie a hitelszerződés megkötése előtt

A legalapvetőbb információk közé tartozik a hitel futamideje, a törlesztő összeg nagysága, a kamat mértéke, illetve a fizetés gyakorisága, de ezen felül még számos tényező befolyásolja, hogy az adott kondíciót biztosan teljesíteni tudja-e majd a jövőben. A legfontosabb hitel összehasonlító mérőszám azonban a THM.

Manapság az online hitel virágkorát éli, szinte minden élethelyzetre, célra és problémára van hihetetlenül gyors és kedvező megoldás. Ha tehát az egyik lehetőség valamiért nem szimpatikus, akkor bátran keresgélhet tovább.

Valóban jó választás az akciós hitel?

A bankok előszeretettel hangoztatják, hogy olcsó hitelt tudnak kínálni az ügyfeleiknek. Ennek a fogalomnak azonban ilyen formában nincs jelentése, hiszen az, ami az egyik ügyfélnek valóban kedvező, nem biztos, hogy a másiknak is az. Ez többek között az illető korától, pénzügyi helyzetétől és egyéni életkörülményeitől is függ.

A szabad felhasználású személyi hitel konstrukciókat mindig egymáshoz viszonyítva kell megvizsgálni, precízen összehasonlítva azt, hogy melyik mekkora plusz költséget eredményez a családi költségvetésben. A szükséges adatok birtokában legfeljebb csak azt mondhatjuk, hogy az adott személyre vonatkoztatva van olyan kondíció, ami olcsóbb, mint a többi.

Hitelfelvétel
Figyeljünk a költségekre egy hitelfelvétel előtt

 

Járulékos költségek, amik hozzáadódhatnak a hitel összegéhez

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a hitelt csak a kamat díja növelheti meg. Ez azonban nem egy kőbe vésett igazság, ugyanis meglehetősen sokszor kell számolni a járulékos szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadásokkal is, így a THM a teljes hiteldíj mutató összesítve fogja megmutatni, hogy a felvett hitelösszegen felül, hány százalékkal többet kell visszafizetnie, ha jó adós és rendszeresen törleszt.

A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy mi van akkor ha nem tudja fizetni a korábban felvett hitel törlesztőjét

Ha körültekintően választ a lehetőségek közül és minden a terv szerint halad, akkor kevés esély van rá, hogy bajba kerül, de ahogy a mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni. Még a szerződés aláírása előtt érdemes rákérdeznie arra is, hogy milyen következményekre számíthat akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem tudná tartani a korábban vállalt kötelezettségeit. Tudnia kell azt is, hogy a hitel  THM-je a késedelmi díjakat nem tartalmazza.

Egy szabad felhasználású hitel felvétele rengeteg örömöt nyújthat a mindennapokban, hiszen lehetővé teszi, hogy megvalósítsa a régóta dédelgetett álmait. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden hitel lehetőségről megfelelő mennyiségű információt szerezzen, hiszen csak így hozhat komoly és felelősségteljes döntést.

Számoljon gyorsan és legyen képben hitelkalkulátor használatával!

Az online hitelkalkulátor minden esetben előnyére válik, hiszen vagy megerősíti az elhatározásában vagy pedig gondolkodóba ejti, aminek az eredménye lehet egy előnyösebb választás. Csak írja be a szükséges adatokat és máris láthatja az eredményt!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről