A szabad felhasználású személyi kölcsönök között igen népszerűek a jelzálogkölcsönök is, amikor a hitel fedezetéül az adós birtokában lévő ingatlant vonja be a bank.
jacint.biro

jacint.biro

június 12, 2019

0 hozzászólás

A szabad felhasználású hitelek között igen népszerűek a jelzálogkölcsönök is, amikor a hitel fedezetéül az adós birtokában lévő ingatlant vonja be a bank. A személyi kölcsön felvehető összege függ az ingatlan aktuális értékétől, a beszámítási értéktől, valamint az adós rendszeres jövedelmétől.

Személyi kölcsön jelzáloggal

Fontos tudni azt, hogy akkor is kell jövedelmünknek lennie, ha jelzálogalapú személyi kölcsön felvételén gondolkozunk. Ennek az az oka, hogy már egy megfelelő és forgalomképes ingatlan az csak a biztonsági fedezet, a kölcsönt akkor is a rendszeres jövedelemből kell törleszteni. A banknak cseppet sem érdeke, hogy rizikós ügyfelet vállaljon, mert az ingatlan esetleges értékesítése időigényes, elhúzódó és költséges folyamat.

Ingatlanfedezetre mekkora kölcsön igényelhető?

Nagyobb összeget lehet így kapni, mint sima személyi kölcsönre, mivel az ingatlan általában nagyobb értéket képvisel. Ingatlanfedezetet kölcsönkiváltó, adósságrendező hitelre is szoktak kérni. Ezt általában akkor adják meg, ha a fedezetbe bevont ingatlan tehermentes.

Az, hogy végül mekkora összegű kölcsönt kapunk, az függ attól, hogy az ingatlan értékének mekkora hányadát számolják bele ténylegesen. Ez függ az ingatlan értékbecslésétől, illetve ennek alapján a forgalomképességétől. Könnyű belátni, hogy azok az ingatlanok az előnyösebbek, amit adott esetben könnyebben és gyorsabban lehet eladni. Egy városközponthoz közeli, szép állapotú, új ház biztosabb fedezet a bank számára, mint egy nehezen megközelíthető, lelakott, peremvidéki épület.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylés feltételei

 • saját tulajdonú ingatlan, amit jogosultak vagyunk jelzálogosítani
 • saját névre szóló közüzemi számlák, illetve telefon
 • az ingatlan vagyonbiztosítása
 • állandó magyarországi lakcím
 • legalább 3 hónapos munkaviszony, vagy vállalkozónál egy teljes és lezárt üzleti év
 • megfelelő mértékű, igazolt, hazai jövedelem
 • bankszámla hazai banknál
személyi kölcsön ingatlanfedezettel
Az ingatlanfedezetű személyi kölcsön, akár KHR (BAR) listátoknak is megoldás lehet

 

Az ingatlanfedezetű  személyi kölcsön BAR listásoknak is megoldás lehet

Bizonyos esetekben akkor is lehet így hitelhez jutni, ha előzőleg nem volt valaki jó adós, a neve szerepel a KHR, régebbi nevén a BAR listán. Ha passzív státuszban van, akkor esélyes lehet arra, hogy jelzálogalapú hitelt vehessen fel adósságrendezésre.

Az ingatlanfedezet igazolásához értékbecslés szükséges

Az értékbecslés díját a leendő adósnak kell fizetnie, így ezt is érdemes a jelzálogalapú személyi kölcsönt felvevőnek belekalkulálnia a hitel költségébe. Az ár az ingatlan árától, értékétől függ százalékos arányban, de vannak olyan bankok, ahol ez fix díjon történik, illetve egyes akciós hitelek esetében akár el is tekinthetnek attól, hogy ezt felszámolják.. Az értékbecslés a hitel igénylése után első lépések egyike.

Régebbi, vagy más által készített értékbecslést elfogad a bank?

Minden bank, vagy pénzintézet általában a saját értékbecslőjében bízik, így többnyire új értékbecslés szükséges abban az esetben, ha már egy másik bank ugyan készített ilyet, ám a hitelkérelmet valami oknál fogva elutasították, vagy éppen a leendő adós kevesellte a kínált hitelösszeget. De természetesen kiindulási pontként használható az első értékbecslés. Az értékbecslésnek van egy elévülési ideje is, mert az adott piaci és forgalmi értéket veszi a bank alapul. Ez érthető a mai ingatlanár-változások mellett.

Az ingatlanfedezet értékbeszámításánál nem a teljes forgalmi értéket veszik alapul, hanem csak annak bizonyos százalékát. Azt, hogy mennyit számítanak be a hitelfedezetül, azt mindig az adott helyzetben, az adott pénzintézet határozza meg.

Milyen díjakkal lehet számolni, ha ingatlan alapú személyi hitelt veszünk fel?

Természetesen itt is, mint minden hitel esetében a THM százalékos összege a mérvadó a hitel árának pontos összehasonlíthatósága szempontjából.

A THM azonban nem pusztán kamatot jelent, nézzük meg, mi minden tartozhat még ide, de ez természetesen bankonként eltérő, mit és milyen mértékben számítanak fel:

 • Értékbecslési díj
 • Hitelbírálati díj
 • Igényléskori fedezet-ellenőrzési díj
 • éves fedezetellenőrzési díj
 • Térképmásolati díj
 • Zálogjog földhivatali bejegyzésének költsége

A biztosítás díja nem számít bele, valamint az esetleges késedelmességből fakadó plusz költségek sem részei a szabad felhasználású, ingatlanalapú személyi hitel THM-jének.

Személyi kölcsön ingatlanfedezettel kalkulátor

Mivel nagyon eltérő, hogy milyen ingatlant ajánl fedezetül az ügyfél, így pontos, előzetes becsléseket sem lehet látatlanba adni, hogy mekkora összegű hitelhez juthatunk hozzá. A jelzáloghitel nem folyósítható olyan gyorsan, mint az átlagos személyi kölcsönök, gyorshitelek. Általában nagyobb, több milliós összegekről is szó lehet, így érdemes nagyon körültekintően átnézni a bankok ajánlatát, mert óriási eltérések is lehetnek, ami az évek alatt sok pluszköltséget jelent.

Nézze meg személyi kölcsön kalkulátorunkat, ahol jelenleg 5 pénzintézet ajánlatát lehet összevetni, illetve kérdezzen bátran ügyfélszolgálatunkon!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről