A fűtéskorszerűsítés hozzáadott értéket jelent az otthon kényelmét és fenntartási költségeit tekintve a fűtési időszakban, és az ingatlan összértékét tekintve is. A modernizálással ugyanis úgy lehet komfortosabb az otthonban uralkodó levegő hőmérséklete, hogy közben a rezsi költségek is alacsonyabb tartományban maradnak. Különösen a Covid-19 helyzetet követően jelentkezhetnek hatványozottan a korszerűsítés…
jacint.biro

jacint.biro

december 9, 2021

0 hozzászólás

A fűtéskorszerűsítés hozzáadott értéket jelent az otthon kényelmét és fenntartási költségeit tekintve a fűtési időszakban, és az ingatlan összértékét tekintve is. A modernizálással ugyanis úgy lehet komfortosabb az otthonban uralkodó levegő hőmérséklete, hogy közben a rezsi költségek is alacsonyabb tartományban maradnak.

Különösen a Covid-19 helyzetet követően jelentkezhetnek hatványozottan a korszerűsítés előnyei. A járvány után ugyanis egyre többen kezdtek el otthonról távmunkában dolgozni, aminek a hatására nagyon nem mindegy a lakásokban vagy a családi ház helyiségeiben dolgozó fűtési mechanizmus hatékonysági foka.

Fűtéskorszerűsítés alatt egyébként nem feltétlenül csak a fűtőberendezés cseréjét lehet érteni. Ide sorolandók azok a fejlett automatizálási és megújuló energia használatát segítő lépések is, amelyek ugyanúgy szintlépést eredményezhetnek.

A cikkben a fűtéskorszerűsítés előnyeinek és fajtáinak a részletezésén túl a megvalósításhoz előnyös hitelekre és pályázatokra is ki fogunk térni.

 

Fűtéskorszerűsítési hitel

 

A fűtéskorszerűsítés előnyei és fajtái

A fűtéskorszerűsítés az egyik leginkább kézenfekvő módszer ahhoz, hogy egy épület kívánt hőmérsékletének fenntartását kedvező energiafelhasználás mellett sikerüljön kivitelezni. Mindenképp megéri tehát beruházni a korszerűsítésre, hiszen ezen keresztül eredményesen csökkenthetők a fűtésre kiadott költségek.

De az anyagiakon túl további előnyei is vannak a fűtéskorszerűsítés megvalósításának. A modernizálással ugyanis hatékonyan csökkenthető a rendszer meghibásodásainak és leállásainak a száma és gyakorisága. Méghozzá úgy, hogy közben komfortosabbá válhat az otthon, az épület pedig kevesebb károsanyagot bocsát ki.

Sőt, a fűtéskorszerűsítés hatására energetikai besorolás szempontjából is javulás érhető el, megnövelve az ingatlan értékét. A rendszer modernizálása tehát többféle módon megtérülő befektetésként válhat az előnyünkre.

A megtérülés, illetve az előnyök ismertetése után térjünk rá a konkrétumokra, avagy a fűtéskorszerűsítés fajtáinak és lehetséges megoldásainak az ismertetésére:

 • Modernizált fűtés napelemmel és hőszivattyúval – nehéz elképzelni ennél előnyösebb módszert, hiszen a fűtés működtetési költsége is 100%-os lefaragható, miközben károsanyag sem kerül így a légtérbe. Számolni kell viszont a fokozott anyagi vonzatával. Ellenben a sikeres kiépítést követően a megújuló energiaforrásból dolgozó fűtési rendszernek csak a karbantartása járhat anyagi vonzattal.
 • Szigetelés optimalizálása – szintén a hőveszteség elkerülése végett célszerű kellő vastagságban szigetelőanyagot juttatni a falakra, a homlokzati hőszigetelés mellett figyelve az egyéb területekre is, ahol kézenfekvő gondoskodni a korszerűsítésről.
 • Kondenzációs kazán – a hagyományos technológiával működő kazánokhoz képest magasabb kondenzációs teljesítménnyel funkcionál, költséghatékonyabb és környezetbarát módot teremtve a fűtéshez. Viszonylag komolyabb anyagi beruházást igényel, mintegy 10-15 év alatt hozza vissza az árát.
 • Fűtéskorszerűsítés napelemmel és fűtőpanellel – leginkább a kisebb méretű otthonok és lakóterek korszerű fűtésének ideális megoldása, ahol elektromos áramnak kell szolgáltatnia a fűtőpanel működéséhez feltétlenül szükséges energiát. Az egyébként roppant hatékony megoldás kulcsa a szigetelés, illetve a nyílászárók megfelelő rendelkezésre állása.
 • Gázkonvektor gázkazánra történő cserélése – bár a konvektor rövid idő alatt képes bemelegedni és a helyiségek egymástól függetlenül való fűtése is megoldható a segítségével, az elöregedett konvektorok javítása és használata egyre több problémát vet fel. Ráadásul az alacsony hőtartás mellett az automatizálásra sem alkalmasak. Emiatt lehet indokolt a csere.
 • Infrapanel – szintén a kisebb otthonok vagy a nyaralók korszerű fűtési eszköze, amely a helyiségek egymástól külön történő fűtését is lehetővé teszi. Ugyanakkor a legnagyobb hozzáadott értéket az jelenti, ha a működéséhez szükséges elektromos áram napelemből származik.
 • Nyílászárók korszerűsítése – mintegy 20-25 évente meg kellene lépni minden épületnél, több helyiségben is jelentősen csökkentve ezáltal a nemkívánatos hőveszteséget.

Jó megoldás: hitel a fűtéskorszerűsítésre

Mindenképp kedvező lehetőséget és könnyebbséget jelenthet, hogy a fűtéskorszerűsítés anyagi vonzatának megteremtését nem 100%-os mértékben kell önerőből megvalósítani. Manapság ugyanis kifejezetten kedvező hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre, egészen alacsony (akár 0%-os) kamatokkal.

Természetesen a hitelfelvételt célszerű pénzügyileg tudatosan, indokolatlan kockázatvállalás nélkül bonyolítani. Minél körültekintőbben sikerül előre felmérni a fűtési rendszer korszerűsítésének financiális vonzatát, illetve hogy mennyi lesz a hitel futamideje, annál tudatosabban tervezhető előre a felvenni kívánt hitel nagysága.

Elővigyázatosan felmérve a rendelkezésre álló lehetőségeket, majd pedig tudatosan döntést hozva sikeresen kerülhető el az adósságspirál, illetve az otthon melegéről gondoskodó fűtés korszerűen funkcionálhat a továbbiakban.

Jöjjenek tehát azok a lehetőségek és konstrukciók, amelyek 2021-ben és 22-ben is  szóba jöhetnek, ha az otthon korszerűsítése és felújítása szerepel a célok között, beleértve természetesen a fűtéskorszerűsítési hitel opciókat is:

Szabad felhasználású személyi kölcsön és fogyasztóbarát személyi hitel

Könnyedén működhetnek a fűtéskorszerűsítés finanszírozásának hatékony eszközeiként, mivel rendszerint problémamentes ügyintézéssel, gyors folyósítással és kedvező kamatokkal jár együtt az igénylésük. Külön-külön is érdemes persze szemügyre venni a sajátosságaikat, a róluk szóló tudnivalókkal együtt:

 • Gyorskölcsön – mellette szólhat, hogy sokszor meglepően rövid időn belül kínál lehetőséget a pénzhez jutáshoz. A napokon /vagy akár órákon/ belüli folyósítást ígérő gyorskölcsönök ráadásul egyre többször kínálnak alacsony kamatokat.
 • Online hitel – Részben a koronavírus helyzet következtében is egyre inkább előtérbe kerültek az interneten keresztül igényelhető személyi hitelek. Ezeknél a konstrukcióknál személyes jelenlét nélkül, online menedzselhető az ügyintézés, az előzetes egyeztetéstől egészen a hitelbírálatig.

A gyorskölcsönök, illetve az online hitelek által kínált gyorsaság előnyt jelenthet akkor, amikor a fűtéskorszerűsítés kivitelezéséhez rövid időn belül kell szakembert találni. Ha instant módon rendelkezésre áll az anyagi fedezet, úgy a kivitelezővel is egyszerűbb megállapodni az időpontról.

Mindenképp célszerű ugyanakkor figyelembe venni az összeghatárt, amikor a szimpatikusnak tűnő konstrukciók közötti választásra kerül a sor.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A gyorskölcsönnel és az online hitelfelvétellel összevetve a jelzáloghitel anyagi szempontból előnyösebb választást biztosíthat. Merthogy a fentebb ismertetett két típusnál is kedvezőbb kamatokat biztosító formátuma lehet a pénzhez jutásnak.

Ezzel együtt nem árt azonban előre kalkulálni annak a körülményével, hogy a jelzáloghitelhez kapcsolódó igénylés és ügyintézés folyamata jellemzően összetettebb procedúra. Magyarul számolni kell vele, hogy tovább fog tartani, amíg sikeresen megtörténik majd a folyósítás.

Illetve ahogy arra az elnevezés is utal, a hitelbírálat pozitív eredményéhez ingatlanfedezet bevonása is kelleni fog.

Babaváró kölcsön

Akár 10 millió forint összeghatárig igényelhető opció, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés céljából szabad felhasználást biztosít. Tehát a babaváró kölcsön keretei között felvett anyagi segítség akár az otthon fűtésének modernizálásához is alkalmazható.

Főként a gyermekvállalás előtt álló házaspárok számára jelenthet kedvező opciót. Legalább egy gyermek vállalása ugyanakkor mindenképp feltétele annak, hogy a szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön igénylése pozitív eredménnyel záruljon.

Az adminisztráció kapcsán egyébként könnyítést jelenthet, hogy a felhasználást nem szükséges igazolni. Tehát bátran fordítható a fűtéskorszerűsítés finanszírozására anélkül, hogy a Magyar Államkincstár vagy a hitelező bank felé igazolni kellene a kapott összeg felhasználását.

Babaváró kölcsönt igényelve ugyanakkor nem árt előre számolni annak az eshetőségével is, ha adott esetben nem születik öt éven belül gyermek. A minimum 12 hetes várandósság igazolásának hiányában az 5 évre vonatkozó kamattámogatást ugyanis vissza kell fizetni egy összegben.

Falusi CSOK

Országszerte csaknem 2500 kistelepülésen igénybe vehető konstrukció. A babaváró kölcsönhöz hasonlóan akár 10 millió forintos összeghatárig kínál lehetőséget a kölcsönfelvételre. Szintén gyermekvállaláshoz kötött,

 • egy gyermek esetén 600 ezer forint;
 • két gyermekre vonatkozóan 2,6 millió forint;
 • három gyermeknél pedig akár 10 millió forint összegig.

Mivel a használt lakásvásárláson túl akár meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésre is fordítható, így a fűtés modernizálásához is egyértelműen szóba jöhet lehetőségként. A falusi CSOK kapcsán szóba jöhető települések listáját persze érdemes megnézni az igénylés előtt.

Fűtéskorszerűsítési hitel

A fűtéskorszerűsítési pályázatok

A fűtéskorszerűsítés fajtáinak és előnyeinek, illetve a hitelfelvételi lehetőségeknek az ismertetése után az alábbiakban a 2021-ben elérhető fűtáskorszerűsítési pályázatokat fogjuk bemutatni.

Kazáncsere támogatás

A kazáncsere támogatás 50%-ban vissza nem térítendő lehetőség a fűtéskorszerűsítés céljából.  A számlával igazolt felújítási költségek 50%-ára igényelhető, 3 millió forintos értékhatáron belül. Fontos, hogy a kazáncsere támogatás összegét tekintve az anyagköltségnek és a vállalkozói díjnak 50-50%-os arányban szükséges meglennie.

Az állami támogatás a kazán cseréje, felszerelése és bekötése mellett a kémény kiépítésre is vonatkozhat. Azok számára jelenthet reális opciót egy alkalommal, akik legalább egy gyermeket várnak vagy nevelnek azonos lakóhellyel rendelkező házastársakként, illetve élettársakként.

Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás keretei között a fűtési rendszer kialakításához, annak korszerűsítéséhez, illetve az egyes elemeinek a cseréjéhez egyaránt igényelhető maga a támogatás. Ezzel együtt a megújuló energiaforrások alkalmazását elősegítő korszerűsítés szintén beletartozhat a támogatott munkák körébe.

A kazáncsere támogatáshoz hasonlóan az otthonfelújítási támogatás is maximum 3 millió forintos összeghatárig nyújthat segítséget. A számlákkal igazolt korszerűsítési költségek legfeljebb 50%-ára igényelhető sikeresen.

Az anyagköltség, valamint a munkadíj aránya ebben a formátumban is fele-fele. Hasonló egyébként a támogatásra jogosultak köre is. A legalább egy gyermeket nevelő házastársak vagy élettársak igényelhetik, akik azonos háztartásban élnek.

A fűtéskorszerűsítési pályázatoknál azzal mindenképp érdemes kalkulálni, hogy jellemzően utólagos finanszírozással működnek. Vagyis a támogatás összegének kiutalására a munkálatok lezárulta után kerülhet sor, a kivitelezőtől és az anyagok eladóitól kapott számlák ellenében.

Összegzés

Köszönhetően a pályázatoknak és a kedvezményes hiteleknek, a fűtéskorszerűsítés ma már egyáltalán nem csak a tehetősek kiváltságának számító luxuscikk. Megfelelő tervezéssel és a finanszírozási lehetőségek feltérképezésével eredményesen kivitelezhető a fűtés modernizálása.

Ahhoz persze, hogy ez a fajta szintlépés indokolatlan kockázatvállalás nélkül megvalósuló befektetés legyen, elengedhetetlen megfontolt döntést hozni a munkálatok anyagi részéről. Az InstaCash hitelkalkulátorai ebből a szempontból jelenthetnek hathatós segítséget.

A felhasználóbarát felület segíthet összehasonlítani a fűtéskorszerűsítés szóba jöhető finanszírozási formáit, választ adhat a „milyen hitelt vegyünk fel” kérdésre, hogy valóban az anyagilag leginkább előnyös opció mellett sikerüljön letenni a voksot.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről