Személyi kölcsön aktív KHR listásoknak

Avatar Albert Lilla
2019. november 12.

Ha új személyi kölcsönt szeretne felvenni, minél előbb nézzen utána annak, hogy rajta van-e, illetve milyen státuszban van rajta a KHR listán (régebbi nevén BAR listán). Ha volt régebben problémás hitele, tartozása, az itt látszani fog.

Joga van tudni azt, hogy szerepel-e ebben az információs rendszerben. Ehhez el kell mennie egy bankba, pénzintézethez, pénzügyi szervezethez és tájékoztatást kell kérnie, melynek a neve Ügyféltudakozvány. Ez lehet az a bank is, ahonnan személyi kölcsönt szeretne felvenni, de lehet a számlavezető bankja. A tájékoztatásból megtudhatja, melyik pénzintézet milyen adatokat adott át Önről. A tájékoztatót papír alapon kapja, néha levélben küldik, néha kinyomtatva az ügyfél kezébe adják. A KHR listás adataiért nem kérhetnek külön díjat.

 

Személyi kölcsön aktív KHR listásoknak – amit magáról a listáról tudni kell

 

Sokan azt mondják erről a nyilvántartásról, hogy feketelistára tesz embereket és nagyon nehéz róla lekerülni. Cikkünkben összefoglaljuk, a főbb tudnivalókat.

 

Nem egyszerű helyzet KHR listásként személyi kölcsönt kapni, ám lehetnek olyan esetek, amikor passzív KHR státuszban esély lehet rá.

Aktív KHR listás státuszban sajnos nem fog kapni

 

Gondoljon bele a bankok szemszögébe. Az illető már kapott hitelt, de nem fizette. Mindegy most miért nem fizette, vagy esetleg csak késett, de van fennálló tartozása. Mi arra a garancia, hogy ha megint  kap hitelt, akkor a viselkedése, az anyagi helyzete megváltozik? Sajnos azt is tudják, hogyha letiltásra, vagy ne adj isten végrehajtásra kerül a sor, akkor a tartozásoknak prioritása van és ebben az újabb kölcsön nem lesz első helyen. Vagyis a régebbi hiteleket, tartozásokat fizetik ki, így senki sem szeretne kockázatot vállalni, bizonytalanra hitelezni. Épp ezért is jött létre ez a központi hitelinformációs rendszer, a KHR, korábbi nevén a BAR.

 

KHR listásoknak hitel

 

A pénzintézeteknek tudniuk kell, ha egy adósnál az átlagosnál nagyobb kockázata van a nemfizetésnek. Ezt mutatja ez a lista, így reménytelen az, hogy ha valahol problémás adós volt valaki, akkor azt más hitelintézet ne tudná. Mégis sokan keresik így a megoldást, a pénzügyi kiutat. De vajon mit jelent az, hogy valaki aktív, vagy passzív státuszú hitelfelvétele szempontjából?

 

Aktív KHR

 

Az aktív KHR státusz akkor keletkezik ha valakinek 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozása gyűlik fel. A 90 nap számítása csak akkor indul, amikor már fizetési késedelem meghaladta a minimálbér összegét. Épp ezért a bankok nagyon figyelnek erre és a felszólítások, figyelmeztetések jóval előbb fognak jönni.

 

Aktív KHR státuszban nem fog újabb hitelt kapni. 

 

Az adós addig marad aktív KHR státuszú, ameddig a teljes tartozását vissza nem fizeti. Tehát egy rövid késedelem elég ahhoz, hogy hosszabb futamidejű hitel esetén sokáig, évekig  lehessen aktív státuszban még akkor is, ha utána a fizetés, törlesztés folyamatos. 

Az aktív KHR státusz akkor is véget érhet, ha elárverezik a fedezetet, illetve végrehajtással egyenlítődik a tartozás. De ennek hosszú ideig megmarad a nyoma.

 

A hitelt nyújtó pénzintézet számára veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt késedelmes tartozások, behajthatatlan követelések a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak maradnak a KHR rendszerében.

 

Passzív KHR státusz

 

Az adósság teljes rendezését követően egy évig marad bent valaki ebben a státuszban. Utána már kaphat újra kölcsönt, mintha mi sem történt volna. Feltéve, ha időközben újra bele nem kerül a késedelmes nemfizetők táborába, vagyis nem halmoz fel 90 nap alatt több hátralékot, mint a mindenkori minimálbér összege, ami 2019. január 1-jétől 149 ezer forint.

Mi lehet a kiút?

Személyi kölcsön aktív KHR listásoknak nem adható, sőt a passzív státusz is gyakran kizáró ok. Viszont, aki passzív státuszban van, az lehet kezes. Gyakorlatban ezt jelentheti azt is, hogy ha a családból az, aki nincs rajta a KHR listán, kaphat személyi kölcsönt, aki meg passzív státuszban van, az lehet a kezese. Így lehet egy családon belül személyi kölcsönt felvenni, ha már volt dolguk a BAR listával.

Friss hírek

Szakmai tartalmak

  • Változó hitelfeltételek – ezt hozta a koronavírus

    Egyre több hiteligénylő tapasztalhatja hogy a koronavírus okozta megváltozott helyzetre a bankok is gyorsan reagáltak. A kormányrendeleteknek megfelelő törlesztési moratóriumot és a THM plafont érintő termékfejlesztési változásokat viszonylag gyorsan lekezelték, a legtöbb banknál már elérhető a 2020. december 31.-ig 5.9%-os THM szinten rögzített személyi kölcsön ajánlat.

  • Babaváró támogatás: mit jelent a 3 év igazolt TB jogviszony?

    Sokakat foglalkoztat a babaváró hitel és annak feltételei. A legtöbb tisztázatlan kérdés talán a 3 éves TB jogviszonyhoz fűződik, ami feltétele a sikeres hitel igénylésnek. Az alábbiakban átnézzük az ehhez fűződő rendeletet és választ adunk a leggyakoribb tévhitekre is.

  • Olcsóbb személyi hitel magasabb jövedelemigazolással

    Egy hiteligénylésnél nem mindegy, hogy milyen jövedelmet igazolunk, hiszen akár 2 százalékkal is csökkenhet a THM, ha egy 3 millió forintos hitelnél 100 000 ft-al magasabb munkabért tudunk igazolni. 5 év alatt ez 300 000 ft körüli megtakarítást jelenthet számunkra. A jövedelmünkön kívül vannak más feltételek is, amelyek elfogadásával csökkenteni tudjuk a kamatot.