Számtalan olyan helyzet adódhat az életben, amikor szükségünk van kisebb-nagyobb összegre. Új autót szeretnénk vásárolni, felvették a gyereket az egyetemre és valamiből ki kell fizetni a tandíjat, meg az albérletet, esetleg élni szeretnénk az otthonfelújítási támogatással, de épp nincs félretett 5-6 milliónk. Sajnos alakulhat úgy is, hogy valamilyen egészségügyi problémánk…
Nagy József

Nagy József

június 17, 2021

0 hozzászólás

Számtalan olyan helyzet adódhat az életben, amikor szükségünk van kisebb-nagyobb összegre. Új autót szeretnénk vásárolni, felvették a gyereket az egyetemre és valamiből ki kell fizetni a tandíjat, meg az albérletet, esetleg élni szeretnénk az otthonfelújítási támogatással, de épp nincs félretett 5-6 milliónk. Sajnos alakulhat úgy is, hogy valamilyen egészségügyi problémánk miatt gyógykezelésre kell költenünk. Ilyen helyzetekben természetesen az lenne a legjobb, ha lenne annyi félretett pénzünk, megtakarításunk, amelyből könnyedén finanszírozni tudjuk ezeket, de tudjuk, hogy sokaknak nincs.

Ilyenkor jelenthet megoldást a személyi kölcsön, amely szabadon felhasználható hitel. Ez azt jelenti, hogy bármire költheted, a bank felé nem kell elszámolnod azzal kapcsolatban, hogy mire fordítottad. További előnye, hogy nem szükséges ingatlanfedezet, és a legtöbb esetben még adóstárs sem, így nem kell kockára tenned a családi vagyont. Ma már az összes bank kínálatában megtalálható ez a konstrukció, és az ajánlatok között óriási különbségek lehetnek, ezért most összefoglaljuk, hogy milyen lehetőségeid vannak, melyek a személyi kölcsön feltételei, és mire kell feltétlenül odafigyelned, mielőtt igényelnéd.

 

A személyi kölcsön feltételei

A személyi kölcsön és típusai

A személyi kölcsönnek több típusát is megkülönböztetjük, azonban az alapvető jellemzőikben ezek megegyeznek, ezért először ezeket tekintjük át.

 

A személyi kölcsönök jellemzői

A személyi kölcsön jellemzői pénzintézetenként eltérőek lehetnek, ezért igénylés előtt mindenképp érdemes megismerkedni a feltételekkel, hogy a számodra legkedvezőbb ajánlatot találd meg. A kölcsön igénylésénél tartsd szem előtt, hogy mennyi pénzre van szükséged, és azt milyen futamidővel, illetve költségekkel kaphatod meg! Kérj több helyről is ajánlatot, mert elképzelhető, hogy valahol olyan akciókkal várnak, amelynek köszönhetően lényegesen kedvezőbb feltételek mellett kaphatod meg a szükséges összeget!

 • Személyi kölcsönt természetes személy vagy egyéni vállalkozó igényelhet.
 • Az igénylőnek nagykorúnak kell lennie – van olyan bank, amely megköveteli, hogy legalább 21 éves legyen -,
 • magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie,
 • munkaviszonyban kell állnia,
 • és nem szerepelhet mulasztással vagy visszaéléssel a KHR listában.
 • Ezen kívül rendelkeznie kell az előírt minimum havi jövedelemmel, valamint a szükséges dokumentumokkal.

 

Az igényelhető összeg tekintetében szintén eltérés tapasztalható bankonként, de általában a hitelösszeg 500.000 forint és 10 millió forint között mozog, míg a kölcsön futamideje maximum 84 hónap lehet, de van olyan pénzintézet is, amely akár 96 hónapot is biztosít. A személyi kölcsön fix kamatozású, ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet a futamidő alatt nem változik. Jó hír, hogy bármikor előtörleszthető vagy végtörleszthető, ennek díja a törlesztés összegétől, és a hátralévő futamidőtől függ.

Mivel akár tízmillió forintot is igényelhetsz, akkor érdemes választani a személyi kölcsönt, ha egyszeri, nagyobb összegre van szükséged egy halaszthatatlan kiadás miatt, és nem szeretnél ingatlanfedezetet vagy adóstársat bevonni a hiteligényléshez. Azonban például lakásvásárlásra nem a személyi kölcsön a legjobb választás, hiszen a lakáscélú jelzáloghitelek lényegesen alacsonyabb kamattal elérhetők.

 

A személyi kölcsön típusai

A hagyományos személyi kölcsön igényelhető személyesen vagy online is, ezek csak az igénylés módjában különböznek egymástól. Azonban, ha szinte azonnal, néhány napon belül van szükséged a pénzre, a gyorskölcsön jelenthet megoldást. Ez annyiban különbözik a hagyományos személyi kölcsöntől, hogy az igénylés és a hitelbírálat is lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, aminek köszönhetően akár néhány órán belül, de maximum 24 óra elteltével megtörténik a hitel folyósítása.

A személyi kölcsönök egy külön csoportját alkotják az úgynevezett fogyasztási hitelek. Ezeket használati tárgyak megvásárlásához vagy javíttatásához használhatod fel, és lehet áruhitel, folyószámlahitel vagy hitelkártya is.

 

A személyi kölcsön feltételei 2021-ben

A személyi kölcsönt igényelheted személyesen a bankfiókokban, ugyanakkor ma már több banknál van arra is lehetőség, hogy online intézd az igénylést.

Személyes igénylés feltételei, menete

Bár ahány bank, annyi féle feltétel és kedvezmény, vannak olyan alapfeltételek, amelyeknek minden esetben meg kell felelni, ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni. Ilyen például, hogy nagykorúnak – egyes bankok azonban megkövetelik a betöltött 21. életévet – és cselekvőképesnek kell lenned, illetve rendelkezned kell a szükséges dokumentumokkal, valamint megfelelő jövedelemmel.

 

Az igényléshez szükséges dokumentumok:

 • érvényes személyazonosító okmány, amely lehet személyi igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél is
 • lakcímkártya (az igénylés egyik feltétele a magyarországi lakcím)
 • adókártya
 • jövedelemigazolás

 

Tekintettel arra, hogy a személyi kölcsön ingatlanfedezet és gyakran adóstárs nélkül igényelhető, a hitel fedezete a jövedelmed lesz, ettől függ a kölcsön összege is. Éppen ezért csak abban az esetben vehetsz fel személyi hitelt, ha rendelkezel legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, melyet 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásoddal bizonyítasz. Ha egyéni vállalkozóként szeretnél személyi kölcsönt igényelni, a NAV által kiállított jövedelemigazolást szükséges bemutatnod.

A bank az igényléskor figyelembe veszi mind az elsődleges jövedelmet, mind a másodlagos jövedelmet. Elsődleges jövedelemnek számít a rendszeres, havi munkabér – általában az utolsó 3 havit vizsgálják a pénzintézetek -, vállalkozóként az előző évi bevételed, nyugdíjasként pedig a nyugdíj. A másodlagos jövedelemmel (pl.: GYED, GYES, családi pótlék, ösztöndíj, értékpapír, stb.) ugyan számolnak a bankok, de nagyon fontos, hogy önmagában ez nem képezheti a hitel fedezetét.

A hitelképesség vizsgálatakor azonban nem a munkaviszony és a jövedelem az egyetlen feltétel, amit a bankok vizsgálnak, hiszen azt számos egyéb körülmény is befolyásolja. A pénzintézetek ezért nézik azt is, hogy van-e már másik hiteled, ugyanis, ha a jövedelmedből már túl sok hitelt fizetsz, félő, hogy az új kölcsönt már nem tudod törleszteni. Emiatt egyébként a bevételed mellett a kiadásaidat is megnézik, ezért kérik a bankok az utolsó 3 – nemritkán 6 – havi bankszámlakivonatodat is.

Ugyancsak kizáró ok, ha mulasztással szerepelsz a KHR listában, vagy, ha a munkaszerződésed határozott időre szól, esetleg nem rendelkezel az bank által előírt szükséges dokumentumokkal.

 

A fentiekből is kitűnik, hogy a hitelvizsgálat igen összetett folyamat, és a hitelképességet sok minden befolyásolja. Éppen ezért előfordulhat, hogy az igényelt összeghez nem elegendő a jövedelmed. Nem kell tartanod, hogy emiatt azonnal elutasít a bank, azonban ilyen esetben szükség lehet adóstársra vagy kezesre. Mind az adóstárs, mind a kezes teljes magánvagyonával felel a hitelért, és fizeti azt vissza, ha az adós nem tud törleszteni. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy önerőt még nem megfelelő jövedelem esetén sem kérnek a bankok személyi kölcsön igénylésekor.

Az igénylés menete szerencsére nem túl bonyolult. Személyes igénylés esetén a kiválasztott bankfiókban kell bemutatni a szükséges dokumentumokat, és igazolásokat, amelyek birtokában a bank elvégzi a minősítést. Ez a legtöbb esetben pár napot vesz igénybe, de gyorskölcsön esetén már néhány perc alatt megvan az eredmény. Pozitív bírálat esetén megtörténik a folyósítás, ezt követően pedig havonta leemelik a számládról az esedékes havi törlesztőrészletet.

Az online igénylés menete, feltételei

Az online igénylés feltételei megegyeznek a személyes igénylés feltételeivel, az igénylés azonban annyiban egyszerűbb és kényelmesebb, hogy nem kell bemenni személyesen a bankfiókba. Bankonként eltérő, hogy az igénylés internetbankon vagy videóhívás keretein belül történik, ahogyan az is, hogy a szerződés aláírása miatt be kell fáradni, vagy megtörténhet SMS-ban kapott kóddal.

Futamidő

A személyi kölcsön futamideje ugyancsak változatos képet mutat, de a legtöbb banknál általában 24 és 96 hónap között mozog. Igényléskor fontos mérlegelni, hogy számodra melyik a legkedvezőbb. Ugyanis a túl rövid futamidő magas havi törlesztőrészletet generál, a túl hosszú futamidő esetén pedig hosszú évekre eladósodsz. Meg kell vizsgálnod, hogy számodra melyik a legkényelmesebb, és a biztonsággal vállalható.

Járulékos költségek

 

A személyi kölcsön felvételekor – természetesen a kamat mellett – számítanod kell bizonyos költségekre. Hitelbírálati díj általában sehol sincs, ugyanakkor a folyósítási díjat a legtöbb bank felszámolja a személyes igénylés esetén. Jó hír, hogy online igényléskor legtöbbször ezt elengedik. Emellett sok esetben számolni kell elő – és végtörlesztési díjjal is, ha élni szeretnél ezzel a lehetőséggel, és olyan költségekkel is, mint közjegyzői díj vagy számlavezetési díj. Ezek komolyan megemelhetik a kiadásokat, ezért mindenképp az igénylés előtt tájékozódni kell, hogy hol a legkedvezőbbek a költségek.

 

Mire érdemes költeni?

Egy jól megválasztott személyi kölcsön nagy segítség lehet. Annak ellenére, hogy szabadon felhasználható, érdemes megfontolni, hogy mire költöd. Nem túl szerencsés választás, ha valami olyan dolog megvásárlására fordítod, amelyet egyébként nem engedhetnél meg magadnak, mert ebben az esetben akár a törlesztés is gondot okozhat. Ugyanakkor most például az otthonfelújítási támogatáshoz jól jöhet, ha nem rendelkezel a szükséges önerővel.

 

Használjunk hitelkalkulátor!

Ma már nincs olyan bank és pénzintézet, amely kínálatában ne lenne megtalálható a személyi kölcsön. Pont ezért a bankok különféle kedvezményekkel és akciókkal próbálják odacsábítani az ügyfeleket. Emiatt igénylés előtt érdemes minél több lehetőséget megnézni, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbbet. Azonban személyesen felkeresni az összes bankot nagyon időigényes, szerencsére nem is kell ezt megtenned. Az InstaCash hitelkalkulátorával pár perc alatt láthatod a bankok kínálatát, és online igényelheted is.

 

Hitelkalkulátorunkban csupán néhány információt kell megadnod:

 • az igényelni kívánt hitel összegét
 • a vállalt futamidőt
 • a havi nettó fizetésed összegét
 • azt, hogy vállalod-e, hogy a jövedelmed az adott bankhoz utalod
 • szerepelsz-e a KHR negatív listán

 

A fenti néhány adat figyelembe vételével pár perc alatt kikalkuláljuk és bemutatjuk azokat az ajánlatokat, amelyek megfelelhetnek az igényeidnek. Minden egyes ajánlatnál feltüntetjük a THM mértékét, az éves kamatot, a havi törlesztőrészletet, valamint azt is, hogy összesen mennyit kell visszafizetned. Ennek köszönhetően az egyes banki ajánlatok könnyedén összehasonlíthatóvá válnak, te pedig garantáltan megtalálod azt, amelyik számodra a legideálisabb.

 

Egy hitel felvétele mindig komoly döntés, hiszen gyakran évekre meghatározza a pénzügyeinket. Éppen ezért körültekintően és megfontoltan kell dönteni még abban az esetben is, ha olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor hirtelen van szükségünk kisebb vagy nagyobb összegre egy-egy váratlan, de halaszthatatlan kiadás miatt. Ilyenkor jelenthet megoldást a személyi kölcsön, amely ma már minden banknál elérhető.

A nagy kínálatban nem nehéz elveszni, és megtalálni a számodra legkedvezőbbet, azonban mi az InstaCash-nél segítünk neked. Hitelkalkulátorunk segítségével pillanatok alatt kiszámolhatod, hogy az igényelt összeget az általad beállított futamidő mellett milyen havi törlesztőrészlettel és költségekkel igényelheted, így könnyedén kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről