A személyi hitel felvételekor fennálló anyagi helyzet nem biztos, hogy kitart a  teljes futamidő végéig. vannak olyan esetek, kellemetlen történések az életben, ami felülírja a terveit. Egy súlyosabb és hosszabb betegség, haláleset, vagy épp a munkahely elvesztése sajnos előfordulhat.
jacint.biro

jacint.biro

október 8, 2019

0 hozzászólás

A személyi hitel felvételekor fennálló anyagi helyzet nem biztos, hogy kitart a  teljes futamidő végéig. vannak olyan esetek, kellemetlen történések az életben, ami felülírja a terveit. Egy súlyosabb és hosszabb betegség, haláleset, vagy épp a munkahely elvesztése sajnos előfordulhat.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ne húzza az időt, csodák nincsenek. A fenti esetek mindegyike válsághelyzet, és érdemes józanul állnia hozzá, menedzselni, kézben tartani a dolgokat a problémák ellenére is. Nem könnyű feladat, de most a személyi kölcsön szempontjából nézzük meg a tennivalókat.

Első és legfontosabb, kommunikálni kell a személyi hitelt adó bankkal.

A jó hozzáállás, az együttműködési készség sokat nyom a latban. Soha ne halogasson, lapuljon, “feledkezzen el” a személyi hitel törlesztő részletéről, mert a tartozás nem évül el, elsősorban a saját kilátásai romlanak tovább, ha nem vesz tudomást erről.

Jó adós maradni mindenáron

Ha a személyi hitel tartozása (vagy bármely banki hiteltartozása tartósan fennáll, akkor Ön “rossz adós” és felkerül a KHR , régebbi nevén BAR listára. Ezt mindenképpen el kell kerülnie, hiszen akkor sokkal rosszabb esélyei lesznek a jövőben bármely banknál.

 

Ki kerül fel a KHR listára? – A 90 napnál régebbi, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozást felhalmozó adósok.Bármilyen  hitel, vagy kölcsön nem fizetése esetén, nem csak személyi hitel. A folyamatot lassíthatjuk azzal, ha kisebb összegeket azért törlesztünk, minden nehézség ellenére is, mert így lassabban érjük el a minimálbér szintjét.

 

A személyi hitelhez van hitelfedezeti biztosítása?

Kisebb összegeknél sajnos nem jellemző, de nézzük meg jól a szerződést. Nagyobb összegeknél, vagy hosszabb futamidő esetén sokszor nem is lehet enélkül megkapni a hitelt. 

Egészségkárosodás, haláleset, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén segíthet a hitelfedezeti biztosítás, a kérdés csak az, mit tartalmaz a személyi hitel szerződésünk. Halálesetnél vagy egészségkárosodásnál – ami lehet balesetből eredő legalább 50%-os mértékű maradandó vagy bármely okból bekövetkező 79%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás – a biztosító a fennálló aktuális tartozást kifizeti a banknak. (Az aktuális tartozás a nem lejárt tőketartozás, valamint a biztosítási esemény napja és az azt megelőző utolsó hiteltörlesztő részlet esedékessége közötti időszakra számított ügyleti kamat és kezelési költség együttes összege.)

 

A hitelfedezeti biztosítás munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén meghatározott idő elteltével fizeti a hiteltörlesztőket. Fontos tudni, hogy itt lehet önrész, ami pár hónap, addig fizetni kell még ebben az esetben is. Tehát a szolgáltatás nem azonnali segítség, de hosszú távú bajban jól jöhet.

A hitelfedezeti biztosítás nem ingyen van, az ára  havi törlesztőrészlet 3-6%-a is lehet, attól függően mire és mekkora értékhatárig terjed ki.

 

Ha jelzi tehát azonnal a banknak, a személyi hitel visszafizetésével való problémákat, akkor vannak olyan banki eszközök, eljárások, amik segítenek az adósoknak. De ehhez tárgyalni kell a hitelt adó bankkal. Ha húzza az időt, azt sehol nem veszik jó néven.

Áthidaló megoldások, fizetést könnyíthető konstrukciók személyi hitelre is

 

  1. A lejárt személyi hiteltartozás tőkésítése Ezzel azonban megnövekszik a tőketartozás és azonos futamidő esetén a havi törleszőrészlet nagysága is. Rövid, átmeneti fizetési nehézségre lehet jó megoldás, ha pontosan látjuk, mennyi időről szól a késedelmesség.

 

  1. Futamidő hosszabbítás, átütemezés  – ha ezt a megoldást választja, megnő a hitel futamideje, így fennálló hiteltartozását hosszabb időszak alatt fizetheti vissza. Érdemes tudni azt is,hogy a futamidő meghosszabbítása nem csökkenti arányosan a személyi hitel havi törlesztő rész nagyságát.

 

  1. Tőkemoratórium kérés. A kért idő  alatt a tőketartozás visszafizetésére türelmi időt ad a bank, ezalatt csak a felmerülő kamat- és kezelési költség-tartozást kell fizetni. Tőkemoratórium alatt, csökken a havi törlesztőrészlet. Tőkemoratórium általában, banktól és a hitel futamidő hosszától  függően 1-24 hónapra igényelhető, a futamidő alatt akár több alkalommal is.

 

  1. Hitelkiváltó hitel – Ehhez azonban időben kell lépni, felhalmozott tartozása nem lehet. Ha látja, hogy fizetési nehézség adódott, van több előnytelen konstrukciójú hitele, akkor jó eséllyel ki lehet váltani olcsóbbra, amitől önmagában is csökkenhetnek a havi törlesztők. Hosszabb futamidőt választva még jobban csökkenthető a havi részlet összege.

Jobb személyi hitelt keres?

 

Jó, ha tisztában vagyunk mindezzel, vannak banki lehetőségek azoknak, akik nem, vagy nehezen tudnak fizetni. A dolgok azonban ott kezdődnek, hogy kedvező vállalható személyi hitel felvételt kell találni, ha pénzre van szükségünk. 

 

Ehhez ad segítséget az online személyi hitel kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről