A személyi kölcsön évek óta a legnépszerűbb hitel Magyarországon. Vajon meddig tart a hitelboom, új recenzió vár ránk vagy nem lesz válság?
jacint.biro

jacint.biro

november 29, 2018

0 hozzászólás

A személyi kölcsön évek óta a legnépszerűbb hitel Magyarországon. Vajon meddig tart a hitelboom, új recenzió vár ránk vagy nem lesz válság?

Meddig tart a hitelboom? A személyi kölcsön szárnyalása

A személyi kölcsön évek óta a legnépszerűbb hitelkonstrukció Magyarországon. Vajon meddig tart a hitelboom? Tényleg új recesszió vár ránk vagy ezúttal elmarad a válság?

A kérdés jogos, hiszen sokan a mai napig nem heverték ki a 2008-as gazdasági világválságot. Habár annak hatása és mértéke elmaradt a huszadik század elejének óriási összeomlásához képest, ettől még milliókat érintett igencsak érzékenyen.

Személyi kölcsönök szárnyalása
A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön

 

A személyi kölcsön, gyorskölcsön szárnyal a magyar piacon

Már 2017-ben is a legkedveltebb hitelkonstrukciónak számított a szabad felhasználású személyi kölcsön: a 2016-os évhez képest 150%-kal nőtt a személyi hitel állomány mennyisége, miközben a lakáshitel konstrukciók is egyre népszerűbbé váltak.

Tavaly ugyanis 40%-kal nőtt a 2016-os mértékhez képest a lakáshitelek száma, és 2017-ben már közel 600 milliárd Forintot tett ki csak az új lakáshitelek összértéke!

Mindezek mögött három okot találhatunk meg:

  1. összességében javult a hazai háztartások helyzete, jövedelme,
  2. a bankok jobb konstrukciókat tudtak kínálni, többek között a CSOK miatt,
  3. a tartósan alacsony kamatszint miatt a törlesztő részletek is nagyon kedvezően alakultak.

2018-ra az első 10 hónapban még inkább a hitelezés növekedése, és a személyi kölcsön folyamatosan erősödő piaci részesedése a jellemző. A jelzáloghitelek több mint 32%-kal növekedtek 2017-hez képest, a személyi kölcsön, mint hitelforma viszont egészen elképesztő, 73%-os növekedést produkált.

A legerősebb pénzintézet ezen a téren az OTP, amely a személyi kölcsön piac 42%-át uralja immáron.

Növekszik a kamatláb, drágulni fognak a hitelek, így a személyi kölcsön sem maradhat ki ebből

Habár a jegybank szerepét ellátó Magyar Nemzeti Bank igyekszik alacsonyan tartani a kamatokat, enyhe emelésre kényszerült, emiatt aztán valamivel drágulni fognak a hitelek is.

Például a lakáshitelek piacán átlagosan négytized százalékpontos növekedés volt tapasztalható, azaz amelyik lakáshitelt 2017. decemberében még 4% kamattal vették fel, ahhoz fél évvel később, idén már 4,4%-os kamattal juthattak hozzá.

A kamat emelkedése mögött leginkább az áll, hogy mind többen választanak mind hosszabb futamidejű hiteleket, amelyeknek jellemzően magasabb a kamata, illetve az MNB a globális pénzpiaci változások miatt is rákényszerült az enyhe emelésre.

Újabb krízis vár ránk 2018 után? Aligha

Habár egyes közgazdasági szakértők szerint minden jelentő emelkedést, boom-ot visszazuhanás követ, illetve ezek általában 10 éves ciklusokban követik egymást, más közgazdászok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy gazdasági világválság várna ránk.

Online személyi kölcsön
Személyi kölcsönt már online is tud kötni

 

A személyi hitel állomány emelkedése élénkíti a fogyasztást

Ez sajnos nem tart hosszan, visszaesés várható, ám ez inkább olyan lesz, mint amikor valaki lassít az autójával és visszavált a sebességváltóval – a legkevésbé sem várható a 2008-ashoz hasonló bezuhanás

Tény, hogy a lakáshitelek piaca nagyon hasonlóan néz ki a tíz évvel korábbi állapotokhoz képest, illetve folyamatosan növekszik a lakosság hitelállománya, ám most nincsenek olyan lappangó csapdák, mint amilyen a devizahitelezés volt. Emellett számos más mutató is előre jelzi, vár-e ránk újabb világválság: ilyen a termelékenység, a hitelfedezet mértéke, vagy éppen a hitelek mennyiségének növekedése.

A jelenlegi trendek szerint a közeljövőben legfeljebb lassulás várható, de zuhanás nem. Számos biztosítékot iktattak be a nemzeti jegybankok, illetve a legtöbb nyugati és keleti ország monetáris politikájának egyik fő mozgatórugója a válság megelőzése.

A személyi kölcsön piacon is leképeződnek a nagyobb monetáris trendek

Jól jár, vagy sem, ami most venné fel? Erre a kérdésre akkor lehet egyértelmű választ adni, ha minden paraméter ismert: mennyire biztos a munkahelye, milyenek a kilátásai a közeljövőre nézve, mekkora kölcsönt venne fel és kitől?

A hitel kalkulátorunk, a személyi kölcsön kalkulátor segít Önnek, hogy pillanatokon belül megtalálja a lehető legjobb megoldást!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről