A KHR lista, vagy ismertebb nevén adóslista azon helyek egyike, ahol az ember a legkevésbé szeretné viszontlátni a saját nevét. Ez ugyanis azt jelenti, hogy valamilyen hitel törlesztése során nemfizetéssel vagy késve fizetéssel kapcsolatos problémák léptek fel. Kétségtelen persze, hogy ezt nem is olyan könnyű elkerülni. A Covid-19 helyzet…
Nagy József

Nagy József

március 22, 2022

0 hozzászólás

A KHR lista, vagy ismertebb nevén adóslista azon helyek egyike, ahol az ember a legkevésbé szeretné viszontlátni a saját nevét. Ez ugyanis azt jelenti, hogy valamilyen hitel törlesztése során nemfizetéssel vagy késve fizetéssel kapcsolatos problémák léptek fel.

Kétségtelen persze, hogy ezt nem is olyan könnyű elkerülni. A Covid-19 helyzet okozta válság sokak megélhetését tette nehezebbé. Nem beszélve a magas inflációról. Egyre drágább a megélhetés, a lakhatás, étkezés, közlekedés és egészség finanszírozása pedig akaratlanul is adóssághoz, pénzügyi nehézségekhez vezethet.

A cikk alapvető célja elősegíteni a hitelfelvétel pénzügyileg tudatos és körültekintő gyakorlatát. Ha egy mód van rá, akkor célszerű proaktívan elkerülni a nemkívánatos adósság spirált, ezzel együtt pedig KHR listára kerülést.

A bejegyzés nemcsak az aktív KHR listás státusztól való távol maradásban, hanem a hosszú távon is fenntartható hitelfelvétel kapcsán is segítségedre lesz.

 

Mi az a KHR lista?

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisa. Elődje, a Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer után sokan csak BAR-listaként hivatkoznak rá.  Funkcióját tekintve a magánszemélyek, illetve egy-egy vállalkozás esetén a hitel visszafizetésre vonatkozó előzményeinek a nyilvántartására szolgál.

A KHR lista a bankok és más hitelintézetek által létrehozott adatbázis. A bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak ugyanis közös érdekük megosztani egymás között az ügyfelek hitelfizetéssel kapcsolatos adatait. Ennek köszönhetően valamennyi hitelfelvétel előtt pontos és körültekintő hitelképességi vizsgálatot bonyolíthatnak le.

Ügyfélként sem árt tisztában lenned a KHR lista létezésével és működésével. A bankok ugyanis egyetlen kattintással utánajárhatnak annak, hogy a korábban felvett kölcsönöket rendben fizetted-e. Vagyis előre felmérhetik, mennyire biztonságos vagy kockázatos számodra hitelt folyósítani.

Mit jelent az, ha valaki a KHR listán szerepel?

KHR listán egyaránt szerepelhetsz negatív, illetve pozitív előjellel is. Kétféle adatbázisba lehet tehát bekerülni, ellentétes előjelekkel. Először a negatív KHR listán szereplés okait és jelentését nézzük meg.

Mindenekelőtt úgy kerülhetsz fel a negatív BAR listára, ha nem fizeted időben a hiteled. Fontos, hogy ez a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozásoknál lehet így. Mégpedig akkor, ha folyamatos jelleggel, 90 napot meghaladó időtartamon keresztül nem teljesíted a hitelszerződésbe foglalt és rád érvényes kötelezettségeket.

Szintén KHR listára kerülsz, ha bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza és ezt a bíróság is megállapítja. Többek között emiatt sem célszerű tehát visszaélni mások kártyaadataival, emellett pedig az illetéktelen kártyahasználat is negatív következményeket vonhat maga után.

Mindezen felül a hamis dokumentumok vagy okiratok bemutatását magába foglaló csalás vétsége is KHR listás szereplést eredményezhet.

Nem árt tudni, hogy a negatív mellett pozitív KHR lista is létezik

Ahogyan arra fentebb is utaltunk, a bankok és pénzintézetek közös adatbázist vezetnek az ügyfelek hitelfizetéssel kapcsolatos adatairól. Akinek van hitelszerződése, az bizonyosan benne van az adatbázisban.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen előjellel. Ha késedelem nélkül, patika pontossággal, mindig időben fizeted a törlesztőrészleteket, a neved szerepelhet a pozitív KHR listán. A dolog önkéntes, szabadon rendelkezhetsz arról, hogy pozitív adataid a bankok is lássák.

Hogy mit nyerhetsz ezzel? Pozitív KHR listán szerepelve alacsonyabb kamatokra, egyszerűbb hiteligénylési folyamatra és gyorsított hitelbírálatra lehet számítani a későbbiekben. Pozitív KHR listásként „jó ügyfél” státusznak örvendhetsz a pénzintézetek szemében.

Aki alacsonyabb kockázatot jelent, akinek akár kedvezőbb feltételek mellett is hajlandók hitelezni, a lehetséges problémák híján akár egyszerűsített ügymenet eredményeként is.

Milyen információk érhetők el a KHR-ben?

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisa elektronikus úton, automatikusan rendel hozzá adatokat a profilodhoz. A KHR-en keresztül a bankok és pénzintézetek olyan alapvető információkat érnek el, mint a születési név, hely és dátum, anyja születési neve, állampolgárság és személyi igazolvány szám.

Ehhez hasonlóan az útlevél és a vezetői engedély száma is benne van az adatbázisban. Az állandó lakcím és levelezési cím adataival és a korábban megadott e-mail címmel együtt. A felsoroltakon túl a rögzített hitelszerződésben betöltött szerep számít még olyan információnak, amit a bankok szeretnek megnézni.

Pozitív listán szerepelve szabadon dönthetsz róla, hogy egy-egy hitelbírálat keretei között a pénzintézetek le tudják-e kérdezni a rögzített hiteladatok mindegyikét. Ezen felül arról is szabadon rendelkezhetsz, hogy a szerződés lezárásával egyidőben az adataid töröljék-e a rendszerből, vagy 5 éven át lehetőségük maradjon megtartani őket.

 

Hol és miként érheted el és kérdezheted le a KHR lista releváns adatait?

Fontos tudni, hogy igény szerint díjmentesen utána tudsz nézni annak, hogy rólad és a hitelszerződésedről a bankok és pénzintézetek milyen adatokat tárolnak és tartanak nyilván. A BAR lista lekérdezése tehát kötelezettségmentes.

Amikor csak szeretnéd, a bankodtól bármikor korlátlan számban kérheted az ingyenes tájékoztatást. Nekik kötelezettségük megadni, hogy az ügyfelek milyen adatai szerepelnek a rendszerben. Mintha csak egy cégbírósági kivonatot kérnél le, mondjuk aláírási címpéldányt is tartalmazva, postai úton.

Alternatív lehetőségként pedig a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt-hez is fordulhatsz. Nekik is kötelezettségük rendelkezésedre bocsátani a vonatkozó adatokat és a veled kapcsolatos információk mindegyikét.

Hogy befolyásolja a negatív KHR listán szereplés a hitelfelvételt?

Ha a neved ott szerepel a negatív KHR listán, akkor jelentősen beszűkülnek a hitelfelvételre vonatkozó lehetőségeid. Magyarországon a bankok és pénzintézetek döntő többsége aktív státusszal rendelkező negatív KHR-es ügyfelek számára nem folyósít hitelt.

Eltekintve néhány pénzintézettől, mint például a Provident. Náluk elképzelhető forgatókönyv, hogy az aktív negatív KHR listás státuszod ellenére is sikeresen folyamodhass kölcsönért.

Hogyan kerülhetsz le a KHR listáról?

Első körben ki kell egyenlítened a fennálló tartozásod.  Ezzel viszont még csak azt érheted el, hogy a negatív KHR listás aktív státuszból passzívra válts. Fontos, hogy passzív státuszba kerülve a továbbiakban folyamatos jelleggel rendben és időben fizesd a törlesztőrészleteket.

Hogyha ez hiba és késedelem nélkül megtörténik, akkor egy év múlva a passzív státuszból is kikerülhetsz. Hátralék elengedésnél öt év szükséges a törléshez. Ez tehát annak a menete, hogy ténylegesen lekerülj a KHR negatív adóslistáról.

Milyen kritériumok mellett kaphatsz hitelt passzív KHR-es státusszal?

Passzív KHR listás státusszal bár több hitelfelvételi lehetőségek nyílhat előtted, bizonyos kötöttségekkel számolnod kell. Lakáscélú finanszírozási formát keresve CSOK hitelt például nem kaphatsz.

Babaváró hitelt ugyanakkor passzív KHR-es ügyfélként is kaphatsz. Merthogy az ebből a szempontból relevánsnak tekinthető rendelet szerint a hitelbírálat a bankok saját belső feltételei szerint történik.

Miként juthatsz forráshoz, ha mégis aktív státuszban maradsz?

Aktív KHR listás státusszal a lakáscélú finanszírozási formák ugyebár kiesnek, az uzsora féle konstrukciókat pedig a legkevésbé sem javasolnánk. A leginkább kézenfekvő megoldást a személyi kölcsön jelentheti ilyen szituációban,

Ingatlanfedezet és önerő sem kell ugyanis a sikeres igényléshez, ráadásul a személyi kölcsönök többsége szabad felhasználású. A fix és kiszámítható kamatozás mellett az is említhető érvként, hogy a rendszeres havi nettó jövedelem igazolása sok szolgáltatónál elegendő a pozitív hitelbírálathoz.

Konklúzió – hogyan előzhető meg a KHR listán szereplés?

Bár a fennálló tartozás rendezése által és a további törlesztők időbeni kiegyenlítésével le lehet kerülni a KHR listáról, a legjobb megoldás proaktívan elkerülni az adóslistára való felkerülést. Ehhez pedig a biztos kiindulási alap a hitelfelvétel tudatos és körültekintő gyakorlata, saját hiteljelentés helyett mondjuk.

Ehhez kínálnak elképesztően hasznos megoldást azok az online és díjmentesen elérhető eszközök, mint például az InstaCash hitelkalkulátora. Borzasztó egyszerűen használható, hiszen csak

  • a felvenni kívánt összeg nagyságát;
  • a futamidő kívánt hosszát;
  • és a havi nettó jövedelmet kell beállítani;

a felület pedig másodperceken belül megmutatja a leginkább előnyösnek számító konstrukciókat.

A kalkulátor segítségével pénzintézetenként hasonlítható össze a THM mértéke, a havi törlesztőrészletek nagysága, az éves kamat, illetve a teljes visszafizetendő összeg. Látható továbbá, hogy melyik hitel mennyi idő alatt igényelhető sikeresen, illetve mekkora a felvehető összeg felső határa.

A kalkulátornak köszönhetően maximális körültekintés mellett tudsz tehát utánajárni annak, hogy a céljaidhoz és helyzetedhez mérten melyik hitelkonstrukció kínálhatja a leginkább optimális választást.

Ha pedig még több pénzügyi, banki tartalomra és információra vágysz, keresd fel blogunkat, vagy hozd magad képbe fogalomtárunk segítségével! Az InstaCash barát a hitelfelvételben!

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről