Egy pár vagy egy család életében eljöhet az a pillanat, amikor dönteni kell: maradunk a régi lakásban és felújítjuk azt vagy költözünk. Jön a baba, nőnek a gyerekek és külön szoba vagy nagyobb szoba kell nekik, esetleg elhasználódtak a felületek, berendezések, de a home office is kiválthatja az igényt, hogy…
Nagy József

Nagy József

december 9, 2021

0 hozzászólás

Egy pár vagy egy család életében eljöhet az a pillanat, amikor dönteni kell: maradunk a régi lakásban és felújítjuk azt vagy költözünk. Jön a baba, nőnek a gyerekek és külön szoba vagy nagyobb szoba kell nekik, esetleg elhasználódtak a felületek, berendezések, de a home office is kiválthatja az igényt, hogy az otthoni munkához kellően el tudjunk különülni.

Mindegyik megoldás mellett sok érv hozható fel, azonban az anyagiakról sem szabad megfeledkezni – a felújítás mellett leginkább ezért szokták letenni a voksot.

 

Joggal érezhetjük úgy, hogy eljött a lakásfelújítás ideje. Régen volt ennyire kedvező a lakások korszerűsítésének gazdasági környezete, hiszen a bérek (általánosságban, statisztika szintjén mindenképpen) emelkednek, a gyermeket nevelő családoknak járó támogatások lehetősége is segíti a döntés meghozatalát. A lakások felújítását, korszerűsítését a magas lakásárak is ösztönzik, viszont kedvezőtlen folyamatok is jelen vannak, mint a hitelkamatok emelkedése, az építőipari anyagok és munkadíjak drágulása, szakemberhiány, stb.

 

Ti hol tartotok? Még csak nézelődtök vagy már a döntés meghozatalánál jártok? Cikkünk segít a gondolkodásban!

 

Mi is tartozik a lakásfelújítás fogalmába?

 

A fogalmi tisztázás azért is szükséges, mert látni fogjuk, hogy a támogatás igénylésekor és a hiteleknél is egyértelműen meghúzzák a határvonalat: például a lakásfelújítási hiteleknél fontos pontosan meghatározni az elvégzendő munkálatokat, mert ezek dokumentálása elvárt a bank felé.

 

Lakásfelújítás leegyszerűsítve minden olyan munkálat, amely nem a lakás komfortfokozatának növelését célozza, hanem például az alábbi munkálatok kerülnek elvégzésre: fürdőszoba, konyha, lakószobák korszerűsítése, közművek felújítása, festés, burkolás, parkettázás, lakáson belüli átalakítások, amelyek nem járnak az alapterület növelésével (bővítés).

 

Az általában gyorsan megy, hogy a munkálatokat jól meghatározzátok, azonban szakembert már sokkal nehezebb találni – de maradjunk a témánknál: milyen bankok által biztosított forrásokból lehet a felújítási munkálatokhoz a pénz előteremteni?

 

 

Lakásfelújítás: hitel vagy támogatás felvételével?

 

Sokaknál ez nem kérdés: mindkettő is lehet. Ilyen kombi megoldást nyújt például a K&H Bank és az OTP is. (Részletekért keressétek meg a pénzintézeteket).

De nézzük a kínálatot, vegyük sorra a lakásfelújítás finanszírozási megoldásait!

 

Otthonfelújítási Támogatás

Maximum 3 millió forintig igényelhető, legalább egy gyermek szükséges, számlákkal kell a munkavégzést igazolni és sok apró részletre kell figyelni. Az igénylést a kereskedelmi bankoknál lehet elindítani. A felújítást először el kell végezni és ki kell fizetni, a támogatást az állam csak utólag nyújtja. A támogatás előfinanszírozására szolgál az Otthonfelújítási Hitel.

 

Otthonfelújítási Hitel

Csak az Otthonfelújítási Támogatásban meghatározott munkálatokra vehető igénybe, a támogatás mellé. Kamattámogatott hitel kedvező feltételekkel, de a támogatás feltételeire itt is figyelni kell.

 

Felújítási Személyi Kölcsön

Jelzálogfedezet nélküli hitel a támogatás megelőlegezésére, akár a teljes felújítás finanszírozására is igényelhető a támogatás feltételeinek betartásával.

 

Babaváró kölcsön

Gyermeket vállaló házaspároknak max. 10 millió forintig nyújtható. Szabad felhasználású hitel, amely támogatássá alakul, ha a vállalt gyermekek megszületnek.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Bármire felhasználható, így felújításra is igényelhető, magasabb a kamata, mint a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönnek.

 

Személyi kölcsön

Szabad felhasználású és jelzálogfedezet nélkül igénybe vehető kölcsönök. Drágább a jelzáloghiteleknél, de gyorsabb az ügyintézés.

 

A fenti lehetőségek közül aszerint érdemes választani, hogy milyen jellegű munkálatokról van szó, mekkora összegre van szükség és mekkora összegig adott a hitelfelvevők hitelképessége. Arra nincs lehetőség, hogy az összes bank kondícióit megemlítsük és összehasonlítsuk, ezért érdemes használni az InstaCash hitelkalkulátorait!

 

Lakásfelújítási hitelek és támogatások összefoglalása

 

Sokan félnek a hitelektől, a több éves elköteleződéstől – van is ebben sok igazság, az ember életében jöhetnek (és jönnek is) váratlan események. A legtöbben csak hitel felhasználásával tudnak saját lakást venni vagy felújítani azt, de ezek értéknövelő beruházások, ez a pénz egy vagyontárgyba kerül és a legtöbb időszakban még növeli is annak az értékét.

Lássuk tehát a fentiekben már felsorolt lakásfelújítási hitel és támogatás lehetőségek részleteit!

 

1.)      Az Otthonfelújítási Támogatás feltételei

Az Otthonfelújítási Támogatás összege max. 3 millió forint, amely a teljes felújítás felét fedezi, tehát maximum egy 6 millió forintos lakásfelújítás során vehető igénybe, amennyiben teljesül, hogy a támogatás fele-fele arányban mehet az anyagköltségre, valamint a munkadíjra. A támogatás összegének meghatározásakor az 50-50%-os szabály nem a benyújtott számlák összegére vonatkozik, hanem magára a támogatásra, tehát a teljes számlaösszeg 25%-át el kell érnie az anyagköltségnek és a munkadíjnak egyaránt ahhoz, hogy a teljes számlaösszeg felét visszaigényelhesd lakásfelújítási támogatásként.

 

A támogatás legfontosabb feltételei:

 

  • legalább egy gyermeketek van
  • legalább egy éve a felújítandó ingatlanban vagytok bejelentve
  • együttesen (szülők és kiskorú gyermekek) legalább 50%-os tulajdonjoggal szükséges rendelkezzetek a támogatással érintett lakásban
  • egyik szülőnek legalább egy éves TB jogviszony szükséges felmutatnia
  • közfoglalkoztatottak nem vehetik igénybe a támogatást
  • az igénylők köztartozása nem haladhatja meg az 5 000 forintot,
  • családok mellett élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik
  • a felújítást végző szakember nem lehet közeli hozzátartozó

 

A támogatás igénybevételéhez a kapott számlákat 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz és fontos, hogy a felújítást először el kell végeztetni és ki kell fizetni (előfinanszírozni), hiszen a támogatást az állam csak utólag nyújtja.

 

2.)     Otthonfelújítási Hitel

Ez a hitel csak az Otthonfelújítási Támogatásban meghatározott munkálatokra vehető igénybe a támogatás felvételével együtt. Ez egy kamattámogatott hitel kedvező feltételekkel, a támogatás feltételei itt is elvártak (személyi és munkavégzési egyaránt). A hitel az állami támogatás betörlesztésének lehetőségét is kínálja – korábban ilyen kombi konstrukció nem volt elérhető a piacon. A kölcsön esetében fix 3% a kamat, amennyiben a támogatás igénybevétele megvalósul.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a bankok a lehető leggyorsabban bevezették ezt az új terméket, mára már a legfontosabb bankok mindegyikében elérhető ez a lakásfelújítási hiteltípus.

 

3.)     Felújítási személyi kölcsön

Ez a hitel szintén csak az Otthonfelújítási Támogatás mellé vehető fel, tehát az ott rögzített személyi, jövedelmi stb. feltételek és a felújítási munkálatok jellege, előfinanszírozása, számlakötelezettsége itt is fennáll.

Előnye, hogy jelzálogfedezet nélküli hitel, azonban lényegesen drágább, mint az Otthonfelújítási Jelzáloghitel. (OTP-nél összegtől függően 7-17% fix kamat és 0,75% folyósítási díj a legfontosabb költség).

 

 

4.)     Babaváró kölcsön

Gyermeket vállaló házaspároknak max. 10 millió forintig nyújtott szabad felhasználású hitel, amely támogatássá alakul, ha a vállalt gyermekek megszületnek. Tehát nemcsak az Otthonfelújítási Támogatásban meghatározott célokra vehető igénybe a Babaváró, hanem lakásvásárlásra és bármi másra is.

5.)     Szabad felhasználású jelzáloghitel

Szintén bármire felhasználható hitel típus, így felújításra is igényelhető, magasabb a kamata, mint a kamattámogatott Otthonfelújítási Hitelnek. (OTP-nél 1% folyósítási díj és 10 éves fix kamat esetén 6,3-7,7% kamat a legfontosabb díjtétel)

 

6.)     Személyi kölcsön

Szabad felhasználású és jelzálogfedezet nélkül igénybe vehető kölcsön. Drágább a jelzáloghiteleknél, de gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés. A legtöbb bank nyújtja a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel változatot is, amely az MNB által előírt szigorú eljárási rend szerint, alacsonyabb kamat mellett vehető fel. (Pl. OTP-ben 8-12% fix kamattal, 0,75% folyósítási díj mellett)

 

Első olvasásra talán soknak és nagyon hasonlónak tűnhet egy pár termék, de érdemes az apró részletekre is odafigyelni. Ezért szeretnék a választásban segíteni. A támogatás igénybevétele a legjobb megoldás, ha megfeleltek a feltételeknek. Szerencsére az előfinanszírozás már nem lehet gond, hiszen vannak erre kidolgozott hitelek, kölcsönök.

 

A személyi kölcsön mindig drágább, mint a jelzáloghitel, itt csalóka előny a jelzálogfedezet nélküli igénybevétel, hiszen nemfizetés esetén a végrehajtásig eljutva bármilyen vagyontárgy “veszélybe” kerülhet! Személyi kölcsönnél tudnunk kell, hogy itt magasabbak a jövedelmi elvárások és a költségek. Itt a Fogyasztóbarát megoldást válasszuk inkább.

A Babaváró támogatás/hitel nagyon kedvező lehetőség, ha megszületnek a gyerekek (igazán kedvező csak három gyermek esetén lesz). Ha nem, akkor már nem annyira kedvező és a szabad felhasználás is egy csapda: figyeljünk oda, hogy értelmesen költsük el!

 

Lakásfelújítási hitel felvétele előtt

 

Egy fiatal pár számára – szerencsére – számtalan lehetőség adódik manapság, érdemes ezeket igénybe venni. Bár a legnagyobb kedvezmények gyermekneveléshez kapcsolódnak, azért érdemes utánajárni a feltételeknek és dolgozni egy kicsit a részletek megismerésén.

 

Minden esetben járjunk utána a részleteknek egy banki hitelügyintézővel történő konzultáció során, sőt az sem árt, ha az elején több szakemberrel is beszélgetünk (pl. független hiteltanácsadó is lehet köztük).

A hitel futamidejére vonatkozóan azt javasoljuk, hogy két szempontot vegyetek figyelembe: egyrészt jó a minél rövidebb futamidő, hiszen akkor kevesebb kamatot fizetünk ki. Másrészt ha túlvállaljuk magunkat és fizetési nehézségeink adódnak, akkor nem könnyű a bankkal a feltételeket módosítani.

 

A hitelfelvétel körülményei sokat javultak, a jogszabályi feltételek szigorodtak, sokkal korrektebb, részletesebb a tájékoztatás, az egész ügymenet, a költségek átláthatóbbak, mint a 2010-es szigorítást megelőzően voltak.

 

A bankok számára sokkal kötöttebb az eljárásrend az adatvédelmi szempontok miatt is, az ügyfelek részéről azonban egy alapszabály nem változott: az igénybe vett hitelt vissza kell fizetni.

 

A pihenést, regenerálódást biztosító kényelmes lakás nem luxuscikk, hanem valahol befektetés a “munkaerőnkbe”, életünk legfontosabb döntései ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódnak. Akkor tudunk jól dolgozni, ha otthon minden rendben van. A lakásfelújítás egy jó döntés, de valahol sok munka, utánajárás és izgalom is.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről