Jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató (JTM) 2019-ben

Rónay Péter
2019. február 5.

A JTM a hitelfelvétel előtti jövedelemvizsgálatok esetére, meghatározza, hogy az igazolt havi jövedelem hány százalékát teheti ki a hitelteher. Olvassa el cikkünket!

A kiszámíthatóbb hiteltörlesztő-részlet út a pénzügyi stabilitás felé. Legalábbis az MNB 2018 júniusában és októberében ennek érdekében eszközölt módosításokat, egyeztetve a pénzügyi piaci szereplőkkel, a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatókkal (JTM) kapcsolatban.

Mi az a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatók (JTM)?

A JTM, amely még 2015 január elsején került bevezetésre a hitelfelvétel előtti jövedelemvizsgálatok esetére, meghatározza, hogy az igazolt havi jövedelem hány százalékát teheti ki a hitelteher.

Egyszerű képlettel felírva:

JTM = havi adósságszolgálat / igazolt havi nettó jövedelem

Minőségi javulást hozhat az adósságfék szabályok módosítása a lakossági hitelezés terén

A jegybanki szabályozás célja, hogy a kamatkockázatos, változó kamatozású kölcsönök és hitelek helyett a biztonságosabb és kiszámíthatóbb, fix kamatozású hitelek felé tereljék a hiteligénylőket.

A jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató egyfajta adósságfékként már a hitel igénylésekor figyelembe veszi nem csak az igazolható, rendszeres havi bér összegét, hanem az esetlegesen bekövetkező törlesztő részlet növekedés eshetőségét is. Az így vállalható törlesztési részlet százalékaránya 2018 októbere óta a kamatperiódus hossza szerint is módosításokon esett át.

Októberben az MNB a három-, valamint a legalább öt éves futamidejű, új kötésű jelzáloghiteleket érintő újabb szabályozásokat vezetett be: a legfeljebb három éves kamatperiódusú hiteleknél ötvenről huszonöt százalékra csökkent a JTM, valamint a legalább öt, de maximum tíz éves kamatperiódussal igényelt hitelek esetén a JTM-et 35 százalékban került meghatározásra.

jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató
Jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató meghatározza, hogy a jövedelem hány százalékát teheti ki hitel

 

A 2019-es év dereka magasabb arányú törlesztőrészlet vállalási lehetőséget hozhat

A módosított JTM szabályozás (amennyiben azt az Európai Központi Bank is jóváhagyja), 2019. július elsejétől a lakossági ügyfelek számára magasabb százalék-arányú törlesztő részlet vállalását teheti lehetővé, igaz ehhez az eddigi négyszázezer helyett havi nettó ötszázezer forint rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni.

A szigorúbb szabályozás eredményeképpen azonban alacsonyabb összegű, nem rendszeres- vagy nem leigazolható kereset esetén a hitelképesség kétséges lehet, valamint megnövekedhet a kedvezőtlen hitelbírálatok száma.

Mit lehet tenni, ha túl alacsony a hitelbírálat?

Akkor sincs minden veszve, ha túl alacsony a hitelbírálat során megállapított JTM. Magasabb mértékű hitelösszeg ugyanis igényelhető hosszabb kamatperiódus választással vagy a nagyobb kölcsön felvétele történhet adóstárs, kezes bevonásával, több hitelfelvevő esetén ugyanis összeadódnak a fizetések.

Továbbá pénzszükség esetén még mindig választható akár egy fix kamatozású, jelzálog alapú kölcsön is, amelynek törlesztő részlete a fizetés maximum ötven-hatvan százaléka lehet.

A JTM rendelet mindenkori alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre az MNB saját honlapján nyújt kérdezési lehetőséget és ad választ, vagy iránymutatást.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb hitelkonstrukciót találja meg a piacon, készítettünk egy villámgyors és pontos hiteldíj kalkulátort, amivel azonnal megtudhatja, melyik bankkal érdemes szerződnie!

 

Friss hírek

Szakmai tartalmak