Munkáltatói igazolás – A hiteligénylés legfontosabb része?

Avatar Nagy Fruzsina
2022. október 25.

A munkáltatói igazolás jelentősége

A hiteligénylés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő nagyságú, igazolt és bank által elfogadott jövedelem, mely munkáltatói igazolással igazolható. Ha jól belegondolunk, teljesen érthető, hiszen a személyi kölcsönök esetében nincs jelzálog fedezet az ügyletben, így a banknak fontos tudnia, hogy lesz miből törlesztenie az adósnak. A személyi kölcsönök esetében azért is van nagy jelentősége ennek a dokumentumnak, mert nem egy ingatlan vagy nagy értékű vagyontárgy, hanem az jelenti a pénzvisszafizetési biztosítékot, hogy fix munkahelyünk és rendszeres jövedelmünk van. A cégeknek és fizetésüket készpénzben kapó személyeknek NAV által kiállított jövedelemigazolásra van szükségük ahhoz, hogy hitelt tudjanak felvenni. A munkáltatói igazolásnak nagy jelentősége van a hitelfeltételek megállapításában, hiszen tartalmazza jövedelmünk pontos összegét. Ez határozza meg például azt, hogy mekkora összeget és milyen hosszú futamidőre kaphatunk.

Mi is a munkáltatói igazolás?

Az a dokumentum, amelyben a munkáltató a munkavállalóval kötött munkaszerződésének, illetve a kifizetett munkabéreknek adatait a pénzintézet számára igazolja. A munkáltatói igazolás általában mindegyik pénzintézetnél egyedi, vagyis a pénzintézetek saját formanyomtatványuk kitöltését és benyújtását követelik meg. Általában a munkáltatói igazolás érvényessége a kiállítástól számított 30 naptári nap.

Honnan szerezhetek munkáltatói igazolást?

Első lépésként érdemes megkeresnünk a legjobb hitelt kínáló bankot, majd annak dokumentumát kitöltetni a munkahellyel, mert a pénzintézetek a saját formanyomtatványaikat fogadják el leginkább. A formanyomtatványok beszerezhetők a bankfiókokban, de le is tölthetők az internetről, így csak ki kell nyomtatni azokat.

Külföldi jövedelem esetén a kiválasztott banktól angol vagy német nyelvű jövedelemigazolási formanyomtatványt érdemes beszerezni, letölteni és kinyomtatni.

Honnan szerezhetek NAV jövedelemigazolást?

Bármelyik NAV ügyfélszolgálaton beszerezhetjük az igazolást. Időpontfoglalás után a dokumentumot a kérvényezés után körülbelül 2-6 napon belül kézhez kapjuk. A kérvényezés díjmentes és 12 hónapnyi adatot tartalmaz.

Papír alapon is igényelhetjük, ebben az esetben viszont számolnunk kell a postai átfutással, valamint azzal is, hogy a Magyar Posta szolgáltatásával fog érkezni.

A XXI. században talán a legegyszerűbb, leggyorsabb az internetes igénylés. A NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapun keresztül, teljesen online is igényelhető.

A munkáltatói igazolásnak/NAV jövedelemigazolásnak a birtokában már el lehet indítani a hiteligénylést, hiszen a személyi kölcsönhöz megvan a legfontosabb dokumentum. Jelenleg Magyarországon jó pár banknál a hitelre vonatkozó kérelmet már online is beküldhetjük, ezért az új lehetőségeknek hála a hiteligénylés akár személyes megjelenés nélkül, teljesen online is megvalósítható. Bővebb tájékoztatást itt talál: instacash.hu/hitel-kalkulator/

Mit tartalmaz a munkáltatói jövedelemigazolás?

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

  • a munkáltató adatait
  • a munkavállaló adatait
  • a munkavállalónak az adott időszakban kifizetett bruttó és nettó bérét
  • a munkabért érintő levonásokat

Fontos azonban még megjegyezni, hogy a munkáltatói igazolás csak az adott munkaviszonyban kapott bért tartalmazza, nem tünteti fel a magánszemély máshonnan szerzett jövedelmeit.

Lehetőségek és alternatívák

A jogszerűség keretein belül maradva azért akad kiskapu azoknak, akiknek problémát jelent a munkáltatói igazolás megszerzése a személyi kölcsön igényléséhez. Megoldást jelenthet, ha ahhoz a pénzintézethet fordulunk, ahol a folyószámlánkat vezetjük. Ők ugyanis ilyen esetekben megelégedhetnek 3-6 havi bankszámlakivonattal is, hiszen ismerik költési szokásainkat, viszont sajnos ebben az esetben sem zárható ki, hogy a döntési folyamat alatt bekéri a bank a jövedelmünket igazoló dokumentumot. Ez több esetben is előfordulhat, amikor olyan levonás, jóváírás érkezik a munkáltatótól a bankszámlánkra, amely nem egyértelműen beazonosítható. Pl.: táppénz, munkáltatói kölcsön, munkabér előleg stb.

Online jövedelemigazolás

2021-ben indult a BISZ Zrt. és a Swipe Technologies Kft. kollaborációjában az MNB felügyeletével a munka, melynek eredménye a Verify szolgáltatás lett. A Verify azoknál a munkaadóknál lesz elérhető, amelyek csatlakoznak a Salarify rendszeréhez. A csatlakozást követően a Verify automatikusan működik. A felhasználó a Salarify felületére bejelentkezve kiválasztja, hogy melyik pénzintézettel szeretné megosztani a munkáltatói jövedelemigazolást, amit egyetlen kattintással elküldhet a hitelintézetnek. Modernizálva és gyorsítva ezzel a hitelfolyamatot.

A hagyományos jövedelemigazolási folyamat jelenleg akár több hétig is eltarthat. Jellemzően papíralapú, munkáltatói oldalról többlet adminisztrációval jár és a munkavállaló számára hosszabbítja az ügyintézést. Saját megoldásunkban azonban a teljes hitelfolyamat is működhet papír mentesen, bővebb tájékoztatást itt talál: instacash.hu/gyorskolcson/

Összegzés

A jövedelemigazolás a hiteligénylésnek az egyik legalapvetőbb és legfontosabb feltétele. Ezzel igazolhatjuk a bank számára, hogy folyamatos és meghatározott összegű jövedelemmel rendelkezünk, amely alkalmas lesz az igényelt hiteltermék törlesztésére. Munkáltatói igazolás nélkül nem lehet hitelt igényelni, ugyanakkor a jövedelemnek nem kötelező alkalmazotti munkaviszonyból származnia. Napjainkban startup kezdeményezésekkel lehetőségünk van digitális, automatizált folyamat révén gyorssá és papírmentessé tenni az ügymenetet, melyhez segítség a Verify és az Instacash megoldása is. További tájékoztatás: instacash.hu/

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok

1,5 millió forint 4 éves futamidő esetén