A címbéli kérdésre a rövid válasz az, hogy igen. A hosszabb válasz pedig az, hogy jobb megfontolni a dolgot, mielőtt belevágunk. Cikkünkből kiderül, mire  érdemes odafigyelni, ha az idei nyaralást szabad felhasználású személyi hitelből tervezzük.
Bíró Jácint

Bíró Jácint

június 20, 2019

0 hozzászólás

A címbéli kérdésre a rövid válasz az, hogy igen. A hosszabb válasz pedig az, hogy jobb megfontolni a dolgot, mielőtt belevágunk. Cikkünkből kiderül, mire  érdemes odafigyelni, ha az idei nyaralást szabad felhasználású személyi hitelből tervezzük.

Gyorsan telik ez az év is, mindjárt itt a nyár, a szabadságolások, az utazások, nyaralások időszaka. Ekkor szokott felbukkanni hirtelen az ötlet, hogy nekünk is el kellene már menni valami különleges és szép helyre, mert megérdemeljük a pihenést. Egy szép, legalább egy hetes utazás cseppet sem olcsó dolog, több százezer forintra is kijöhet a végén, főleg ha együtt megy a család, vagy különlegesebb úticélt választunk.

A nyaralás egyszeri, nagyobb kiadás, utána nem jelent értéket, pusztán érzelmi pluszt jelentenek az emlékek, az élmények. Ezt mindenképpen érdemes megfontolni, ha a nyaralást kölcsönből szeretnénk kifizetni. Ha tartós fogyasztási cikket veszünk, házat, kocsit, stb. annak marad értéke, sőt kedvező esetben nőhet is. A nyaralásé azonban nem.

Ha hitelből megyünk nyaralni, azt a későbbi jövedelmünkből kell kamatostul megfizetni

A szabad felhasználású hitel nem ajándék, nem jár, nem érdemeljük meg, hanem egy banki termék, amit megvettünk jó pénzért. A hitelünk ára a THM, az az összeg, amit a felvett tőketartozáson felül  fizetünk vissza a pénzintézetnek.

A gyors döntésünk ára a hitel ára

Ha jó előre megfontoljuk, hogy majd egyszer nyár is lesz és elkezdünk rá félretenni, akkor biztos, hogy kevésbé fogunk eladósodni.Aki átlátja a személyes pénzügyeit, az könnyen kiszámolhatja, hogy ha van pénzünk a hitelre, akkor félretenni is lenne miből. Gondoljuk végig: ha megtakarításból költenénk mondjuk a nyaralásra, akkor nem kellene plusz költségekkel számolnunk, sőt, talán még a megtakarításunk kamatozna nekünk. De a legtöbb magyar háztartás sajnos nem így gondolkodik.

Sokan csak a törlesztőrészlet nagyságát nézik hitelfelvételkor

Ha el akarunk menni nyaralni a gyerekekkel, akkor nem is mondunk sokat, azzal, hogy  legalább 300.000 forint kiadással kell számolnunk. Ha hitelfelvételkor egy éves futamidőt veszünk alapul, kb. 30.000 forint törlesztőrészlet jelent egy éven át, minden hónapban. Sokan bólintanak rá, hogy rendben, annyi még simán menni fog.

A rendszerességen van a hangsúly

Ahogy múlnak a hónapok, lehet, hogy a visszafizetés nem lesz olyan egyszerű. Elég kellemetlen lehet egy nyaralás után egy évig törleszteni azt az összeget, amit egy hét alatt simán elköltöttünk. Különösen rossz érzés ez akkor, ha a nyaralás nem pont úgy sikerült, ahogyan eredetileg megálmodtuk. A törlesztést akkor is fizetni kell, ha más kiadásunk is akad, ha közbejön egy váratlan költség, nem kalkulált kiadás, mondjuk a kocsit kell megjavíttatni, vagy egy nagyobb háztartási gépet kell sürgősen cserélni.

Visszatérve a kezdeti mérlegelésre, hogy mekkora törlesztőt tud bevállalni a család – mi lenne, ha ezt az összeget nem hitelre fordítanánk, hanem félretennénk? Lehet, hogy egy évig nem mennénk nyaralni, ám a következő évben igen. Ha így tervezünk, akkor akár minden évben tudunk nyaralni, feltéve, ha megálljuk azt, hogy ne költsük el másra az így félretett összeget. Vagyis, ha van annyi pénzünk, hogy kifizessük a hitelt, akkor miért nincs annyi, hogy rendszeresen megtakarítsunk?

Hallottuk azt is, hogy azért vesz fel hitelt valaki, mert akkor “biztos megvan” amit szeretne, ha pedig neki kellene összeraknia rá a pénzt, akkor könnyen elcsábulna. Saját magának nem gyűjtené olyan kemény rendszerességgel, ahogy a bankjának kell fizetne. Ekkora anyagi fegyelemre kevesen képesek, többek között ezért is szárnyal a hazai személyi kölcsön piac.

nyaralás személyi kölcsönből
Jól hangzik, hogy menjünk el hitelből nyaralni, azonban könnyen hitelcsapdába kerülhetünk

 

Még egy gondolat a személyi kölcsönből történő nyaralásról

Amíg fizetjük a hitelt, sokkal nehezebben tudunk félretenni a következő évi nyaralásunkra. Mire épp kifizettük a tavalyi utat, máris itt az idei szezon és kezdődhet az egész elölről. Ebből a csapdából meglehetősen nehéz kiszállni, nagy önuralom és pénzügyi fegyelem kell hozzá. De lehet hátrányosabb is a helyzet, ha elcsúszunk a személyi hitel törlesztésével és futamidő-hosszabbítást kérünk. Ez megdrágítja a dolgot, esélyes az is, hogy a bank még emel is a  kamaton. Gondoljunk bele, 2 évig fizetünk ki egy olyan utat, amit szinte már el is felejtettünk.

Hitelcsapda könnyen kialakulhat

Ha küszöbön az új szezon, akkor felmerülhet az is, hogy a régi hitelünket egy új, magasabb összegű hitelből váltjuk ki, és ekkor még lesz pénzünk az idei nyaralásra is. Ez az út sem járható sokáig, hiszen egyre magasabb a törlesztőrész, egyre hosszabb ideig tart a futamidő, így beindulhat egy adósságspirál az utazgatásaink nyomán.

A “majd csak lesz valahogy” szemlélet nem kifizetődő!

Véleményünk szerint nyaralásra nem érdemes személyi kölcsönt felvenni, egy utazás nem az a hitelcél, amit érdemes lenne választani. Természetesen minden eset más és más, a személyi hitelnek is megvan a maga helye. Nézzen körül oldalunkon és kalkulátorunk segítségével hasonlítsa össze, melyik bank ajánlata felel meg Önnek


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről