A Központi Hitelinformációs rendszer a hitelintézetek által közösen működtetett rendszer, amelybe minden hitelt felvevő személy bekerül. Amennyiben az ügyfél 90 napot meghaladó, a minimálbér összegét felülmúló tartozást halmoz fel, aktív státusszal felkerül a negatív KHR listára. Egészen addig a listán marad, amíg nem rendezi tartozását. Amennyiben a tartozás kiegyenlítésre került, az aktívból passzívvá változik a státusza. Ez azt jelenti, hogy még egy évig látható, hogy volt egy botlása az adósnak. Egy év elteltével viszont passzív státusza törlődik és folyamodhat hitelhez.

Mi a különbség a BAR és KHR lista között?

Korábban BAR listának nevezték a KHR listás és az alapvető különbség, hogy a KHR listában pozitív minősítés is látszik egy adósról. Kifizetődő tehát megbízhatóan törleszteni, mert egy későbbi hitelfelvétel esetén ebből előnyt kovácsolhatunk, pozitiv hiteltörténetünk miatt.

Van-e lehetőség hitelhez jutni, ha rajta vagyunk a negatív KHR listán?

Amennyiben az igénylő aktív státusszal szerepel a negatív KHR listán egyszerűen nem kaphat hitelt. Felelős pénzintézet, amennyiben követi a saját szabályait, nem nyújt hitelt ilyen ügyfélnek. A banki rendszerek úgy kerültek kialakításra, hogy amikor az ügyfél adatait rögzítik, a rendszer nem engedi tovább az igénylést, ha aktív az ügyfél státusza.

Amennyiben valaki rendezte valamennyi tartozását és passzívvá változik a státusza, bizonyos pénzintézetnél próbálkozhat hitelfelvétellel. A másik lehetőség, hogy esetleg adóstársként elfogadják, tehát, ha a házaspár egyik tagja az adós, a passzív státuszú másik fél már lehet adóstárs. Ez kizárólag a kisebb pénzügyi vállalkozásoknál jelent könnyebbséget. A nagy bankok szinte kizárt, hogy ilyen esetben hitelezzenek.

Mi a megoldás?

A valódi megoldást az jelenti, hogy ki kell várni azt az egy évet, amíg a passzív státusz is törlődik. Ennek az időnek a lejárta után ugyanis törlődik az ügyfél a negatív KHR listáról.

A bankok még ebben az esetben is láthatják, hogy volt ilyen típusú nehézsége az ügyfélnek, de ez már nem lesz elvi akadálya annak, hogy hitelt kaphasson. Lényeges megjegyezni, hogy minél jobb valakinek a hiteltörténete, annál kedvezőbb feltételekkel kaphat hitelt. Ezt a nemzetközi tapasztalatok is igazolják, az Egyesült Államokban például már évtizedek óta létező intézmény az ügyfél hiteltörténetének elemzése. Ez pedig nemcsak a banki hiteleknél használatos, hanem az élet egyéb területein is. Érdemes példaként megemlíteni, hogy egy frissen az Egyesül Államokba költöző személy, aki természetesen nem rendelkezik hiteltörténettel, már egy apartman / lakás bérlésekor is problémába ütközhet, mert ugye nem találnak róla pozitív hiteltörténetet. Lehet, hogy egy napon Magyarországon is jelentősége lesz ilyen szempontból is a pozitív hiteltörténet építésének.

Konklúzió

Aktív KHR listásként nem lehet hitelhez jutni. Passzív státusz esetén már valamivel jobb lett a helyzet. De nagyon rossz megoldás a bankpiacon kívüli forrásban gondolkodni, mert egy uzsorakamatra kapott hitel csak tovább ronthatja bárkinek is az anyagi helyzetét. Tehát érdemes megoldani a visszafizetést, majd kivárni az egy évet a passzív státusz törléséhez. Ezután pedig tiszta lappal lehet újrakezdeni a pozitív hiteltörténet építését.