Júniusban 30-án ér véget a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre válaszul adott  hiteltörlesztési moratórium. A moratórium a 2020. március 19. előtt folyósított ügyletekre vonatkozik, és a határidő lejárta után ismét a megszokott rendben szükséges majd törleszteni a hitelünket. 2021 elején söpört végig a sajtón több olyan hír,…
Nagy József

Nagy József

május 7, 2021

0 hozzászólás

Júniusban 30-án ér véget a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre válaszul adott  hiteltörlesztési moratórium. A moratórium a 2020. március 19. előtt folyósított ügyletekre vonatkozik, és a határidő lejárta után ismét a megszokott rendben szükséges majd törleszteni a hitelünket.

2021 elején söpört végig a sajtón több olyan hír, amely a hitelmoratórium kihasználása esetén felmerülő többletköltségekre hívta fel a figyelmet.  Olvashattunk 1,4 millió forintos visszafizetendő összeg növekedésről és 480 ezer forintos ügyleti kamatról is. Fontos megjegyezni, hogy ezek a sajtóhírek számos pontatlanságot tartalmaznak, és több esetben a moratórium ideje alatt nem törlesztett összeget extra visszafizetendőként tüntették fel. A törlesztési moratórium lehetőségének kihasználása minden adós számára extra költséget jelent, hiszen az Magyar Nemzeti Bank fontos elvárása volt, hogy a havi törlesztő a moratóriumot követően sem növekedhet, ennek megfelelően az ügylet futamidejét szükséges növelni. 

Azt, hogy a futamidő milyen mértékben növekszik majd a moratórium lejáratát követően az alábbi tényezők is befolyásolják:

  • A kamat és THM mértéke
  • A hitelfelvétel ideje, valamint az azóta eltelt, futamidőhöz viszonyított idő
  • Moratóriumban érintett hónapok száma

A moratórium az adósok számára automatikus volt, így minden adósnak külön kellett jeleznie bankja felé, amennyiben nem kívánt élni a lehetőséggel. Ugyanakkor ez a döntés nem végleges, a moratóriumból bármikor ki és be lehet lépni. Akár még most is. 

 

Mennyire volt népszerű a törlesztési moratórium?

A Magyar Nemzeti Bank összefoglalója alapján 2020. végén a hitel ügyletek 54 százaléka volt érintett a törlesztési moratóriumban. A személyi kölcsönök és áruhitelek esetében az ügyletek 70 százalékában szünetelt a törlesztés. Jelzáloghitelek esetében ez a szám 40 százalék alatti volt 2020 decemberében. 

 

Meg lesz hosszabbítva a moratórium?

A korábbi, 2020. december 31-re tervezett végső dátum végül meg lett hosszabbítva, viszont egyelőre nem tudni, hogy az adósok számíthatnak-e a hitelmoratórium további meghosszabbítására.  Jelen állás szerint érdemes úgy tervezni, hogy a törlesztési moratórium ebben a formában július elsejével zárul. 

Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy amennyiben a moratórium ideje alatt az adós anyagi helyzete nem javult, érdemes minél hamarabb egyeztetni a hitelező pénzintézettel. 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről