A hitelintézetek olyan pénzügyi vállalkozások, melyek a különböző pénzügyi szolgáltatások közül legalább betétet gyűjtenek és egyéb pénzügyi tevékenységeket végeznek. A hitelintézetek közé tartoznak a bankok, a szakosított hitelintézetek és a szövetkezeti hitelintézetek.
jacint.biro

jacint.biro

április 30, 2019

0 hozzászólás

Magyarországon 1987 óta kétszintű bankrendszer működik, ami azt jelenti, hogy a jegybank nem áll közvetlen kapcsolatban a lakossággal, számukra a pénzügyi intézmények nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat, például lehetőséget biztosítanak a számlavezetésre, betétek elhelyezésére, hitelek, személyi kölcsönök felvételére.

A pénzügyi intézményeket tovább bonthatjuk hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra. Azt, hogy melyik vállalkozás hova tartozik, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény határozza meg. A besorolás elsősorban attól függ, hogy az adott vállalkozás milyen tevékenységek végzésére jogosult.

Mi a hitelintézet?

A hitelintézetek olyan pénzügyi vállalkozások, melyek a különböző pénzügyi szolgáltatások közül legalább betétet gyűjtenek és egyéb pénzügyi tevékenységeket végeznek. A hitelintézetek közé tartoznak a bankok, a szakosított hitelintézetek és a szövetkezeti hitelintézetek.

1. Bankok

A bankok olyan hitelintézetek, melyek részvénytársasági formában vagy külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepeként működnek. A bankokat az különbözteti meg a többi hitelintézettől, hogy teljeskörű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak.

1987-ben a Magyar Nemzeti Bankból három nagy állami bank vált ki: a Magyar Hitelbank, a K&H (akkori nevén: Országos Kereskedelmi és Hitelbank) és a Budapest Bank. Nem sokkal később a Citibank, a Raiffeisen (akkor még Unicbank) és a CIB (akkor még Közép-európai Nemzetközi Bank) is belépett a versenyszférába.

Azóta a piac jócskán kiszélesedett és ma már az OTP Bankhoz, az Erste Bankhoz, a Merkantil Bankhoz, a Gránit Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Sberbankhoz is fordulhatunk hiteligénylés esetén, de a magyarországi fiókkal rendelkező bankok, például a Citibank, a Cofidis, az ING és az Oberbank közül is választhatunk.

Legyen szó online hitelről, akciós hitelről, gyorshitelről, szabadfelhasználású hitelről, autóhitelről, bármelyiket megtaláljuk a bankok által kínált szolgáltatások között. Annak érdekében, hogy ideális döntést tudjunk hozni, minden esetben érdemes használni a hitelkalkulátort.

hitelintézetek
Többféle hitelintézet is megtalálható Magyarországon

 

2. Szakosított hitelintézetek

A szakosított hitelintézetek tevékenységi köre korlátozott, hiszen csak azokat a pénzügyi szolgáltatásokat végezhetik, amiket a törvény lehetővé tesz számukra. A bankokhoz hasonlóan ezek a pénzügyi intézmények is részvénytársasági vagy fióktelepi formában működnek. Ide tartoznak a lakás-takarékpénztárak, a jelzálog-hitelintézetek és az úgy nevezett egyedi szakosított hitelintézetek is.

  • Lakás-takarékpénztárak

A lakás-takarékpénztárak 1997-ben jelentek meg a magyar bankpiacon. Ezeknek a vállalkozásoknak a fő tevékenységi köre a lakás-előtakarékosság zárt, biztonságos rendszerben, állami támogatással történő lebonyolítása. Amennyiben igényt tartunk a szolgáltatásokra, akkor jelenleg három lakás-takarékpénztár, a Fundamenta Lakáskassza, az OTP-lakástakarékpénztár és az Otthon áll a rendelkezésünkre.

  • Jelzálog-hitelintézetek

A jelzálog-hitelintézetek szintén 1997-ben kezdték el a működésüket, elsősorban ingatlanfedezet nyújtásával foglalkoznak, de emellett hitelnyújtás és egyéb befektetési lehetőségek biztosítása is szerepel a profiljukban. Jelenleg két vállalkozás minősül jelzálog-hitelintézetnek hazánkban, a HBW Express Takarékszövetkezet, valamint a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.

  • Egyedi szakosított hitelintézetek

A két, ma is létező egyedi szakosított hitelintézet a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság, melyek 1994-ben alakultak.

  • Magyar Fejlesztési Bank

A szakosított hitelintézetek közé sorolható az egyetlen hazai fejlesztésű bank is, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), ami a nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezetektől történő forrásbevonás lebonyolításával foglalkozik.

3. Szövetkezeti hitelintézetek

A szövetkezeti hitelintézetek tevékenységi köre sem teljes körű, viszont nem is annyira korlátozott, mint a szakosított hitelintézetek esetében. A pénzügyi szolgáltatások közül nem végezhetnek kezesség és bankgarancia vállalást, befektetési alap letétkezelést, hitelreferencia-szolgáltatást, valamint önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak részére folytatott vagyonkezelést.

  • Hitel- és takarékszövetkezetek

A szövetkezeti hitelintézeteknek két fajtája van: a hitelszövetkezetek és a takarékszövetkezetek, melyeket aszerint különböztetünk meg, hogy tevékenységükkel milyen személyi kört szolgálnak ki. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. (Takarékbank) 1989-ben jött létre és a mai napig is jelen van a piacon.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről