Amennyiben lakáshitelen gondolkozol, de még nincs kiválasztva az ingatlan érdemes előzetes előbírálatot kérni.  Ebben az esetben az ingatlant nem ellenőrzi, nem vizsgálja a bank, az viszont kiderül, hogy mekkora hitelre vagy jogosult. Nézzük mik az előnyei a hitel előbírálatnak:
jacint.biro

jacint.biro

december 27, 2019

0 hozzászólás

Amennyiben lakáshitelen gondolkozol, de még nincs kiválasztva az ingatlan érdemes előzetes előbírálatot kérni.  Ebben az esetben az ingatlant nem ellenőrzi, nem vizsgálja a bank, az viszont kiderül, hogy mekkora hitelre vagy jogosult. Nézzük mik az előnyei a hitel előbírálatnak:

1. Készpénzes vevőkhöz képest sem indulsz hátrányból

Ingatlanvásárlás esetén mindig könnyebb helyzetben vannak a potenciális készpénzes vevők, hiszen ők, döntés után akár azonnal tudnak fizetni vagy legalábbis szándékukat erősítve foglalót hagyni az eladónál. A lakáshitelt igénylő vevőnél már több probléma is felmerülhet: nem kapnak elég hitelt, vagy teljes elutasítást kapnak a hiteligénylésnél a bank részéről. Kérdés az eladó vállalja-e ezt a kockázatot.

Ebben az esetben sokat segíthet az előzetes hitelbírálat, hiszen ha a bank már igazolja, hogy hitelképes vagy, az az eladó számára biztosítékot jelent.

2. Nem döntesz gyorsan, elhamarkodottan

Elindítod a lakáshitel igénylést előzetes bírálat nélkül a bank pedig elutasítja a kérelmet? Nem csak álmaid lakását/ házát bukod el, de egy kis pénztől is elköszönhetsz, mivel az alábbi költségeket ki kell fizetni:

Az ügyvéd munkadíját

Az értékbecslés díját

A tulajdoni lap árát

Foglalót (az ingatlan árának körülbelül 10 %-a)

 

Amennyiben előbírálattal kezded a hiteligénylést tudni fogod mekkora összeget tudsz felvenni és okosan mérlegelni tudsz, hogy befektess-e az adott ingatlanba vagy sem. Látod majd melyek azok az ingatlanok, amik még beleférnek és mik azok, amik már nem férnek bele a keretbe.

3. Egyszerűbb lesz a hiteligénylés

Amennyiben azonos a bank, ahol a hitelbírálatot kérted, azzal, amelyiknél a hitelt igényelnéd gyorsabban jutsz majd hitelhez, hiszen a bank nem kezdi elölről a bírálatot. Még megvizsgálják a kiválasztott ingatlant, de az előzetes köröket már nem kell újra lefutni.

4. Könnyebben választasz bankot

A legtöbb banknál ingyenesen igényelhetsz hitel előbírálatot, és nem tilos, hogy különböző banktól több ajánlatot kérj egy időben. Érdemes előzetesen már otthon megnézni az ajánlatokat és azoknál a bankoknál konkrét ajánlatot kérni, amik nektek kedvezőek.

5. Ingyenes szolgáltatás

Igen, az előzetes hitelbírálat több bankban is ingyenesen igényelhető. Miután megkaptad határidőhöz kötött az ajánlat, erre ügyelj, hiszen lejárat után már nem fogja a bank elfogadni a kérelmet.

És most nézzük mire lesz szükséged az előbírálathoz:

Személyi kölcsön online hitel és gyorskölcsön igényléséhez hasonlóan a bank a hitel képességét vizsgálja, ezért szükség lesz dokumentumokra, melyek igazolják a bevételeid és kiadásaid is a személyes okmányokon túl.

  • Jövedelemigazolásra, mely nem lehet öregebb mint 30 nap.
  • Egyéni vállalkozóként a NAV-tól kell igazolást kérni a jövedelemről és arról is, hogy nincs köztartozása.
  • Bankszámlakivonatra is szükséged lesz az elmúlt 3-6 hónapról.

A sikeres előbírálat jó, de nem biztosíték a pozitív hitelbírálatra

Nem sűrűn, de előfordulhat, hogy a végleges hitelbírálat során mégsem kapsz pozitív választ. Ilyen esetben vagy az ingatlan nem felel meg, vagy neked változtak a körülményeid. Gondot jelenthet, ha időközben elveszted a munkahelyed, vagy csak váltottál, de még próbaidőd töltöd, KHR- listára kerültél, más hitelt is felvettél, nincs annyi önerőd, mint amennyit az előbírálatnál kiszámoltattál. Ebben az esetben sem kell feltétlenül aggódni. Előfordulhat, hogy a hitelbírálat csak az adott összegre lett elutasítva és a hitelösszeg nagyságát befolyásolják ezen tényezők. Ha pedig a módosított hitelösszeg nem elfogadható, vagy a bírálat hitelösszeg csökkentéssel sem lesz pozitív, érdemes egyéb banknál és hitelintézetnél is megpróbálni, hiszen a bírálati módszertan bankonként eltérő lehet. Figyelj mindenképp az előbírálat határidejére, és igyekezz ezen időszakon belül kiválasztani a neked megfelelő ingatlant.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről