A kormány, családokat segítő pénzügyi programjának kiemelkedően nagy érdeklődésre számító pontja a Családi Otthonteremtési 5000 fő alatti kistelepüléseken. A kedvezmény olyan falvakat érint, ahol a lakosság száma a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.
jacint.biro

jacint.biro

július 24, 2019

0 hozzászólás

A kormány, családokat segítő pénzügyi programjának kiemelkedően nagy érdeklődésre számító pontja a Családi Otthonteremtési 5000 fő alatti kistelepüléseken. A kedvezmény olyan falvakat érint, ahol a lakosság száma a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Magyarország 2887 5000 fő alatti településéből 2031 -ben ez a helyzet, így aki itt szeretne letelepedni, házat venni, azt segítik vissza nem térítendő támogatások formájában.

A falusi CSOK -ra alapvetően minden szabály érvényes, ami a másik CSOK-ra.  Új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén legfeljebb 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint.

Ha az igénylők célja csupán a meglevő ingatlanuk korszerűsítése, bővítése, vásárlást nem terveznek, akkor ennek csupán a felére jogosultak.

A falusi CSOK 2019. július elsejétől 2022. június 30-ig igényelhető

Elsősorban korszerűsítésre, bővítésre használható, de cél lehet használt ingatlan vásárlása is. Ha használt házat vesz belőle valaki, akkor fontos szempont, hogy annak bővítését és korszerűsítését is ebből a támogatásból fizetheti. Az igényléstől a megvalósításig maximum 3 év telhet el, a munkálatok elvégzését a bank ellenőrzi.

A falusi CSOK az ingatlanvásárláson túl a házfelújításhoz is igényelhető, melynek részei:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közmű szolgáltatás bevezetése, illetve házon belüli hálózat kiépítése
 • fürdőszoba, vizesblokk kialakítás
 • központi fűtés beszerelése vagy cseréje, napelemes fűtés, illetve meleg víz
 • hő- hang- és vízszigetelés, lábazati szigetelés, pinceszigetelés, falak szigetelése
 • ablakcsere, ajtócsere korszerűsítés, új nyílászárókra
 • tető és kémények cseréje, felújítása, szigetelése, tetőtér beépítés
 • belső felújítások: festés, mázolás, burkolat csere, galériaépítés, konyhafelújítás, stb.
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása kapu, kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig,
 • továbbá korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási munkálatok, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Amivel még számolni kell annak, aki igényli:

Alapterületi követelmények

A felújítási, bővítési munkák után a lakás hasznos, tehát lakás célra használt alapterületének el kell érnie az alábbi méreteket:

 • egy gyermek esetén a 40 m2,
 • két gyermek esetén az 50 m2,
 • három gyermek esetén a 60 m2,
 • négy vagy több gyermek esetén a 70 m2.
falusi CSOK
A falusi CSOK 2019. július elsejétől 2022. június 30-ig igényelhető

 

10 éves bentlakási kötelezettség

A falusi CSOK-ból felújított házban 10 évig állandó bejelentett lakhelyként kell lakni, sőt, bent kell lakni életvitelszerűen, ezt a falusi jegyző ellenőrzi.

Folyamatos TB jogviszony igazolása

Legalább az egyik házastársnak kell  folyamatosan biztosítottnak lenni, 1 évig, de  3 gyerek után igényelt 10.000.000 támogatáshoz, legalább 2 éves TB jogviszonyának kell lennie.

Érdemes mérlegelni, mikor járunk jobban? Ha valóban ott szeretnénk lakni 10 évig  ahova a falusi CSOK felvehető, családban élünk és vállalunk gyermekeket, akkor nagyon előnyös az ajánlat, érdemes élni vele. Ha azonban még nem telepednénk le, vagy a városi környezetet jobban szeretjük, a falunál, akkor nem járunk jól.

Ha vannak más terveink is, és jelenleg csak a lakhatásunkat, vagy a lakásfelújításunkat szeretnénk megoldani, akkor a személyi kölcsön is jó választás lehet. Nézze meg online hitelkalkulátorunkat.


Portfolio.hu – Falusi CSOK téma

Híradó.hu – Falusi CSOK

További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről