Napjainkban a környezettudatos szemlélet egyre nagyobb teret hódít magának, ennek egy jól megfigyelhető példája a megújuló energiaforrások használata. Amíg a szél vagy a vízenergia elsősorban ipari felhasználás mellett lehet igazán hatékony, addig a napenergiával működtetett rendszerek egyre több hazai háztartásban is megjelennek. Egy napelem fotovoltaikus rendszert jelent, amely a…
Nagy József

Nagy József

október 25, 2021

0 hozzászólás

Napjainkban a környezettudatos szemlélet egyre nagyobb teret hódít magának, ennek egy jól megfigyelhető példája a megújuló energiaforrások használata. Amíg a szél vagy a vízenergia elsősorban ipari felhasználás mellett lehet igazán hatékony, addig a napenergiával működtetett rendszerek egyre több hazai háztartásban is megjelennek.

Egy napelem fotovoltaikus rendszert jelent, amely a Nap fényenergiáját alakítja elektromos árammá – ellenben a termodinamikus rendszerrel, mint a napkollektor, amely a Nap hőenergiáját hasznosítja.

Photovoltaic solar power panel on sky background,green clean alternative energy concept.

Miért egyre népszerűbbek a napelemrendszerek a háztartásokban?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által közzétett energiastatisztikai adatok is a megújuló energiaforrások, ezen belül pedig a napelemek által termelt villamosenergia növekvő arányát mutatják a bruttó villamosenergia-termelés terén. A 2020-as évet vizsgálva megállapítható, hogy a napelemek által termelt villamos energia 63,7%-kal haladta meg a 2019-es mennyiséget, amely jelentős növekedésnek tekinthető. Összességében a 2020-as év végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye még a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét is meghaladta. De minek is köszönhető a napelemes rendszerek ilyen mértékű népszerűsége?

Egy napelemrendszer telepítésével nem csak háztartásod ökológia lábnyomát csökkentheted, hanem rezsiköltségeidet úgyszintén, hiszen ingyen fogja neked termelni az áramot. Ugyanakkor van egy jelentős bekerülési értéke, amelyet ki kell fizetned annak telepítésekor. Ezért beszélhetünk a napelemrendszer megtérülési idejéről. A rendszer telepítése komoly költségekkel jár, ebben viszont segítség lehet egy esetleges napelem hitel vagy más állami támogatás, mint erre hamarosan kitérünk.

Hogyan működik a napelemmel termelt villamosenergia elszámolása?

Röviden, ekkor alapvetően két megoldás lehetséges. A megtermelt és fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolhatod el, hogy amikor majd szükséges lesz, innen tudj hozzáférni. Ezt nevezik szigetüzemű rendszernek A megfelelő méretű akkumulátor azonban jelenleg nagyon drága ahhoz, hogy egy háztartás számára ideális megoldás legyen.

A másik pedig, hogy eladod az áramszolgáltatónak. A hálózatra visszatermelő rendszer nem elszigetelten működik, hanem ugyanúgy csatlakozik az elektromos hálózatra, mint korábban. Azzal a különbséggel, hogy elsődlegesen a napelemek termelik az áramot, amelyet nem raktároz el akkumulátorokban. A háztartás elektromos hálozat kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval, méghozzá olyan módon, hogy a hagyományos villanyórát egy oda-vissza mérő típusra cserélitek. Ekkor a napelem napközben, napsütésben termeli az áramot, amelynek egy részét a háztartás elhasználja, a többit eladja az áramszolgáltatónak. Nincs akkumulátorokban eltárolt energia, ezért este pedig nem tud mást, mint vásárol az áramszolgáltatótól.

Ezeket az egymás közötti áramvételeket elszámoljátok egymás között egy úgynevezett szaldós rendszerben: csak akkor kell fizetned, ha több áramot használtál, mint amennyit az elektromos hálózatba visszatápláltál. Fordított esetben pedig még pénzt is kereshetsz, ugyanis a szolgáltató használt tőled több áramot – ez azonban a gyakorlatban ennél bonyolultabb, mint arra hamarosan ki is térünk.

 

Napelemrendszer önerővel vagy támogatással? Esetleg napelem hitellel?

A napelemrendszer beszerzése és telepítése, ami magában foglalja az anyagdíjat vagy a szakemberek munkadíját is, nem olcsó mulatság: azt szokták mondani, hogy 1 kW teljesítmény megvalósítási költsége 350 – 550 ezer forint körül alakul – értelemszerűen kisebb rendszer fajlagosan drágább, egy nagyobb olcsóbb, viszont jellemzően egy háztartás esetében ez 1 -2 millió ft költséget jelent.

A napelemes rendszer megtérülési ideje

Egy átlagos háztartásnak legfeljebb 4 kW teljesítményre lesz szüksége, ekkorára is viszonylag ritkán. Ez jó hír, hiszen az úgynevezett napelem adót csak az ennél nagyobb teljesítményű inverterekre kell megfizetni. Karbantartási költséggel jó esetben nem kell számolni, hiszen a panelek hosszú élettartamúak, az esetleges viharkárokra pedig érdemes biztosítást kötni. Ha mégis meghibásodna, az viszont jellemzően százezres tételt jelent.

Az években számított megtérülési időt úgy tudod kiszámolni, hogy a beruházási költségeket elosztod az évenként megtakarított, kWh-ban mért energia és a villamos energia lakossági árának szorzatával. A beruházási költségek magasak, amelyek a háztartások számára megterhelők lehetnek. Ugyanakkor uniós célkitűzés a megújuló energiaforrások minél magasabb százalékarányos használata, amelyek eléréhez a lakosság bevonása is szükséges – a magyar állam pedig különböző vissza- és vissza nem térítendő támogatással (köznapi nevén napelem hitel) igyekszik elősegíteni ezen célok megvalósítását.

Lakástakarék

Bár a lakástakarékok állami támogatása megszüntetésre került, aki ez előtt kötötte meg szerződését, akár napelem rendszer kiépítéséhez is igénybe veheti az állami támogatást. A Lakástakarék felhasználható új vagy használt lakás megvásárlása mellett építésre, bővítésre, korszerűsítésre vagy felújításra is. A 30%-os állami támogatás akkor jár, ha az összeget erre a célra fordítod. Szerencsére az energetikai, korszerűsítési beruházások is ebbe a körbe tartoznak, így akár napelemes rendszert is építhetsz ki belőle.

Falusi CSOK

Ez a támogatási formát az 5000 lélekszám alatti településen ingatlant vásárlók vehetik fel,

  • 1 gyermek esetén 600 000 Ft,
  • 2 gyermek esetén 2,6M Ft,
  • 3 gyermek esetén 10M Ft összegben

Ennek az összegnek a felét kell vásárlásra fordítani, a másik feléből finanszírozható a felújítás. Az energetikai fejlesztés ebbe a kategóriába is beletartozik, nem csak szigetelésre nyílászárók cseréjére, de a  rendszer kiépítésére szintén fordítható.

Áfa visszatérítési támogatás

Ez a támogatási forma azokban a kistelepüléseken alkalmazható, amelyekre a falusi CSOK is felvehető, valamint öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Az adó-visszatérítési támogatás összege a 27% ÁFA-tartalmú munkálatok, anyagbeszerzések esetén érvényesíthető, tehát például az 5% ÁFÁ-t tartalmazó tételek esetében nem.

A támogatási kérelmet egyszer lehet benyújtani és 2018. január 1-nél nem régebbi, de 2022. június 30-nál nem későbbi számlákkal kell igazolni. A támogatás napelemes rendszer telepítése esetén is igénylehető.

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel (MFB hitel)

Ez a 0-ás napelem hitel gyakorlatilag egy visszatérítendő támogatás, amelyet a GINOP-8.4.1/A-17 kódszám esetében Budapesten és Pest megyén kívül, míg a VEKOP-5.2.1-17 kódszám esetén pedig Közép-Magyarország régióban volt igényelhető, azonban előbbi 2020. november 5-én, utóbbi pedig 2021. május 10. 12:00 órától szüneteltetésre került, ugyanis a benyújtott hitelkérelmek túlhaladták az erre a célra szánt keretet.

Az MFB napelem hitel néven is ismertté vált támogatást magánszemélyek társasházak és lakásszövetkezetek igényelhették, minimum 10%-os önerővel, tehát a támogatás összege a teljes beruházás költségének 90%-a volt. A támogatás összege magánszemélyek esetében 10 millió Ft-ig terjedt ingatlanfedezet esetében, míg ingatlanfedezet ez az összeg 5 millió Ft volt. Mint megújuló lakóépületek energia felhasználásának növelését célzó hitel, természetesen napelemes rendszerek esetében is alkalmazható volt.

A napelem hitel olyan nagykorú, cselekvőképes, főszabályként magyar adóazonosítóval rendelkező magyar állampolgár igényelhette, aki a korszerűsíteni kívánt lakóingatlan tulajdonosa vagy résztulajdonosa és ez a lakóingatlan lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye. Illetve feltétel volt a napelem hitel igényléséhez bizonyos körülmények, mint a 60 napot meghaladó közüzemidíj-tartozás fenn nem állása. A fenti időpontokban mind a kettő támogatás szüneteltetésre került és szünetel a mai napig is, a további sorsa egyelőre kérdéses.

Családok Otthonfelújítási Támogatása

Biztosan te is hallottál már erről a 2021. január 1. óta elérhető otthonfelújítási támogatásról. Célja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése. Olyan gyermeket nevelő család vagy egyedülálló szülő igényelheti Magyarország területén álló lakóingatlan felújítása esetén, aki nagykorú, cselekvőképes természetes személy, aki magyar (főszabályként) állampolgár. További feltétel, hogy az igénylő(k), valamint a vele együtt élő kiskorú gyermekeik együttes tulajdoni hányada érje el legalább az 50%-ot és a lakás ne tartózkodási helyük legyen.

A támogatás a felújítás vagy beruházás maximum 50%-ra igényelhető a számlák és szerződések benyújtását követően, legfeljebb 3 millió forintig, olyan módon, hogy az 50 – 50 %-ban fedezheti az anyagköltséget és a munkadíjat, természetesen napelem telepítésére is használható. Ha további részletekre vagy kíváncsi, a támogatást folyósító Magyar Államkincstár oldalán részletesen utánajárthatsz.

 

Ha már döntöttél – Mik az előnyei és hátrányai a napelemes rendszereknek?

A napelemes rendszer előnyeit hosszasan lehetne taglalni. Hátrányai, ha energiahatékonysági és környezettudatossági szempontból nincsenek is, van viszont számos kockázata és buktatója. Nézzünk is párat, nagyon röviden.

A napelemes rendszer előnyei

Egy napelemrendszer esetében 8 – 10 év megtérülési idővel számíthatunk – innentől kezdve viszont ingyen termeli számunkra az áramot és ingatlanunk értéké is növeli. Egy jó minőségű rendszer hosszú évtizedekre jelenthet megoldás: nincsenek forgó alkatrészei, ezért egyfelől minimális a karbantartási költsége, jellemzően könnyen tisztítható és egy esetleges meghibásodás esetén is gyorsan cserélhető. Emellett energiahatékony és a környezetet sem szennyezi.

A napelemes rendszer hátrányai

Egy ilyen rendszer telepítése egyszeri kiadás ugyan, de jelentős költségekkel. Spórolni semmiképpen nem érdemes rajta, mert ez több kellemetlenséget okozhat végeredményben, mint amennyivel anyagilag elsőre jobban is jársz – inkább napelem hitelben gondolkodj, mint olcsó alkatrészekben! A napelem áramot állít elő, ami soha nem játék: egy nem megfelelő minőségű alkatrész nem csak baleset, hanem életveszélyes is lehet.

Számolni kell a megtérülési idővel: az árát lényegében csak ekkor hozza vissza, „nyereségessé” pedig csak ez után válik. Ez viszont megköt abból a szempontból, hogy nem sok értelme lenne eladnod ingatlant – ha minden előnyét maximálisan szeretnéd kihasználni, akár pár évtizedre is kénytelen lehetsz elkötelezni magad aktuális lakásod mellett.

Bár jól hangzik, hogy pénzt kereshetsz villamosenergia előállításán, azonban ebből nem csak adóznod kell, de komoly procedúrát is eredményez, különböző engedélyeket kell kiváltanod. A dokumentáció és az ügyintézés a napelemes rendszer üzembehelyezésekor is hosszú folyamat: a rendszer fizikai telepítése pár napot vesz igénybe, azonban az adminisztráció és a különböző  az engedélyezések, elbírálások hosszú heteket, akár hónapokat is igénybe vesznek.

Nagyon nehéz jól felmérni a háztartás várható fogyasztását. Ha alulméretezed, a villanyszámlád ugyanúgy megmarad; ha túlméretezed, akkor felesleges beruházást eszközöltél. Ha pedig pontosan megegyezik a rendszer teljesítménye aktuális fogyasztásoddal, akkor később problémát jelenthet, ha egy légkondicionálóval vagy elektromos fűtéssel bővítenéd a rendszert.

 

Összegzés

Mint láthatod, számos ingatlanra vonatkozó kedvezmény, támogatás létezik, amelyeket akár energetikai korszerűsítésre is fordíthatsz. A Lakástakarékból emellett akár még lakásbérleti jogot is vásárolhatsz, míg az ÁFA-visszatérítési támogatást bármilyen felújításra költheted. Bár az előfinanszírozás egyedül az MFB napelem hitel esetén volt lehetséges, a többi támogatás utólag kerül kifizetésre, a kivitelezővel történt megállapodásod esetén – például hosszabb fizetési határidőben való megállapodás – bármelyik konstrukció nagy segítségedre lehet.

Az MFB napelem hitel jelenleg szünetel és jövője jelenleg is kérdéses. Napjainkban egy, a napelem hitelnél is kedvezőbb konstrukció áll kidolgozás alatt: vissza nem térítendő támogatás az átlagjövedelem alatt élő családok számára, klasszikus, pályázati úton, 2,8 és 11,5 millió forint összeghatárok között, szintén utófinanszírozással. A pályázatokat a tervek szerint 2021. november 15-től lehet benyújtani, ami szintén remek lehetőségnek ígérkezik

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Latest News

From Our blog and Event fanpage
Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről