A KHR azonos a régi BAR listával? Amit adósként tudnia kell

Toldi Miklós Toldi Miklós
2019. február 1.

A mai KHR lista (Központi Hitelinformációs Rendszer) a régebbi BAR listához képest sokat fejlődött. A BAR lista egy olyan lista amit a bankok hoztak létre, hogy követni tudják és bármikor lekérdezhető legyen az úgynevezett negatív adóslista. Ide került fel minden olyan személy aki úgy döntött hitelt vesz fel, de a bankok szempontjai szerint rossz adósnak bizonyult.

A BAR listán szerepel minden olyan személy, akik valamilyen úton kárt okoztak a bankok számára. Minden hiteligénylésnél eljön az a szakasz amikor a fizetőképességet kell leellenzőrizni. Ezen lista segítségével a bankok el tudják dönteni, kinek adhatnak hitelt és ki az, aki problémát jelent számukra.

Miért hasznos a KHR lista?

A KHR listának két nagy előnye van. Nyilván elsőre az látszik, hogy ez csak a bankok önös érdekét szolgálja, holott, mint mindennek, ennek is két oldala van. Nézzük a másik felét: ez a lista segít abban, hogy a hitelezési kockázat a lehető legkisebb maradjon. Ez pedig kinek jó? Önnek, aki úgy dönt, hogy szeretne hitel után folyamodni. A pozitív hiteltörlesztők segítik a bankok biztonságos működését, így amikor Ön esetleg személyi hitel után érdeklődik, a bankok biztosabban, jobb feltételekkel tudnak hitelt folyósítani. Nem terheli a pénzmozgásukat a nehezen behajtható kintlevőség, így aki jó adós, annak jobb esélyei vannak, jobb feltételekkel vehet fel kölcsönt.

Miben különbözik a mai KHR lista a régi BAR listával szemben?

A KHR lista ma már sokkal fejlettebb mint a régi BAR lista. A KHR lista tartalmazza a lakossági és vállalati hitel adatokat is. Itt már nem csak a negatív adósok listája található meg, hanem:

 • a hiteltörténet
 • problémamentesen törlesztett, még fennálló hitelek
 • csalások, visszaélések

Ön hogyan kerülhet fel a KHR listára?

A KHR listára mindenki felkerül aki hitelért folyamodik. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a hitel bármely formáját választja és folyósításra kerül az összeg, az adatok felkerülnek a KHR listára. Ez a rendszer alapvetően szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás hiteleket. Így Ön felkerülhet a pozitív listára, vagy a negatív listára.

bar lista és khr
A KHR hatékonyabb a BAR listához képest

 

Hogyan kerülhetünk fel a negatív KHR listára?

 1. Hitelmulasztás esetén

Amennyiben a hitel folyósításra került az Ön számlájára, de azt nem fizeti rendesen, és 90 nap elteltével a tartozása meghaladja a minimálbér összegét. Ebben az esetben fontos figyelembe venni, ha a hitelbe bevontunk kezest, adóstársat, akkor ő is felkerül a KHR negatív adós listájára.

 1. Kártyával való visszaélés esetén

A KHR listára akkor is felkerülhetünk, ha a bankkártyával-hitelkártyával visszaélünk. Például jogosulatlan kártya-adathasználat miatt. Ebben az esetben a személy adatai és az elkövetés körülményei is felkerülnek a listára, amely fix 5 év letelte után automatikusan törlődik a rendszerből.

 1. Hamis adatok közlése, és hamis dokumentumok benyújtása esetén

Bankszámlanyitáskor vagy hitelkérelem során a bank elkéri a:

 • személyes adatokat
 • bankszámlakivonatot
 • közüzemi számlát

Valótlan adatok használata, hamis, vagy hamisított okiratok benyújtása esetén, automatikus felkerülünk a KHR listára. Ezek az adatok, és az eset körülményei bekerülnek a rendszerbe, ahol fix 5 év után véglegesen törlésre kerülnek.

Abban az esetben ha Ön szerepel a negatív KHR listán az hátrányokkal jár. Újabb hitel igénylése ebben az esetben nagyon nehézkes, még akkor is, ha sikerül olyan hitelintézetet találnia, ahol a feltételek nem annyira szigorúak. Ilyen esetben a bankok eleve elzárkóznak a hitel nyújtástól a nagyfokú kockázat miatt.

Miként szüntethető meg a KHR státusz?

A KHR listának nem csak pozitív és negatív listája van. Tartozás esetén megkülönböztetünk

 • aktív státuszt
 • passzív státuszt

Aktív státusz: Ön akkor kerül fel rá, ha van 90 napnál régebbi és a minimálbért meghaladó hiteltartozása. Amennyiben szeretne lekerülni róla, több lehetősége van.

 • Rendezze a teljes hiteltartozását, ezzel automatikusan 1 évig passzív státuszba kerül
 • Engedménnyel történő megszűnés, itt a passzív állományba kerülés fix 5 év
 • Árveréssel történő kiegyenlítéssel

Amennyiben Önnek nincs lehetősége a hitel teljes törlesztésére, kérje a szerződés átütemezését. A futamidő meghosszabbítása, alacsonyabb törlesztőrészletet tesz lehetővé, így könnyebb a hitel visszafizetése. Fontos, hogy ebben az esetben a KHR aktív státusz megmarad. A bankok számára a konstruktív hozzáállás a fontos, hogy a lehetőségek szerint az adós mindent megtesz azért, hogy jó adós maradhasson.

Passzív státusz: A fent említett módok egyikén törlesztett hitel rendezését követően automatikusan passzív státuszba kerülünk. Ez 1-5 évig terjedhet és amint ez az időszak lejárt, a rendszerből automatikusan törlésre kerülünk.

Tipp: Hitel igénylése előtt a KHR státusz lekérdezésével megelőzheti a kellemetlen helyzeteket. KHR lekérdezése korlátlanul bármelyik hitelintézetnél lekérhető.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • A személyi kölcsön feltételei

  Személyi kölcsönre van szükséged? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned

  Számtalan olyan helyzet adódhat az életben, amikor szükségünk van kisebb-nagyobb összegre. Új autót szeretnénk vásárolni, felvették a gyereket az egyetemre és valamiből ki kell fizetni a tandíjat, meg az albérletet, esetleg élni szeretnénk az otthonfelújítási támogatással, de épp nincs félretett 5-6 milliónk. Sajnos alakulhat úgy is, hogy valamilyen egészségügyi problémánk miatt gyógykezelésre kell költenünk. Ilyen

 • Így finanszírozható hitelből a továbbtanulás 

  Szeretnél diplomát szerezni? Nagyszerű, szentül hiszem, hogy az ambiciózus fiataloké a jövő! Azonban mindez nemcsak a 18. életévüket frissen betöltött, főállású diákok – és családjaik – számára jelenthet komoly anyagi megterhelést. Sokan már önálló háztartással és keresettel rendelkező felnőttként döntenek a továbbtanulás mellett, az otthonuk, valamint önmaguk fenntartása mellett pedig igen nehéz összespórolni a tanulmányaik finanszírozásához

 • Online hiteligénylés

  Hitelmoratórium – tapasztalatok egy év után

  Júniusban 30-án ér véget a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre válaszul adott  hiteltörlesztési moratórium. A moratórium a 2020. március 19. előtt folyósított ügyletekre vonatkozik, és a határidő lejárta után ismét a megszokott rendben szükséges majd törleszteni a hitelünket. 2021 elején söpört végig a sajtón több olyan hír, amely a hitelmoratórium kihasználása esetén felmerülő többletköltségekre hívta fel