Sokakat foglalkoztat a babaváró hitel és annak feltételei. A legtöbb tisztázatlan kérdés talán a 3 éves TB jogviszonyhoz fűződik, ami feltétele a sikeres hitel igénylésnek. Az alábbiakban átnézzük az ehhez fűződő rendeletet és választ adunk a leggyakoribb tévhitekre is.
jacint.biro

jacint.biro

január 29, 2020

0 hozzászólás

Sokakat foglalkoztat a babaváró hitel és annak feltételei. A legtöbb tisztázatlan kérdés talán a 3 éves TB jogviszonyhoz fűződik, ami feltétele a sikeres hitel igénylésnek. Az alábbiakban átnézzük az ehhez fűződő rendeletet és választ adunk a leggyakoribb tévhitekre is.

Mi áll a rendeletben?

 

Házaspárként akkor igényelhető a hitel, ha az igényléskor:

 

“legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan

 • a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított,
 • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat, vagy
 • az f) pont fa) alpontjában foglaltaknak megfelelő házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik”.

 

A rendelet szerint azok rendelkeznek érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal, akikre valamelyik pont az alábbiak közül igaz:

 • munkaviszonnyal rendelkezik
 • munkaviszonnyal, megbízási jogviszonnyal vagy vállalkozási jogviszonnyal egy szövetkezet tagja
 • tanuló, aki tanulószerződéssel rendelkezik
 • olyan személy, aki álláskeresési támogatásban részesül
 • főállású egyéni vállalkozó
 • főállású társas vállalkozó
 • egyházi személy
 • mezőgazdasági őstermelő
 • főállású kisadózó
 • állami projektértékelői jogviszonyban lévő személy

 

A második pontban található rendelet alapján nem számít bele a jogviszonyba az a diák, aki esti vagy levelező tagozaton tanul, sem ha külföldi egyetemen vagy jogviszonya.

Folyamatos jogviszony kell

 

A rendelet alapján, akkor beszélünk folyamatos jogviszonyról: 

“ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs”.

A jogviszonyunk ügyfélkapun keresztül tudjuk ellenőrizni vagy személyesen az okmányirodában vagy kormányablakban.

 

Egészségügyi hozzájárulás fizetése

Egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságunk akkor is van, ha járulékfizetésre kötelezett személyek vagyunk (magunk után fizetjük a tb-t). Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akiknek nincs jövedelmük, amiből levonható lenne az egészségügyi szolgáltatási járulék. Érvényes társadalombiztosítási jogviszonyunk viszont így nincs, ezért nem igényelhetjük a babaváró hitelt sem.

 

Külföldi munkaviszony

Külföldi munkaviszony nem feltétlen jelenti azt, hogy nincs esély babaváró hitelre, azonban kizáró ok, ha a jelenlegi munkaszerződése külföldön van.

A babaváró támogatás igényléséhez tehát szükség van a legalább 3 évet igazoló TB jogviszonyhoz, amit járási hivatalokban vagy kormányablakban lehet igényelni.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről