Megismerkedés, majd randevúk sora vezet az első nagy döntéshez: az összeköltözéshez egy pár életében. A(z általában) második, és egyben legnagyobb döntéshez: a boldogító “igen” anyakönyvvezető előtti kimondásához azonban még – az ifjú pár kölcsönös elhatározása mellett – számos tényező összehangolására is szükség van. Tudnunk kell például, milyen ruhát viselünk majd,…
Nagy József

Nagy József

október 25, 2021

0 hozzászólás

Megismerkedés, majd randevúk sora vezet az első nagy döntéshez: az összeköltözéshez egy pár életében. A(z általában) második, és egyben legnagyobb döntéshez: a boldogító “igen” anyakönyvvezető előtti kimondásához azonban még – az ifjú pár kölcsönös elhatározása mellett – számos tényező összehangolására is szükség van. Tudnunk kell például, milyen ruhát viselünk majd, hány embert hívunk majd meg, milyen lesz a dekoráció…És legfőképpen azt, hogy mindezek mennyibe fognak kerülni nagyságrendileg.

 

Hiszen nem ugyanazokkal az árakkal kell számolni egy 50, mint egy 100 fős esküvő esetében. Hogyan lehet megbecsülni a várható kiadásokat, és mit tehetünk, ha a költségek túlságosan magasra rúgnak? Cikkünk górcső alá veszi a leggyakrabban felmerülő dilemmákat és kérdéseket az esküvő kapcsán, a költségekről egészen a hitelfelvétel lehetőségéig – hogy a nagy napon már ne kelljen ezen aggódni!

 

Esküvői árak és költségek 2021-ben

A legfontosabb tényezők az esküvői árkalkulációban: a vendégek száma, a menyasszony ruhájának és a  és vőlegény öltönyének, sminkjének, kiegészítőinek az ára, a helyszín, a lakodalmi étkezés és a dekorációk kérdésköre. Ám mindez csak a jéghegy csúcsa.

A pontosabb összképért kettéválasztottuk az esküvő azon elemeit, amikkel a vendégsereg nagyságától függetlenül is muszáj számolnunk, illetve a teljes mértékben a násznéptől függő költségeket.

 

 

I.Ami változatlan marad:

 1. Az esküvőt megelőző költségekből
  • Karikagyűrű, eljegyzési gyűrűk
   A lánykérés alfáját és omegáját alkotó gyűrűpárosok árát anyaguktól, ékkőtől és az egyediség mértékétől függően (avagy, hogy már előre legyártott, vagy saját magatok által tervezett gyűrűket kívántok viselni házasságkötéskor) 50-250.000 Ft közé tehetjük. Ha az eljegyzés nem karikagyűrűkkel történik, akkor azokat is meg kell venni pluszban.
  • Esküvői ruha
   Az álomszép menyasszonyi ruhát-
   attól függően, hogy terveztetsz, bérelsz vagy kölcsönkérhetsz egyet valakitől, esetleg átalakíttatsz egy már meglévőt- kb. 0-600.000 Ft-ból veheted meg.
  • Menyecske ruha
   Az asszonyi lét kezdetét jelölő, klasszikusan piros/rózsaszín ruhát általában 15-45.000 Ft-ból hozhatod ki – de vehetsz bárhol egy hasonló színű ruhát, illetve átalakíttathatsz egy már meglévőt is.
  • Vőlegény öltönye
   Egy minőségi darabnál az ár nagyjából 25-250.000 Ft közötti, melyet érdemes a menyasszonyi ruha stílusához igazítani.
  • Cipők
   A menyasszonyi- és a menyecskecipő
   is kb. 3-5.000-30.000 Ft-ig terjed, míg a vőlegényé 20-50.000 Ft között mozog.
  • Fodrász, sminkes, körmös
   Ahhoz, hogy tartós lehessen a menyasszonyi megjelenés, és ne essen szét a haj vagy folyjon le a smink másnap reggelre, bizony áldozni kell. E három szolgáltatás díja összesen 25-90.000 Ft-ig terjedhet.
  • Ékszerek, kiegészítők
   A “valami régi, valami új” jegyében választhattok teljesen új, de akár a régi családi ékszerek közül is. Attól függően, menyasszonyként és vőlegényként mire vágytok, az ékszerek és a kiegészítők 0 Ft-tól akár több tízezres tételekre is rúghatnak.
  • Anyakönyvvezető és/szertartásvezető pap díjazása
   Templomi esküvő
   esetében néhány tízezer forintra tehetőek a költségek, míg polgári esküvőknél az anyakönyvvezetői alapszolgáltatás általában díjtalan, vagy csak néhány ezer forint – ez területenként változik, rendeletben rögzített. Ám felárat felszámolhat az anyakönyvvezető, ha ki kell szállnia, ennek díja általában 30-50.000 Ft.
  • Rendezvényszervező díja (ha van)
 2. Mivel nem olyan egyszerű mindent kézben tartani, egy esküvőszervező leveheti ennek terhét a vállatokról. Az ő ársávja általában 2-300.000 Ft-tól kezdődik.

 

 • Vőfély/ceremóniamester
  A lakodalom lelkétől, a vőfélytől függ szinte az egész násznép hangulata – így nem mindegy, ki kérünk fel rá. Ha az illető nem családtag, akkor 100.000 Ft-tól kezdődik egy profi ceremóniamester díja.
 • Autóbérlés
  Attól függően, hogy a szertartás színhelyéről egy lovaskocsin, egy barát autóján, esetleg a sajátotokban vagy egy bérelt hintón szeretnétek eljutni a lakodalomig, más-más költségekkel is kell kalkulálnotok; így a járműköltség 0 Ft-tól kb. 150.000 Ft-ig terjedhet, a távolság függvényében.
 • Az esküvő/lakodalom költségeiből
 • Zenekar/DJ
  Attól függően, hogy sztárfellépőket, profi lakodalmas zenészeket egy DJ-t vagy helyi, pár fős kis bandákat kértek fel, az áruk 80.000 Ft-tól több millió forint is lehet.
 • Fotós, videós
  Egy profi, több órán át jelen lévő fotósnak 50-300.000 Ft, míg egy videósnak kb. 120-400.000 Ft között van.
  Ám ha van a rokonságban fotós, esetleg megkéritek a rokonokat, hogy a telefonnal/fényképezőgéppel készült képeket ugyanazzal a hashtaggel jelöljék a közösségi oldalakon, akár spórolhattok is a költségén.
 • Dobócsokor, menyasszonyi csokor
  A kettőt a menyasszonyok külön szokták venni: a menyasszonyi csokor átlagára 10-15.000 Ft, míg a dobócsokoré 8-10.000 Ft körül mozog.

II. Ami a vendégsereg nagyságának függvényében változhat:

 1. Helyszín
  Ezt 100%-ig a meghívottak száma és a város jellege dönti el. Egy tornacsarnok egy kisvárosban kb. 30.000 Ft, viszont egy rendezvényközpont 8-10 órás kibérlése egy nagyvárosban és egy kisvárosban is kb. 300.000 Ft-tól kezdődik, míg ha például egy sátras, “batyus” esküvőt tartotok a hátsó kertetekben, akkor nyilván nem lesz helyszínbérlési költség.
 2. Az esküvői meghívók költsége
  Kb. 300-3.000 Ft-os darabárral számolhattok – attól függően, hogy profi grafikussal készíttetitek, avagy magatok rajzoljátok/nyomtatjátok őket.
 3. Catering, étkezés, italok
  Az esküvői menü esetében a vacsora fejenkénti ára (helytől függően) 5-15.000 Ft közötti; ehhez járulhatnak még, többletköltségként a pezsgős koccintás, az italcsomag, a vendégvárás és az éjféli ételek, melyek árát a catering cég szabja meg.
 4. Torta
  Leggyakrabban 700-1500 Ft közötti összegekről beszélhetünk szeletárakban. Ám mivel általában a vendégsereg 80%-a marad addig, amíg megkezditek, egy 80 fős vendégsereg esetén kb. 120.000 Ft-ra jön ki egy teljes torta.
 5. A vendégek szállásdíja (ha kihelyezett az esküvő)
  Helytől és a hotel/apartman minőségétől függően itt 5-15.000 Ft-tal kell számolni fejenként.
 6. Díszítés
  Ha Te elég kreatívnak érzed magad hozzá, akkor akár egy barátnős, csajos este keretében saját magatok is feldíszíthetitek a helyszínt; ilyenkor 40-50.000 Ft-ból is megúszhatjátok a dolgot, viszont hivatásos dekorost csak 100.000 Ft körültől találhattok.

Mennyibe kerül tehát egy esküvő ma Magyarországon?

 1. 40-50 fős násznép esetén: kb. 7-800.000 Ft
 2. 80-120 fős násznép esetén: kb. 3-4.000.000 Ft (ha nagyon spóroltok, akkor kijöhet 2.000.000 Ft-ból is)
 3. Ha ennél is többen lesztek: annyi, amennyit rászántok.

 

Esküvő és hitelek: mik közül választhatunk?

A fenti számokból látható, hogy több százezres, de inkább milliós tételre becsülhető az összeg, amit ki fogtok majd adni az esküvőre. Lehet rajta spórolni, de valljuk be: senki sem arról álmodik, hogy élete legfontosabb napján is meg kelljen húzni a nadrágszíjat.

A kiadások mérséklésére ezért célszerű elgondolkodni a hitelfelvételen. A banki hitelbírálat egyik alapja, hogy mennyire terhelhető a jövedelmetek (azaz, mekkora lehet a havi törlesztőrészlet maximuma; ez sosem több a hitelfelvevő jövedelmének 50-60%-ánál). Emellett kell még egy munkáltatói igazolás (saját cég esetében adóhivatali igazolás) is arról, hogy van rendszeres, bejelentett havi béretek. A hitelfelvételi lehetőségek ugyanis a jövedelem nagyságának megfelelően alakulnak: például minimálbérre általában maximum 50.000 Ft lehet 5 évre a jelzáloghitel törlesztőrészletének felső határa, míg egy személyi kölcsöné 100.000 Ft.

 

 

A leggyakoribb hiteltípusok

 

Szabad felhasználású személyi hitelek, kölcsönök feltételei

 1. Online hitel
  Itt fontos, hogy már mindketten betöltsétek a 18 éveteket, legyen minimum a minimálbérrel megegyező havi nettó jövedelmetek, 6 hónapnyi munkaviszonyotok és Magyarországon éljetek.
  Amilyen dokumentumokra szükségetek lesz: személyazonosító igazolvány, lakcímkártya és jövedelemigazolás.
  Mikor célszerű felvenni? Nagyobb esküvői tételeknél ideális lehet.
 2. Aktív és passzív keresőként egyaránt felvehetsz gyorskölcsönt: itt a legfontosabb feltétel az, amit már fentebb is említettem – legyen igazolásotok rendszeres jövedelmetekről, ami legalább a minimálbér összegét érje el, és ne legyen 90 napon túli hitelmulasztásotok.
  Amilyen dokumentumokra szükségetek lesz: munkáltatói vagy adóigazolás a hitelfelvevő jövedelméről.
  Mikor célszerű felvenni? Kisebb esküvői költségekre.
 3. Folyószámla hitel

Ez egy nagyon drága hiteltípus, így tényleg csak “végszükség esetére” ajánljuk (nincs hitelkártyád vagy hirtelen, gyorsan kellene készpénzhez jutnod). A lényege, hogy egy igen magas kamatért cserébe (amelyet a bank határoz meg) használhatod a bank által kölcsönadott pénzt.

 

Ha tehát több milliós tételekről beszélünk egyesküvő kapcsán, érdemes megfontolnunk a hitelfelvételt. Bár tény, hogy a költségek nagyon nagy hányada visszatérülhet (nászajándékok/pénz, menyasszonytánc stb. formájában) – addig még el is kell valahogy jutni.

A hitelkalkulátor segít a döntésetekben!

Az esküvő tehát egy rendkívül költséges dolog; azonban az, ha patikamérlegen kimérjük, mire mennyit szabad áldoznunk, sokat ronthat a készülődés varázsán. Érdemes egy kedvező ajánlatú “esküvő hitelben” gondolkodnotok, melyhez  online igényléssel már villámgyorsan hozzá is juthattok!

 

Az InstaCash hitelkalkulátora megkönnyíti a dolgotokat: csak megadjátok, mekkora összegű személyi kölcsön és futamidő lenne számotokra az ideális, illetve milyen fizetéssel rendelkeztek, és már válogathattok is a bankok jobbnál jobb ajánlatai között. (Természetesen, mindez arra a személyre igaz, aki felveszi közületek a hitelt.) Ezután kitöltenetek a választott bank hiteligénylési űrlapját, és kész is vagytok!

 

Ha mindezen elgondolkodtok, már tesztek is egy lépést a felhőtlen készülődés, és egy idilli, csodaszép nagy nap felé!

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Latest News

From Our blog and Event fanpage
Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről