Ha nyaralásra gondolunk, akkor a legtöbbünknek – a kikapcsolódás és a pihenés mellett természetesen – a tengerpart az első gondolatunk. És bár nekünk a „Balaton a Riviéra”, itthon mégsem tudunk tengerpart mellett feltöltődni. Van azonban a belföldi nyaralásnak is számos előnye. Többek között az, hogy viszonylag rövid idő alatt jutunk…
Nagy József

Nagy József

október 25, 2021

0 hozzászólás

Ha nyaralásra gondolunk, akkor a legtöbbünknek – a kikapcsolódás és a pihenés mellett természetesen – a tengerpart az első gondolatunk. És bár nekünk a „Balaton a Riviéra”, itthon mégsem tudunk tengerpart mellett feltöltődni. Van azonban a belföldi nyaralásnak is számos előnye. Többek között az, hogy viszonylag rövid idő alatt jutunk el különösen szép tájakra, ami kisgyerekekkel utazva kifejezetten praktikus. Ezen kívül a belföldi úti cél gyakran pénztárca kímélőbb, mint egy egzotikus külföldi út. Ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy új kultúrákat, számunkra addig ismeretlen tájakat megismerni semmihez sem fogható élmény, ami miatt a külföldi utazások változatlanul népszerűek.

Annak ellenére, hogy a pandémia igencsak megviselte a turizmust, illetve az egyes országokban szigorodtak a ki – és beutazási feltételek, számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha világot szeretnénk látni. Tulajdonképpen a pénztárcánk az, ami határt szabhat az elképzeléseinknek, de már erre is van áthidaló megoldás. De vajon érdemes-e a nyaralásunkat hitelből, kölcsönből finanszírozni? Írásunkban ennek járunk utána.

 

Nyaralás árak és költségek

 

Ahogyan már a bevezetőben is említettük, a nyaralást elsősorban az határozza meg, hogy milyen anyagi keretből gazdálkodhatunk. Azonban természetesen nem a pénz az egyetlen meghatározó szempont, amikor a következő nyaralásunk helyszínéről döntünk. De lássuk, mi minden határozza meg, illetve befolyásolja a választásunkat!

 

 

Mi határozza meg egy nyaralás költségvetését?

Nyaralás tervezésekor elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, milyen költségekkel kell számolnunk. Hajlamosak vagyunk csak az utazási költségre, valamint a szállásra koncentrálni, azonban egy nyaralás költségei – akár belföldi, akár külföldi útról van szó – sokkal több mindenből állnak: étkezés, belépőjegyek, biztosítás, felszerelések, stb.

 

Egy belföldi nyaralás költségei

Kétféle típusú ember van, ha üdülésről van szó: az egyik, aki megrögzött belföldi nyaraló, a másik pedig, akinek a nyaralás szigorúan az országhatáron kívül kezdődik. Egyik tábort sem szeretnénk meggyőzni arról, hogy miért jó belföldön vagy külföldön eltölteni egy-két hetet pihenéssel, azonban igyekszünk összeszedni azt, hogy milyen költségekkel kell számolni egyik, illetve másik esetben. Kezdjük a belföldi nyaralás költségeivel.

 

  1. Szállás

Kétségtelen, hogy bármely utazás költségeinek legnagyobb részét a szállás teszi ki. Számtalan típusból választhatunk a kempingtől kezdve az ötcsillagos all inclusive szállodáig egyéni igényeinknek megfelelően. Természetesen az ezzel járó költség egyenesen arányos az igényeinkkel, azonban ha egy átlagos apartmant veszünk alapul a Balatonnál, azt mondhatjuk, hogy egy négytagú családnak minimum 200-250 ezer forint kiadással számolnia kell.

 

  1. Utazás, benzin

A belföldi utazás egyik legnagyobb előnye, hogy maga az utazás időben is költségben sem olyan nagy tétel. Nem kell fél napokat-napokat utazással töltenünk, és az utazási költség 20-30 ezer forintnál nem több.

 

  1. Étkezés

A másik kifejezetten nagy kiadást egy-egy nyaralás során az étkezés jelenti. Abban a 7-10 napban érthető, ha nem szeretnénk órákat eltölteni a konyhában, ezért ilyenkor étteremben eszünk, ez viszont egy héten keresztül nem éppen olcsó mulatság. Ha minden este étteremben vacsorázunk ez a tétel elérheti akár a 150-200 ezer forintot is.

 

  1. Költőpénz, belépők

Ez a tétel természetesen attól függ, hogy milyen programokon szeretnénk részt venni, milyen látnivalókat szeretnénk megnézni. Ha kisgyerekekkel megyünk nyaralni, valószínűleg kevesebb programra nevezünk be, kamaszokkal már annál inkább, hiszen akár siklóernyőzhetést is kérhetnek a Balaton felett. Éppen ezért a költségvetés tervezésekor erre is érdemes legalább 70-80 ezer forintot kalkulálni.

 

  1. Eszköz díjak, extra költségek

Abban az esetben, ha inkább az aktív pihenés híve vagy, számolnod kell bizonyos extra költségekkel is. Ilyen lehet egy jó minőségű túrabakancs, hátizsák, vagy egyéb eszköz. Egyéni igényektől függően változik ezek díja, de nagy valószínűséggel több tízezer forintos tétel lesz ez is.

 

A külföldi nyaralás extra költségei

Külföldi utazás esetén gyakorlatilag ugyanezekkel a tételekkel számolhatunk, azonban az összegek némileg nagyobbak lesznek.

 

  1. Drágább utazási díjak

Egyértelmű, hogy egy külföldi út esetében nem ússzuk meg pár tízezer forintból az utat. Nagyobb távolságok, különleges, egzotikusabb úti célok tekintetében pedig a repülőjegy többszázezer, akár milliós tétel is lehet egy négyfős család számára.

 

 

 

  1. Drágább szállás

Nem csupán az útiköltség, de minden bizonnyal a szállás díja is magasabb lesz, mint a belföldi nyaralás esetén. Ugyan külföldön is különféle típusú szállások közül válogathatunk attól függően, hogy mennyire magasak az elvárásaink, ez bizony több százezer forinttal fogja megdobni a büdzsét.

 

  1. Több költőpénz

Ha már külföldön vagyunk, nem kérdés, hogy szeretnénk minél több mindent megnézni, minél több mindent kipróbálni, hiszen nem tudhatjuk, hogy legközelebb mikor lesz lehetőségünk ismét eljutni oda. Éppen ezért készüljünk több költőpénzzel, hogy valóban mindent meg tudjunk nézni, amit csak szeretnénk.

 

  1. Covid teszt

Jelen helyzetben bizony számolnunk kell azzal, hogy egyes országok csak COVID teszttel engedik be a turistákat. Ez pedig négy fő esetében 80.000 forint pluszköltséget jelent.

 

Tippek a nyaralási költségvetés elkészítéséhez, a nyaralás megtervezéséhez

A nyaralás a pihenésről szól, annak érdekében azonban, hogy tényleg felhőtlen kikapcsolódást jelentsen, meg kell tervezni. Igaz ez az útvonalra, a programokra, és természetese a költségekre is. Érdemes a nyaralás szervezésének megkezdésekor egy pontos költségvetést készíteni, hogy tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk. Megoldhatjuk ugyan a nyaralás finanszírozását hitelből is, de nem biztos, hogy szerencsés kölcsönből nyaralni.

 

 

Milyen hitelben, kölcsönben gondolkodhatunk nyaralás esetén?

Abban az esetben, ha mégis úgy döntesz, hogy a nyaralást kölcsönből szeretnéd finanszírozni alapvetően két lehetőség áll előtted: szabad felhasználású személyi hitel vagy folyószámlahitel. Ezekben közös az, hogy mindkettő szabadon felhasználható, azaz bármilyen megkötés nélkül elkölthető, tehát akár nyaralásra is fordítható. Mindkettő esetében igaz, hogy ingatlanfedezet nélkül igényelhető, hiszen fedezetként a havi jövedelmed szolgál. Éppen ezért az igényelhető összeg is a jövedelmedtől függ. A törvényi előírásnak megfelelően maximum a jövedelmed feléig adósodhatsz el, ezért minimálbér esetén kb. két és fél millió forint a maximálisan igényelhető hitelösszeg.

 

Szabad felhasználású személyi kölcsön

A szabad felhasználású személyi kölcsön a fedezet nélküli hitelek legismertebb és talán leggyakrabban igényelt típusa. Személyi kölcsönnél ugyanis a bank nem kér ingatlanfedezetet, a hitel biztosítékaként a havi igazolt jövedelmed szolgál. Előnye, hogy bármire felhasználható, az igényelhető hitelösszeg 200.000 és 10 millió forint között lehet, és akár 8 éves futamidővel is elérhető.

A személyi hitelek másik nagy előnye, hogy viszonylag gyors és egyszerű a hiteligénylés, különösen akkor, ha gyorskölcsönről vagy online hitelről van szó. Előbbi a bankfiókokban igényelhető gyorsított eljárás keretein belül, aminek köszönhetően az igényelt összeg folyósítása akár 24 órán belül megtörténik. Az online hitel pedig még egyszerűbb, hiszen azt akár az otthonod kényelméből is intézheted anélkül, hogy fel kellene keresned személyesen bármelyik pénzintézetet.

 

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel a személyi kölcsönhöz hasonlóan szabad felhasználású, és fedezetnélküli. A folyószámlahitel a banknál vezetett bankszámlához tartozó hitelkeret, amely hirtelen, váratlan kiadások esetén jelenthet átmeneti megoldást, ugyanakkor szabadon használhatósága miatt akár a nyaralást is finanszírozhatod belőle. Összege ugyancsak a havi jövedelmed mértékétől függ, a törlesztés pedig havonta megtörténik, amint jóváírás érkezik a számládra.

Annak ellenére, hogy egyszerű és gyors megoldásnak tűnik a nyaralást hitelből finanszírozni, érdemes mérlegelni, mielőtt beleugrasz. Biztosan megéri egy hét gondtalan – bár kérdés, hogy egy személyi kölcsönből finanszírozott nyaralás mennyire lehet gondtalan – pihenés többévnyi eladósodást? Igényléskor számos buktatóra kell figyelni. Ne csupán a hitel összegét tartsd szem előtt, de tisztában kell lenned a hitel teljes díjának összegével is, hogy valóban pontosan megismerd a teljes visszafizetendő összeget. Igénylés esetén ugyanis nemcsak a havi törlesztőrészletet kell fizetned, hanem számos egyéb díjat is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még a hitel igénylése előtt tájékozódj a lehetőségekről.

 

A hitelkalkulátor segít a döntésben!

Pihenésre kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, és szerencsére most a vírushelyzet is engedi egyelőre az utazást. Ezért sokan gondolták, gondolják úgy, hogy mindenáron el kell utazniuk valahova. Még akkor is, ha épp nincs rá keret. Bár nem feltétlen ez a legjobb és legmegfontoltabb pénzügyi döntés, egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy nyaralásra hitelt vesznek fel, és abból finanszírozzák a kirándulást. Érdemes azonban alaposan körbejárni és informálódni, hiszen az egyes bankok ajánlatai között óriási különbség is lehet, amellyel akár havonta több tízezer forintot spórolhatsz.

 

A döntésben segíthet az InstaCash hitelkalkulátora, amely számos hitelintézet ajánlatát hasonlítja össze pillanatok alatt, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbbet. A személyi kölcsön kalkulátort rendkívül egyszerű használni. Csupán három adatot szükséges megadnod: mekkora összegre van szükséged, milyen futamidővel szeretnéd kérni, és mindehhez milyen jövedelmet tudsz felmutatni. Ezen adatok alapján az InstaCash hitelkalkulátora összehasonlítja az elérhető ajánlatokat a THM, a havi törlesztőrészlet, az éves kamat, valamint a teljes visszafizetendő összeg alapján. Ennek köszönhetően ránézésre ki tudod választani, hogy számodra melyik pénzintézet ajánlata a legkedvezőbb.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről