Az autóvásárlás lehetőségei a múltban és most Egy új autó megvásárlása mindenki életében fontos alkalom. A magas árak miatt azonban a készpénzes fizetést csak kevés ember engedheti meg magának. Erre jó alternatíva lehet az autóhitel, mely 2014 után gyökeres változásokon ment keresztül. Régen az autóhitelek jelzálogjogot követelő konstrukciók voltak, melyre…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

október 19, 2022

0 hozzászólás

Az autóvásárlás lehetőségei a múltban és most

Egy új autó megvásárlása mindenki életében fontos alkalom. A magas árak miatt azonban a készpénzes fizetést csak kevés ember engedheti meg magának. Erre jó alternatíva lehet az autóhitel, mely 2014 után gyökeres változásokon ment keresztül. Régen az autóhitelek jelzálogjogot követelő konstrukciók voltak, melyre jelzálogjogot kötött a bank. Ennek nyomán önerőre is szükség volt, amely nehezebb hitelfelvételt eredményezett.

Jelenleg azonban az autóhitel tulajdonképpen személyi kölcsön, hiszen a termék a szabad felhasználású hitelekkel fonódott össze. Tulajdonképp azt is lehet mondani, hogy teljesen mindegy, hogy autóhitelt vagy személyi kölcsönt igényel valaki. Mindez azt jelenti, hogy az autóvásárlási hitel felvételéhez nem szükséges sem jelzálog, sem fedezet, viszont cserébe kisebb összeget vehetünk csak fel, mint 2014 előtt. A felvett pénz szabadon felhasználható, nem szükséges dokumentumokkal igazolni a költést.

Az autóhitel előnyei

 • Nincs szükség fedezetre.
 • Nincs szükség önerőre.
 • Egyaránt használt és új személygépkocsira is elkölthető a felvett összeg.
 • A hitel egyik legnagyobb előnye az, hogy a jármű kezdettől fogva a vásárló tulajdonát képzi.
 • A finanszírozott összeget csak forintban lehet igényelni és a törlesztés is forintban fog történni, így nem kell árfolyamkockázattól tartani.

Igénylés előtt mindenképp fontos összehasonlítani a hitelezők ajánlatait az instacash.hu személyi kölcsön kalkulátor segítségével. Így mindenki megtalálhatja pillanatok alatt a számára legkedvezőbb megoldást. instacash.hu/gyorskolcson/

Az autóhitel feltételei

Az autóhitel feltételei legtöbb esetben megegyeznek a személyi kölcsönnél támasztott elvárásokkal. Feltételek: betöltött 18. életév, magyarországi lakcím, állandó jövedelem, 3 hónapos munkaviszonyt igazoló jövedelemigazolás, pozitív KHR státusz. A pontos feltételeket mindig a kölcsönt adó pénzintézet szabja meg, ezért a felsorolt pontok mellett egyéb kritériumokkal is számolnunk kell hiteligénylés esetén, nem csak az általános elvárásokkal.

Autóhitel vagy autólízing a jobb megoldás?

Sokan hitel helyett a márkakereskedők autó finanszírozási szolgáltatásait veszik igénybe, ezért az autólízing mellett döntenek. A lízing szerződéssel járó dokumentációt minden esetben a kereskedő végzi. Jól hangzik, ugye? Ez azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis a lízing számos negatívummal jár.

Az autólízing hátrányai:

 • Csak a kereskedő által kedvezőnek ítélt ajánlatokat ismerhetjük meg.
 • Kizárólag autóvásárlásra lehet felhasználni az összeget.
 • Kötött lehet a gépjármű márkája, kora.
 • Legtöbbször szükséges hozzá autófedezet és casco megkötése is.
 • A futamidő végén a maradványérték kifizetésével vásárolhatjuk meg az autót vagy vissza kell adni a lízingbe adónak.

Az autóhitel előnyei:

 • Több ajánlatot hasonlíthatunk össze.
 • A felvett hitelt az autó megvásárlásán kívül arra költheti az ügyfél, amire csak szeretné.
 • Bármilyen autót, újat és használtat egyaránt vásárolhatunk az összegből, nincs korlátozva.
 • Nem szükséges önerő.
 • A hitel kifizetése után az autó minden további teendő nélkül a vásárlóé.

Mégis kinek éri meg a lízing? Az autólízing régen alacsonyabb kamattal rendelkezett az autóhitelnél, ezért sokan választották ezt az opciót. Jelenleg azonban sokkal kedvezőbbek a hitelek és a két ajánlat között a költséget tekintve csak minimális az eltérés, ellenben szigorúbbak, kötöttebbek a feltételek lízing esetén.

Állami támogatás – 7 személyes autók esetén

Az állam 2019-től támogatja azokat a családokat, akik 7 személyes autót szeretnének vásárolni. A támogatást 3 gyerekes családok vehetik igénybe, kizárólag új autóra. Maximálisan 2,5 millió forintos összeg kapható azzal a megkötéssel, hogy a támogatás összege a vételárnak maximum 50%-át teheti ki. Jelentkezést leadni a Magyar Államkincstárnál lehet, 2022. december 31.-ig.

A támogatás kombinálható hitellel, ha valaki nem rendelkezik elegendő tőkével a vásárláshoz, ezért kár lenne forráshiány miatt elengedni az állami segítséget, így ajánlunk egy lehetőséget több bank ajánlatát összehasonlítva: instacash.hu/szemelyi-kolcson/

Miért éri meg hitelhez folyamodni autóvásárláskor?

A hitelkamatok folyamatosan emelkednek, az általunk vásárolni kívánt termék pedig még annál is jobban. Az infláció mértéke áprilisban 9,5 százalék volt, vagyis átlagosan ennyivel drágultak hazánkban a termékek egy év alatt. A legolcsóbb személyi hitelek THM értéke jelenleg ezzel azonos. Az elmúlt időszakban a használt autók ára 14,7 százalékkal nőtt. Az új személygépkocsik ára is jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett. Ezek alapján, aki tavaly ruházott be tartós fogyasztási cikkre, lásd autó, akár több 100.000 Ft-ot is megtudott spórolni.

Hitelpiac a jövőben? Mi várható?

Érdemi növekedés volt tapasztalható a hitelkamatokat illetően az elmúlt 1 évben. Jelenleg 9,5 százalékos éves hitelköltség mellett lehet hitelt felvenni. Az infláció jövőbeni alakulását természetesen nem láthatjuk előre, de van számos jel, ami azt mutatja, hogy tartós drágulás várható egyes szegmensekben. A chiphiány miatt az autók ára előreláthatólag tovább emelkedik. Az új autókra már hónapokat kell várni a vásárlóknak. Egyes alapanyagok, például fémek drágulásának mérséklődésére sincs jelenleg túl sok esély. Az üzemanyagárak növekedése, amelyet a háború és az orosz szankciók egyaránt táplálnak, várhatóan továbbra is fennmarad, ami a szállítási költségeket emeli fel. A jegybank az idei évre 7,5-9,8 százalékos inflációval számol. Az előbb említett okok miatt, jó eséllyel a gépjárművek költsége a vártnál is jobban fog növekedni.

A legjobb autóhitel megtalálásának lehetősége

Az online igénylés gyorsabb, viszont ezekre fontos ügyelni:

 • Mindig össze kell hasonlítani a különböző hitelező bankok ajánlatait.
 • Adóstárs bevonásával kedvezőbb hitelhez lehet jutni.
 • A megbízhatóság fontos, ha eddig nem volt az ügyfél törlesztései során probléma, a bank kedvezőbb ajánlatot is adhat.

Autóhitel elbírálásának lépései online:

 1. Megfelelő hitel kiválasztása
 2. Megszületik az előbírálat
 3. Ügyfélazonosítás videóhívással
 4. Dokumentumok leadása
 5. Szerződéskötés
 6. Hitel folyósítása

Hitel autóvásárlásra – megéri?

Mindenki maga dönti el, hogy számára megéri-e hitelből autót vásárolni. Egy új jármű megvétele nagy döntés. Mivel a hitelek legnagyobb részének a futamideje évekig tart, fontos szemügyre venni az anyagi helyzetünket. Ez a kölcsön több évig az ember életének a része lesz, így elengedhetetlen meggyőződni arról, hogy a legjobb autóhitelt választottuk!

Miért az instacash.hu?

Rugalmasság. A hitelek összehasonlításakor te választod ki a kívánt futamidőt és hitelösszeget.

Időt spórolsz meg. Hasonlítsd össze másodpercek alatt egy helyen a piac legjobb ajánlatait.

Ingyenes a szolgáltatásunk.

Hitelek összehasonlítása: instacash.hu/autohitel/

Összefoglalás

Az autóhitel korábban a személyi kölcsönöknek olyan formája volt, amelyet autóvásárlásra lehetett igényelni. Ma már nem léteznek fedezettel működő autóhitelek, ezért nincs szükség önerőre sem.

A legtöbb esetben a hitel mindenki számára előnyösebb lesz a lízingnél. Nem szabad elfeledni, autóhitelből használt és új autót is vásárolhatunk, ezért minden esetben rugalmas választás.

A legtöbb banknál elérhető kölcsön különböző feltételekkel rendelkezik, ezért választás előtt érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ebben nyújt segítséget az instacash.hu.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről