A személyi kölcsön nem sokban különbözik a gyorskölcsöntől. Csupán havi fix keresetre van szükség és máris rendelkezésre áll a szabadon felhasználható személyi hitel.
Bíró Jácint

Bíró Jácint

november 28, 2018

0 hozzászólás

A személyi kölcsön nem sokban különbözik a gyorskölcsöntől. Csupán havi fix keresetre van szükség és máris rendelkezésre áll a szabadon felhasználható személyi hitel.

Személyi kölcsönre általában akkor van szükség amikor valamilyen átmeneti fizetési nehézségbe ütköztünk, halaszthatatlan kiadásunk lett, vagy olyan életünket befolyásoló célra mint a lakhatás. Ám ahhoz, hogy személyi hitelre jogosultak legyünk meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Mik a személyi kölcsön felvételének módjai?

A bank minden egyes hitel felvételénél kötelezően meg kell bizonyosodjon arról, miből fogjuk visszafizetni a törlesztőrészletet a futamidő alatt. Ezt az igazolt, havi nettó jövedelemből tudják megállapítani. Az igazolt jövedelem alapján értékelik a hitelképességünket és engedélyezi a hitel felvételét.

Amennyiben Ön személyi hitelt szeretne felvenni rendelkeznie kell állandó munkahellyel, ugyanis a bankok elsődleges jövedelemnek leginkább ezt fogadják el. Van lehetőségünk ezen felül kiegészítő, vagy másodlagos jövedelemként további bevételeket elfogadtatni, melyek növelhetik a felvenni kívánt összeg mértékét.

Személyi kölcsön felvétele
A személyi kölcsön igénylésének vannak feltételei. Így elkerülhetjük az eladósodást hosszútávon

 

Elsődleges jövedelem forrásnak számít ha Ön:

 • alkalmazott
 • vállalkozó
 • nyugdíjas
 • külföldi munkavállaló

Kiegészítő, vagy másodlagos jövedelemnek számít a:

 • GYES
 • GYED
 • ösztöndíj
 • értékpapír
 • műkincs
 • családi pótlék

Fontos, hogy a kiegészítő jövedelem nem lehet a hitel fedezete, ezért mellé szükség lesz valamilyen igazolt havi jövedelemre.

Miben rejlik a személyi kölcsön veszélyességi faktora?

A személyi kölcsön népszerűsége abban rejlik, hogy a felvett hitel szabadon felhasználható. Érdemes lehet viszont alaposan átgondolni, hogy mire is kell a személyi hitel, ugyanis hosszabb nemfizetés esetén a bank felmondhatja a hitelt. Ebben az esetben ha a visszafizetésről nem sikerült megállapodni, végrehajtást indíthat. A szabad felhasználású hitelekről az MNB oldalán olvashatunk.

Személyi kölcsönnek vannak veszélyei
A személyi kölcsönök lehetnek veszélyesek, de akár hasznosak is

 

Milyen esetekben érdemes személyi hitel felvételén gondolkozni?

1. Nagy összegű és halaszthatatlan vásárlások esetén, például kocsi, ház.

Hosszú időbe telik összegyűjteni a kellő összeget, de szükség most lenne rá. Ilyenkor érdemes valamilyen hitelkonstrukciót választani.

2. Rendkívüli események, mint nem várt egészségügyi kiadások.

3. Vállalkozással kapcsolatos beruházások, mint gépesítés.

Vállalkozások számára érdemes ennek a célnak kínált kölcsönt felvenni, ám előfordulnak olyan esetek amikor ez nem megy. Ilyenkor Ön mint a vállalkozás tulajdonosa személyi kölcsönt vehet fel amit aztán a vállalkozásra fordíthat. Ebben az esetben érdemes olyan eszközökre költeni ezt az az összeget, ami közvetlen vagy közvetve bevételt termel.  

Mikor és mire ne vegyünk fel személyi kölcsönt?

Vannak azok az esetek amikor igenis nagy segítséget nyújthat az Ön számára egy személyi kölcsön. Alapos körültekintés után meg is találhatjuk a számunkra megfelelő konstrukciót. Tudni kell viszont azt is, mi történik akkor ha nem járjuk kellően körül a témát.

Mielőtt személyi hitelt vennénk fel tudnunk kell mire és mennyit fizetünk, mi történik ha elcsúszunk a részlettel, van-e tartalékunk olyan esetre ha átmenetileg jelentősen csökken vagy nincs jövedelem.

Íme néhány tipp amikor egyáltalán nem ajánlott a személyi kölcsön.

 • Számunkra megfizethetetlen tárgyak vagy szolgáltatások.

Ne rontsunk duplán a helyzetünkön. Ebben a helyzetben nem csak az adott áru túl drága nekünk, mivel hitelre vesszük, fizethetjük a kamatot és más járulékos költségeket is.

 • Értékvesztő tárgyak vásárlása.

Ne vásároljunk hitelből olyan termékeket amik rövid időn belül amortizálódik. Az ilyen tárgyak, például elektronikai termékek, későbbi eladásával sem lehet fedezni a hitel összegét.

 • Élményszerzés.

Nem érdemes személyi kölcsönt felvenni olyan jellegű szolgáltatásra amivel nem tudjuk visszatermelni a felvett összeget, például utazás.

 • Ne vegyünk fel kölcsönt tartozás rendezésére.

Látszólag ugyan megoldódik a helyzet mert a régebbi tartozás ki lett egyenlítve, de így keletkezett egy újabb tartozás. Ez egy ördögi kör, aminek a végén csak még nagyobb tartozás halmozódik fel.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel

MNB tájékoztató, a túlzott eladósodás veszélyeiről:

https://www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-a-tulzott-eladosodas-kockazatairol-2.pdf

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről