A személyi kölcsön egy olyan hiteltípus, amit jellemzően magánszemélyeknek adnak rövidebb, vagy középhosszú futamidővel. Jellemzően 1-5 évre veszik fel, de léteznek ennél hosszabb, akár 7-10 éves lejáratú személyi hitelek is.  
jacint.biro

jacint.biro

október 15, 2019

0 hozzászólás

A személyi kölcsön egy olyan hiteltípus, amit jellemzően magánszemélyeknek adnak rövidebb, vagy középhosszú futamidővel. Jellemzően 1-5 évre veszik fel, de léteznek ennél hosszabb, akár 7-10 éves lejáratú személyi hitelek is.

 

A személyi kölcsön összege

A bankok ajánlatai nagyon eltérőek lehetnek egymástól. Van ahol egészen kis összegtől, már 300.000 ft-tól igényelhető hitel és egészen magas értékig, akár 10 millió forintig is elérhető. Az alacsony összegű és gyorsan igényelhet személyi kölcsönöket általában gyorskölcsönnek szokás nevezni. A felvehető összeg az adós jövedelmi viszonyaitól függ. Cél az, hogy jó adós maradhasson, a futamidő teljes hosszában tudjon időre fizeti. Ehhez azonban nem életszerű, ha a jövedelem 35-40%-nál magasabb lenne a havi törlesztő.

 

Szabad felhasználású személyi kölcsön

A legkedveltebb a szabad felhasználású személyi kölcsön, ami tulajdonképpen készpénz, amit a bank ad a hitelt kérőnek és ami bármire fel lehet használni, az elköltését nem kell bizonylatokkal igazolni, mint mondjuk a lakáskölcsönét. Ezt a fajta hitelt egyre többen veszik fel, jellemzően olyan célokra, amivel az életszínvonal javítható.

 2018-ban a leginkább preferált személyi kölcsön hitelcélok az alábbiak voltak:

 • Építkezés, lakásfelújítás
 • Autó, használt autó vásárlás
 • Hitelek, egyéb előnytelen tartozások kiváltása

Ezen felül sokan személyi kölcsönből fedeznek nagyobb, váratlan kiadásokat, mint például egy orvosi beavatkozás, esküvő, nyaralás, autójavítás, stb.

A személyi kölcsön folyósítása bankszámlára történik.

 

 

A személyi kölcsön viszonylag egyszerűen felvehető. 

A hitelbírálat gyors és akár online is intézhető, hála az innovatív banki infrastruktúra fejlődésének. Jellemzően egy összegben kapja meg az ügyfél, és utána a futamidő alatt egyenletesen, havi részletekben fizeti vissza.

 

Személyi kölcsön akkor is felvehető ha nem vagyunk az adott bank ügyfelei. Elképzelhető mégis, hogy a leggyorsabb megoldást az nyújthatja ha a saját bankunktól vesszük fel a kölcsönt, mert így az ügyintézés igen gyorsan, akár egy órán belül végbemehet. 

 

A személyi kölcsön fedezete

Fedezetül szolgál az adós jövedelme, így kereseti igazolás, munkáltatói jövedelemigazolás (nyugdíjszelvény időseknél, NAV igazolás vállalkozók esetében)  kell hozzá. Sok esetben, nagyobb összeg, vagy alacsonyabb kereset esetén szükséges készfizető kezes bevonása, így a kettejük jövedelme már elég.

 

A személyi kölcsön nem hitelkeret (nem rulírozó hitel), tehát nem szabad összekeverni a megújuló hitelekkel, a hitelkártyákkal, vagy a folyószámlahitelekkel. Egy összeg, amit felvesz, elkölt az adós, majd szépen havi részekben visszafizeti.

 

A személyi kölcsön ára a THM – mit jelent ez a szám?

 A kamat a hitel ára, de nem a teljes költsége. A hitel kamatán felül az adós fizethet még egyéb díjakat, hitelbírálati dij, stb. Amik együttes összegét százalékos alapon meg kell adni a hitel ajánlatában. Ez a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami a felvett összeg bizonyos százaléka. Minél alacsonyabb ez a szám, annál olcsóbb a személyi kölcsön. Jellemzően a THM most, 2019-ben 7.9-24,9% között mozog. A THM-et a kölcsön összegének a nagysága, a hitel futamideje és a visszafizetés gyakorisága határozza meg. 

 

A THM azokat a költségeket tartalmazza ami előre tudható és kiszámítható. A következő díjakat tartalmazza:

 • Ügyleti kamat
 • Kezelési költség
 • Hitelbírálati díj
 • Folyósítási járulék
 • Bankszámlavezetés díja
 • A hitelközvetítőnek fizetendő díj

 

A THM nem tartalmazza a késedelmi kamatot, illetve az esetleges fizetési felszólítások és a behajtások összegét.

 

Milyen igazolás kell a személyi kölcsön felvételéhez?

Ha szabad felhasználású személyi kölcsönhöz szeretne jutni, a jövedelemigazolásán túl az alábbi papírokat feltétlenül vegye magához, vagy készítse elő az online hiteligényléshez feltölthető formában.

 • személyigazolvány és lakcímkártya,
 • legalább három hónapnyi bankszámlakivonat (jobb, ha inkább 6 havi),
 • közüzemi számla és befizetés igazolása (itt érdemes többféle közüzemi számlával készülni, és a legjobb, ha az adós nevére szól).

Fontos tudni, hogy a személyi kölcsön életkorhoz is kötött 18 éves kortól vehető fel, és a felső korhatára a futamidő végével maximum 75 év lehet sajnos. 

 

A személyi kölcsön folyósítására a legtöbb esetben forintban kerül sor.

Személyi kölcsön hitelterméke szinte minden banknak, pénzintézetnek van, a piacon épp ezért rendkívül nagy szóródás tapasztalható.

 

Online személyi hitel kalkulátor

Egy olyan alkalmazás, ahol egy felületen a kalkulátort üzemeltető sok partnerének ajánlata látható egymás mellett. Láthatjuk azt, hogy azonos hitelösszeg esetén, azonos jövedelem és egyéb mutatók megadásával milyen havi törlesztők, milyen hosszú futamidő, illetve mekkorea THM összeggel számolhatunk. Így lehet megalapozott, azonos sarokszámok alapján összehasonlított döntést hozni.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről