A mai lakásárak mellett a többség számára a saját otthon csakis hitel segítségével érhető el. Ez lehet egy banktól felvett, piaci alapú kölcsön, ugyanakkor számos államilag támogatott megoldás is létezik (pl. CSOK, Babaváró hitel). Ugyanakkor nemcsak a lakásvétel során szorulhatunk hitelre: egy autóvásárlásnál, esküvőnél, nyaralásnál is szükségünk lehet extra…
Nagy József

Nagy József

január 30, 2022

0 hozzászólás

A mai lakásárak mellett a többség számára a saját otthon csakis hitel segítségével érhető el. Ez lehet egy banktól felvett, piaci alapú kölcsön, ugyanakkor számos államilag támogatott megoldás is létezik (pl. CSOK, Babaváró hitel). Ugyanakkor nemcsak a lakásvétel során szorulhatunk hitelre: egy autóvásárlásnál, esküvőnél, nyaralásnál is szükségünk lehet extra pénzre, vagy éppen akkor, ha felújítanánk a lakást, esetleg más nagyobb kiadást fedeznénk.

A megfelelő hitel kiválasztása nem könnyű: ha rossz feltételekkel vágunk bele az évekre, évtizedekre szóló szerződésbe, könnyen adósságspirálban találhatjuk magunkat. A tudatos döntéshez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a saját anyagi lehetőségeinkkel és a hitel pontos feltételeivel. Amennyiben mégis a bank által nyújtott segítség mellett döntünk, hosszú procedúrára kell felkészülnünk. Hogy miként is zajlik a hitelfelvétel a gyakorlatban? Cikkünkből megtudhatod!

A legnépszerűbb hitelek 2022-ben

Szabad felhasználású személyi kölcsönök

A személyi kölcsönök elképesztő népszerűségnek örvendenek: csak 2021. márciusban összesen 37,45 milliárd forint értékben vettek fel ilyen típusú hitelt Magyarországon. A népszerűség alapvetően két tényezőből áll össze. Ezeket a kölcsönök jellemzően könnyen és gyorsan hozzáférhetők, hiszen általában elegendő egy keresetigazolás, míg fedezetre nincs szükség. Az átfutási idő is igen rövid, nem véletlenül nevezik gyorskölcsönnek is ezeket a pénzügyi termékeket.

A szabad felhasználás csak további vonzerőt jelent. A felvett összeget bármire költhetjük, ezért sokan ebből fedezik a karácsonyi ajándékokat, a nyaralást vagy éppen a kisebb-nagyobb felújításokat. Mindennek persze ára van: a személyi kölcsönök THM-je magasabb, mint például a jelzáloghiteleké, a felvehető maximális összeg pedig alacsonyabb. Érdemes a fogyasztóbarát személyi hiteleket keresni, ha ilyen kölcsönre van szükségünk, hiszen ezek feltételei kedvezőbbek.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Jobb kondíciók mellett juthatunk szabadon felhasználható hitelhez, ha fedezetként fel tudunk ajánlani egy ingatlant. Utóbbi nem csupán családi ház vagy társasházi lakás lehet, hiszen a legtöbb bank az üdülőt, a beépítetlen telket vagy éppen a garázst is elfogadja biztosítékként. A szabad felhasználású jelzáloghiteleket bármilyen célra fordíthatjuk, sokan azonban a kedvezőbb opciók miatt ezzel a megoldással váltják ki korábbi lakáshitelüket.

Míg a hagyományos személyi kölcsönöknél jellemzően pár éves futamidőről beszélhetünk, addig a fedezettel megtámogatott jelzáloghiteleknél akár 15-20 évet is választhatunk. Ami természetesen alacsonyabb havi törlesztőrészleteket jelent. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a fedezetként felajánlott ingatlanra a bank jelzálogjogot jegyez be.

Babaváró kölcsön

A Babaváró kölcsönt úgy is felfoghatjuk, mint állami támogatású, szabad felhasználású hitelt gyermeket tervező házasoknak. Ha ezt választjuk, akár 10 millió forinthoz is hozzájuthatunk, miközben a havi törlesztőrészletünk nem lehet magasabb, mint 50.000 Ft. A futamidő is rugalmas, hiszen 64 hónap alatt is visszafizethetjük a tartozást, de kitolhatjuk akár húsz évre is. A kölcsön pedig szabadon felhasználható: kiválthatjuk a meglévő lakáshitelt, kibővíthetjük otthonunkat vagy lecserélhetjük autónkat.

A babaváró kölcsön már egy gyermek megszületése után is kamatmentessé válik, a második gyerek után pedig a hitel 30%-át elengedik. A harmadik baba érkezésével a kölcsönt egyáltalán nem kell visszafizetni. Amennyiben azonban a szerződés megkötése után 5 évvel sem születne gyerekünk, a kamattámogatást vissza kell fizetnünk.

Lakáshitelek

A lakáshitelek kétségkívül a kölcsönpiac legnagyobb szegmensét jelentik: 2021-ben a lakossági lakáshitel állomány 4259 milliárd forintot tett ki. Ellentétben a korábban ismertetett típusokkal, ezeknél a pénzügyi termékeknél a felvett összeget csakis meghatározott célra, nevezetesen lakásvásárlásra költhetjük. Az ingatlan, amit megveszünk, fedezetként szolgál majd, vagyis a bank ebben az esetben is jelzálogjogot jegyez be.

Cserébe nagyobb összeghez, akár több tízmillió forinthoz is hozzájuthatunk, a futamidő pedig 25 évre is rúghat. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek jó választásnak számítanak, hiszen a havi törlesztőrészletek fixek, a hitelbírálat pedig mindössze 15 napot vesz igénybe. Az ilyen kölcsönök ugyanakkor hosszú távú eladadósodást jelentenk, aminek keretében az otthonunkat is kockára tesszük.

 

A hitelfelvétel menete

Bár minden bank és minden kölcsön más és más, a hitelfelvétel lépései általában ugyanazok.

  • Az első dolog, amit el kell döntenünk, hogy pontosan milyen célra és mekkora összegre van szükségünk. Ha csak pár százezer vagy egy-két millió forintra, akkor a szabad felhasználású hitelek jöhetnek szóba, ingatlanvásárláshoz viszont mindenképp a jelzáloghitel a jó választás.
  • A következő lépés az ideális bank és konstrukció megtalálása (illetve lakáshitel esetén az ingatlan kiválasztása és a megegyezés a tulajdonossal). Ebben nagy segítség lehet egy független pénzügyi tanácsadó, de az ingyenes online összehasonlító oldalakat is használhatjuk. Ne sajnáljuk az időt az ajánlatok összevetésére, hiszen tucatnyi lehetőség között kell megtalálnunk azt a konstrukciót, ami hosszú távon is a hasznukra válik.
  • Akár online, akár tanácsadónál érdeklődtünk, mindenképp egyeztessünk közvetlenül is a kiválasztott bankkal. Már csak azért is, mert minden pénzintézetnél más és más dokumentumok lehetnek szükségesek, illetve az adásvételi szerződésnek is eltérő formai és tartalmi követelményei
  • Miután mindent beszereztünk a dokumentumok listájáról, ügyeljünk azok érvényességére is! Bármilyen hitelről legyen is szó, munkáltatói igazolásra a jövedelmünk kapcsán szükség lesz: ez nem lehet 30 napnál régebbi, ahogy a tulajdoni lap sem. A térképmásolatnál ugyanakkor 90 napnál szabták meg a határidőt.
  • A bankok természetesen elbírálják a kérelmünket, és bizony van néhány olyan tényező, ami azonnali kizáró okot Ilyen az, ha a nevünk negatív státusszal szerepel a KHR listán (korábban BAR lista), vagyis abban az adatbázisban, ahol a rossz adósokat tartják számon.
  • Problémás lehet az is, ha a hitel igénylésekor próbaidős munkaszerződésünk van, esetleg éppen felmondás alatt állunk. A legtöbb bank ugyanis minimum három hónapos, határozatlan időre szóló szerződést kér a hitelhez. A Babaváró kölcsönnél  3 év folyamatos, maximum 30 napig megszakított társadalombiztosítási jogviszonyt is igazolnunk kell.
  • Miután a bank pozitívan bírálta el a kérelmünket és a dokumentumokat is benyújtottuk (illetve lakás esetén az értékbecslésen is túl vagyunk), nincs más hátra, mint megkötni a végleges hitelszerződést. A személyi kölcsönök esetében ez akár online is történhet, a jelzáloghiteleknél ugyanakkor személyes megjelenésre is szükség lesz. Szánjunk időt a szerződés tanulmányozására és kérjünk segítséget, ha nehezen igazodunk el a jogi szaknyelven megfogalmazott dokumentumban!
  • A szerződéskötés után a folyósítási feltételek tisztázása következik. Ingatlanvásárlásnál például teljesen bevett megoldás, hogy a hitelösszeget egyből az eladónak utalja a bank – ilyenkor az ő számlaadataira is szükségünk lesz. A bank azt is ellenőrzi, hogy a vállalt önrészt kifizettük-e, illetve megkötöttük-e az otthonbiztosítást (sok esetben ez a hitel kötelező feltétele).
  • Végül nincs más hátra, mint a hitel folyósítása. Kisebb összegű személyi kölcsönöknél ez alig néhány napot vehet igénybe, ahogy a Babaváró kölcsönnél is azonnali utalásról beszélhetünk. Jelzáloghiteleknél már bonyolultabb a helyzet: az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás, a jelzálogbejegyzés mind-mind hosszadalmas folyamat, ezért inkább néhány héttel vagy akár egy hónappal érdemes számolni.

 

A teendőink persze nem érnek véget azzal, hogy megkaptuk a kívánt összeget. Az aktuális törlesztőrészleteket minden esetben fizetünk kell, néha pedig speciális követelményeket is támasztanak a bankok. Vállalati hiteleknél például megszokott, hogy a hitel folyósításától számított meghatározott napon belül meg kell kezdenünk a beruházást.

A babaváró kölcsönnél a folyósítást követő öt éven belül gyermekkel kell bővülnie a családunknak. Ellenkező esetben – ahogy már említettük – az igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetnünk. Ez akár 1,8 millió forint is lehet, a fizetési határidő pedig mindössze 120 nap!

Tanácsok hitelfelvétel előtt

A puding próbája az evés – a közismert mondást a hitelünk esetében is igaz lehet. Számoljuk ki, mekkora havi törlesztőrészletet fizetnénk a banknak, és legalább fél évig minden hónapban tegyük félre ezt az összeget. Ha problémamentesen nélkülözni tudjuk hat hónapon keresztül, akkor alighanem a hitel visszafizetésével sem lesznek gondjaink.

Törvény szabályozza, hogy a fizetésünk maximum hány százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Nettó 500.000 Ft alatt 50% a limit, amibe az összes hitelünket beleszámítják. Nem biztos azonban, hogy érdemes eddig feszíteni a húrt! Egy váratlan betegség vagy az állásunk elvesztése drasztikusan befolyásolja a havi bevételünket, így a kölcsönünk visszafizetésével is megcsúszhatunk.

A tájékozódás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a bankok (érthető módon) hangzatos reklámokkal és remek ígéretekkel próbálnak magukhoz csábítani minket. Mindig olvassuk át alaposan a tájékoztatókat, külön figyelmet fordítva a hitelkamat típusára, a futamidőre, a teljes visszafizetendő összeg nagyságára és a banki ügyviteli költségekre. Utóbbiak jelentősen eltérőek lehetnek, viszont komolyabban is megdobhatják a kiadásainkat.

Végül arra is térjünk ki a tájékozódás során, hogy milyen feltételek vonatkoznak a szerződésmódosítására, illetve, hogy lehetőségünk van-e elő- vagy akár végtörleszteni a hitelt. A végtörlesztés különösen kardinális kérdés, hogy sok hitelnél ennek komoly díja van, míg máshol ingyenesen biztosítanak erre lehetőséget.

Kezünkben a döntés

Napjainkban a helyzet egyszerre szerencsés és szerencsétlen, ha hitelfelvételről van szó. Szerencsés korban élünk, hiszen már online, pillanatok alatt is kölcsönhöz juthatunk. Az elmúlt évek hitelbotrányai ugyanakkor óvatosságra is intenek minket. Kétségtelen: egy rosszul megválasztott konstrukció vagy a túl magas törlesztőrészlet hosszú távú anyagi problémákat okozhat.

A döntésünket tehát megbízható tényekre és hozzáértő szakemberekre támaszkodva célszerű meghozni, a hitelünket pedig érdemes pár évente felülvizsgálni. Könnyen lehet, hogy egy kedvezőbb megoldással kiválthatjuk, és enyhíthetünk a terheinken.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről