A KHR azonos a régi BAR listával? Amit adósként tudnia kell

Toldi Miklós Toldi Miklós
2019. február 1.

A mai KHR lista (Központi Hitelinformációs Rendszer) a régebbi BAR listához képest sokat fejlődött. A BAR lista egy olyan lista amit a bankok hoztak létre, hogy követni tudják és bármikor lekérdezhető legyen az úgynevezett negatív adóslista. Ide került fel minden olyan személy aki úgy döntött hitelt vesz fel, de a bankok szempontjai szerint rossz adósnak bizonyult.

A BAR listán szerepel minden olyan személy, akik valamilyen úton kárt okoztak a bankok számára. Minden hiteligénylésnél eljön az a szakasz amikor a fizetőképességet kell leellenzőrizni. Ezen lista segítségével a bankok el tudják dönteni, kinek adhatnak hitelt és ki az, aki problémát jelent számukra.

Miért hasznos a KHR lista?

A KHR listának két nagy előnye van. Nyilván elsőre az látszik, hogy ez csak a bankok önös érdekét szolgálja, holott, mint mindennek, ennek is két oldala van. Nézzük a másik felét: ez a lista segít abban, hogy a hitelezési kockázat a lehető legkisebb maradjon. Ez pedig kinek jó? Önnek, aki úgy dönt, hogy szeretne hitel után folyamodni. A pozitív hiteltörlesztők segítik a bankok biztonságos működését, így amikor Ön esetleg személyi hitel után érdeklődik, a bankok biztosabban, jobb feltételekkel tudnak hitelt folyósítani. Nem terheli a pénzmozgásukat a nehezen behajtható kintlevőség, így aki jó adós, annak jobb esélyei vannak, jobb feltételekkel vehet fel kölcsönt.

Miben különbözik a mai KHR lista a régi BAR listával szemben?

A KHR lista ma már sokkal fejlettebb mint a régi BAR lista. A KHR lista tartalmazza a lakossági és vállalati hitel adatokat is. Itt már nem csak a negatív adósok listája található meg, hanem:

 • a hiteltörténet
 • problémamentesen törlesztett, még fennálló hitelek
 • csalások, visszaélések

Ön hogyan kerülhet fel a KHR listára?

A KHR listára mindenki felkerül aki hitelért folyamodik. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a hitel bármely formáját választja és folyósításra kerül az összeg, az adatok felkerülnek a KHR listára. Ez a rendszer alapvetően szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás hiteleket. Így Ön felkerülhet a pozitív listára, vagy a negatív listára.

bar lista és khr
A KHR hatékonyabb a BAR listához képest

 

Hogyan kerülhetünk fel a negatív KHR listára?

 1. Hitelmulasztás esetén

Amennyiben a hitel folyósításra került az Ön számlájára, de azt nem fizeti rendesen, és 90 nap elteltével a tartozása meghaladja a minimálbér összegét. Ebben az esetben fontos figyelembe venni, ha a hitelbe bevontunk kezest, adóstársat, akkor ő is felkerül a KHR negatív adós listájára.

 1. Kártyával való visszaélés esetén

A KHR listára akkor is felkerülhetünk, ha a bankkártyával-hitelkártyával visszaélünk. Például jogosulatlan kártya-adathasználat miatt. Ebben az esetben a személy adatai és az elkövetés körülményei is felkerülnek a listára, amely fix 5 év letelte után automatikusan törlődik a rendszerből.

 1. Hamis adatok közlése, és hamis dokumentumok benyújtása esetén

Bankszámlanyitáskor vagy hitelkérelem során a bank elkéri a:

 • személyes adatokat
 • bankszámlakivonatot
 • közüzemi számlát

Valótlan adatok használata, hamis, vagy hamisított okiratok benyújtása esetén, automatikus felkerülünk a KHR listára. Ezek az adatok, és az eset körülményei bekerülnek a rendszerbe, ahol fix 5 év után véglegesen törlésre kerülnek.

Abban az esetben ha Ön szerepel a negatív KHR listán az hátrányokkal jár. Újabb hitel igénylése ebben az esetben nagyon nehézkes, még akkor is, ha sikerül olyan hitelintézetet találnia, ahol a feltételek nem annyira szigorúak. Ilyen esetben a bankok eleve elzárkóznak a hitel nyújtástól a nagyfokú kockázat miatt.

Miként szüntethető meg a KHR státusz?

A KHR listának nem csak pozitív és negatív listája van. Tartozás esetén megkülönböztetünk

 • aktív státuszt
 • passzív státuszt

Aktív státusz: Ön akkor kerül fel rá, ha van 90 napnál régebbi és a minimálbért meghaladó hiteltartozása. Amennyiben szeretne lekerülni róla, több lehetősége van.

 • Rendezze a teljes hiteltartozását, ezzel automatikusan 1 évig passzív státuszba kerül
 • Engedménnyel történő megszűnés, itt a passzív állományba kerülés fix 5 év
 • Árveréssel történő kiegyenlítéssel

Amennyiben Önnek nincs lehetősége a hitel teljes törlesztésére, kérje a szerződés átütemezését. A futamidő meghosszabbítása, alacsonyabb törlesztőrészletet tesz lehetővé, így könnyebb a hitel visszafizetése. Fontos, hogy ebben az esetben a KHR aktív státusz megmarad. A bankok számára a konstruktív hozzáállás a fontos, hogy a lehetőségek szerint az adós mindent megtesz azért, hogy jó adós maradhasson.

Passzív státusz: A fent említett módok egyikén törlesztett hitel rendezését követően automatikusan passzív státuszba kerülünk. Ez 1-5 évig terjedhet és amint ez az időszak lejárt, a rendszerből automatikusan törlésre kerülünk.

Tipp: Hitel igénylése előtt a KHR státusz lekérdezésével megelőzheti a kellemetlen helyzeteket. KHR lekérdezése korlátlanul bármelyik hitelintézetnél lekérhető.

Friss szakmai tartalmaink