A rekord magas infláció, az általános drágulás az élet minden területén érezteti hatását. A jövedelmi viszonyoktól függetlenül ez mindenkit arra ösztönöz, hogy racionalizálja a kiadásait. Mit tehetünk a spórolás jegyében? Főként a kiadások visszafogásával, az energiafelhasználás és a fogyasztás csökkentésével, valamint a pénzügyi megtakarítások biztonságos, kiszámítható, magas hozamot ígérő elhelyezési…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

február 27, 2023

0 hozzászólás

A rekord magas infláció, az általános drágulás az élet minden területén érezteti hatását. A jövedelmi viszonyoktól függetlenül ez mindenkit arra ösztönöz, hogy racionalizálja a kiadásait.

Mit tehetünk a spórolás jegyében?

Főként a kiadások visszafogásával, az energiafelhasználás és a fogyasztás csökkentésével, valamint a pénzügyi megtakarítások biztonságos, kiszámítható, magas hozamot ígérő elhelyezési lehetőségeinek felkutatásával reagálhatunk jól az élet minden területét egyaránt érintő drágulásra.

A megtakarítások szerepe

A jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hogy egyre tudatosabban tervezzük pénzügyeinket, kiemelt figyelmet fordítsunk a drágulás hatásainak ellensúlyozására, valamint megtakarításaink biztonságos, kiszámítható gyarapítására. Felmérések szerint az emberek életében fontos lett, hogy a megtakarításaik ne értéktelenedjenek el – értékállóság megőrzése, a legalább infláció követő befektetések választása. Kisebb közvéleménykutatást végezve pedig általánosságban elmondható, hogy az emberek a biztonságos, kiszámítható és kellően rugalmas befektetési megoldásokat keresik.

A jelenlegi gazdasági környezetben mibe éri meg befektetni?

 • Állami támogatással rendelkező nyugdíjmegtakarítás;
 • Infláció felett kamatot fizető állampapír;
 • Befektetési alapok;
 • Hitelek.

5 bank ajánlatának összehasonlításával percek alatt segít az InstaCash: instacash.hu/hitelkalkulator/

Háztartásunkat érintő egyszerű spórolási tippek

 • Havi megtakarítás: ezeket külön, egy megtakarítási számlán vezetve csinos összeg gyűlhet össze.
 • Befektetés: az infláció miatt a pénz gyorsan elértéktelenedik, így a mielőbbi befektetés, mondjuk egy lakás vásárlásával, amelyet kiadhatunk albérletbe, jó ötlet lehet.
 • Hitelkiváltás: Ha több hiteled van és ezek akár különböző pénzintézetektől származnak, gyűjtsd össze őket egy helyre az adósságrendező hitel segítségével, amellyel jelentős pénzösszegeket lehet megspórolni. instacash.hu/adossagrendezo-hitel/
 • Havi költségvetés: a havi költségvetés elkészítése rengeteget segíthet a megtakarításban. Ha tudod, hogy mire költöd el a pénzed nagy részét, akkor könnyebben tudsz csökkenteni a kiadásaidon.
 • Impulzus vásárlás elkerülése: minden nagyobb értékű élvezeti cikk vásárlása előtt aludj 1-2 napot rá, hogy ne vásárolj semmit feleslegesen, ha nem életbevágó.
 • Akciók figyelése: ma már minden áruház hirdeti a kedvezményeket, kuponokat, mellyel érdemes élni és esetlegesen ilyenkor többet vásárolni az adott termékből. Érdemes lehet továbbá megnézni az interneten fellelhető árösszehasonlító oldalakat, ahol megtalálhatjuk a legolcsóbb helyeket a számunkra elengedhetetlen termékek vásárlásához.
 • Nem használt termékek eladása: lehetnek ruhák, már nem használt, de még működő elektronikai eszközök, amelyek csak foglalják a helyet, de hasznát már nem veszed.
 • Bevásárlólista készítése: ha célzottan indulsz bevásárolni, akkor nagyobb eséllyel kerülheted el a fölösleges termékek bekerülését a kosaradba.
 • Energiahatékony mosás: kevés ember gondolná, de a 40 fok helyetti 30 fokos mosással is rengeteg energiát lehet megspórolni, továbbá az alacsony hőfokú mosással meglehet növelni a ruhák hordhatóságát.
 • Lemondás a káros élvezeti cikkekről: bár kemény dolog egy aktív dohányosnak letenni a cigarettát, mégis havi szinten jelentős összeg maradhat meg, ha nem vásárolunk hetente 2 alkalommal dohányterméket. Ugyanez igaz lehet az alkoholra is, amely szintén egy elkerülhető tétel lehet a bevásárló listán és még káros is az egészségre.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről