A személyi kölcsönök állománya 26%-kal nőtt 2019 első negyedévében, így ez a piac ma felszálló ágban van Magyarországon. A személyi hitelösszeg  nagysága átlagosan 1,48 millió forint volt, ami 16 százalékkal több az elmúlt év hasonló időszakához képest.
jacint.biro

jacint.biro

július 10, 2019

0 hozzászólás

A statisztikák mutatják, hogy egyre több személyi kölcsönt veszünk fel.

A személyi kölcsönök állománya 26%-kal nőtt 2019 első negyedévében, így ez a piac ma felszálló ágban van Magyarországon. A személyi hitelösszeg  nagysága átlagosan 1,48 millió forint volt, ami 16 százalékkal több az elmúlt év hasonló időszakához képest. 2018-ban 1,28 millió forint volt egy átlagos személyi kölcsön felvett összege. A  3 millió forint felett felvett hitelek szerződésszáma majdnem megduplázódott az elmúlt évhez képest, ami erős gazdasági növekedést mutat.

Az emelkedő bérszínvonal és az egyre egyszerűbb hozzájutás a hitelfelvételi kedvet is növeli

A bankoknak érdeke, hogy a kihelyezett  hitelállományuk növekedjen, ezért több pénzintézet akár a magasabb kockázatot is felvállalja. Mindezzel együtt a nagyobb volumenű lakossági hitelezés élénkíti a gazdaságot és a fogyasztást.

A szabad felhasználású személyi hitelek száma megugrott. Online igényelhető személyi kölcsönök, hitelek, szinte minden bank kínálatában szerepelnek, így a hitel felvétele sokkal egyszerűbb, mint pár évvel ezelőtt volt. Online hiteligényléssel akár órákon belül megkapható a kívánt összeg. Ehhez azonban kell az ügyfél részéről annyi felkészülés, hogy rendelkezzen a kívánt dokumentumokkal feltölthető (PDF) formában. Ahhoz, hogy milyen igazolásokra van szükségünk az online hitelhez, mindig az adott bank hiteligénylő oldalán kell tájékozódni, mert lehetnek eltérések bank és bank között!

A személyi kölcsönök igényelt összege is nőtt

A felvett személyi kölcsönök leggyakoribb összege a legfrissebb adatok  alapján Magyarországon átlagosan 1,5-2 millió forint között mozog. Jellemző, hogy az egymillió forintos lélektani határt egyre többen lépik, léphetik át, ami a javuló jövedelmi viszonyokat mutatja. A személyi kölcsönök kínálata azonban meglehetősen széles,  így a 300.000 forint alsó határtól egészen tízmillióig terjedhet. A felső határt viszonylag kevesen igényelhetik, mivel ehhez olyan mértékű jövedelem is kell, ami sokaknak nincs.

Jellemző hitelcélok, melyekhez nagyobb összegre van szükség:

A hitelkiváltó, adósságrendező hitelek után a második legnépszerűbb ok az építkezés, a lakásfelújítás, vagy valamilyen ingatlannal kapcsolatos cél. Ez azt a megfigyelést is alátámassza, hogy a hitelek igazi szezonja a nyár, illetve a nyár vége. Tavaly augusztus-szeptemberi időszakban vették fel a hitelek majdnem egyharmadát!

Érthető – ekkorra fogy el az építkezésre szánt összeg, ekkor szembesülnek azzal, hogy többre lesz szükség, ha még a hideg előtt be akarnak költözni, be akarják fejezni a munkálatokat. De ekkor szokott még kelleni új bútor, fűtési rendszer, vagy épp szigetelés.

Gyors kölcsön minél előbb

Bármennyire is szorít az idő, ne kapkodjunk. Először is a bank azt akarja látni, hogy biztosítva van-e az, hogy visszakapja a pénzét és a teljes hitel futamidő alatt lehetőleg nem lesz problémája az adósával. Bármennyire gyors is a kölcsön folyamata, a biztonságot szem előtt tartják.. Ezért a leendő adósnak be kell bizonyítani, hogy alkalmas arra, hogy a bank hitelt adjon neki. A szabad felhasználású személyi kölcsönhöz általában kell jövedelemigazolás, illetve nagyobb összeg esetén  ingatlanfedezet illetve adóstárs bevonására is sor kerülhet.

egyre több személyi kölcsön
A statisztikák szerint egyre több személyi kölcsönt veszünk fel

 

Mit vizsgálnak a hitelbírálatkor?

Az ügyfél pénzügyi megbízhatóságát. Az igazolható jövedelem rendkívül fontos és jó, ha határozatlan idejű főállású munkaviszonyból származik. Ezen felül kell állandó magyarországi lakcím, esetleg névre szóló közüzemi számla. ha nem annál a banknál vezetik a számlánkat, akkor legalább a legutolsó 3, némely esetben 6 havi bankszámlakivonatot is elkérhetik.  

Fontos szempont, hogy mennyire van az ügyfél egyéb irányokban eladósodva?

Van-e egyéb hitele, tartozása, vonnak-e valamire a fizetéséből? (egyéb hitelek, gyerektartás, adótartozás, büntetés, stb.)

Jobb feltételekkel adhat egy bank a saját ügyfeleinek személyi kölcsönt, mert ott garantáltan látta a számlatörténetet.Egyes bankok adnak úgy is hitelt, ha nem vagyunk náluk számlavezető ügyfelek, ám nyilván rosszabb kondíciókra számíthatunk.

Ön is fontolgatja a személyi kölcsön felvételét?

Kölcsönt felvenni szinte soha nem volt annyira egyszerű, mint mostanában. Hatalmas a kínálat, épp ezért egy jó ajánlatra érdemes várni, érdemes odafigyelni a változásokra. Oldalunkon mi öt bank és pénzintézet legfrissebb kínálatát mutatjuk be, és egy hitelkalkulátor segítségével bárhonnan képes lehet hitelét elindítani. Nézze meg a főbb számokat a szabad felhasználású hitel kalkulátorunkkal!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről