Jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató (JTM) 2019-ben

Rónay Péter
2019. április 16.

A JTM a hitelfelvétel előtti jövedelemvizsgálatok esetére meghatározza, hogy az igazolt havi jövedelem hány százalékát teheti ki a hitelteher. Olvassa el cikkünket!

A kiszámíthatóbb hiteltörlesztő-részlet út a pénzügyi stabilitás felé. Legalábbis az MNB 2018 júniusában és októberében ennek érdekében eszközölt módosításokat, egyeztetve a pénzügyi piaci szereplőkkel, a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatókkal (JTM) kapcsolatban.

Mi az a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatók (JTM)?

A JTM, amely még 2015 január elsején került bevezetésre a hitelfelvétel előtti jövedelemvizsgálatok esetére, meghatározza, hogy az igazolt havi jövedelem hány százalékát teheti ki a hitelteher.

Egyszerű képlettel felírva:

JTM = havi adósságszolgálat / igazolt havi nettó jövedelem

Minőségi javulást hozhat az adósságfék szabályok módosítása a lakossági hitelezés terén

A jegybanki szabályozás célja, hogy a kamatkockázatos, változó kamatozású kölcsönök és hitelek helyett a biztonságosabb és kiszámíthatóbb, fix kamatozású hitelek felé tereljék a hiteligénylőket.

A jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató egyfajta adósságfékként már a hitel igénylésekor figyelembe veszi nem csak az igazolható, rendszeres havi bér összegét, hanem az esetlegesen bekövetkező törlesztő részlet növekedés eshetőségét is. Az így vállalható törlesztési részlet százalékaránya 2018 októbere óta a kamatperiódus hossza szerint is módosításokon esett át.

Októberben az MNB a három-, valamint a legalább öt éves futamidejű, új kötésű jelzáloghiteleket érintő újabb szabályozásokat vezetett be: a legfeljebb három éves kamatperiódusú hiteleknél ötvenről huszonöt százalékra csökkent a JTM, valamint a legalább öt, de maximum tíz éves kamatperiódussal igényelt hitelek esetén a JTM-et 35 százalékban került meghatározásra.

jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató
Jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató meghatározza, hogy a jövedelem hány százalékát teheti ki hitel

 

A 2019-es év dereka magasabb arányú törlesztőrészlet vállalási lehetőséget hozhat

A módosított JTM szabályozás (amennyiben azt az Európai Központi Bank is jóváhagyja), 2019. július elsejétől a lakossági ügyfelek számára magasabb százalék-arányú törlesztő részlet vállalását teheti lehetővé, igaz ehhez az eddigi négyszázezer helyett havi nettó ötszázezer forint rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni.

A szigorúbb szabályozás eredményeképpen azonban alacsonyabb összegű, nem rendszeres- vagy nem leigazolható kereset esetén a hitelképesség kétséges lehet, valamint megnövekedhet a kedvezőtlen hitelbírálatok száma.

Mit lehet tenni, ha túl alacsony a hitelbírálat?

Akkor sincs minden veszve, ha túl alacsony a hitelbírálat során megállapított JTM. Magasabb mértékű hitelösszeg ugyanis igényelhető hosszabb kamatperiódus választással vagy a nagyobb kölcsön felvétele történhet adóstárs, kezes bevonásával, több hitelfelvevő esetén ugyanis összeadódnak a fizetések.

Továbbá pénzszükség esetén még mindig választható akár egy fix kamatozású, jelzálog alapú kölcsön is, amelynek törlesztő részlete a fizetés maximum ötven-hatvan százaléka lehet.

A JTM rendelet mindenkori alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre az MNB saját honlapján nyújt kérdezési lehetőséget és ad választ, vagy iránymutatást.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb hitelkonstrukciót találja meg a piacon, készítettünk egy villámgyors és pontos hiteldíj kalkulátort, amivel azonnal megtudhatja, melyik bankkal érdemes szerződnie!


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok

1,5 millió forint 4 éves futamidő esetén