Bevezetés Az évek alatt sok adósságot halmozhatunk fel magunk mögött, személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, vagy áruhitel formájában. Nehéz helyzetben gyors és azonnali segítséget jelenthetnek a kölcsönök. Azonban, ha az előbb említett típusból többel is rendelkezünk, ezt már nehéz lehet kézben tartani. Miért is? Mert eltérő időben kell őket törleszteni, más…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

október 20, 2022

0 hozzászólás

Bevezetés

Az évek alatt sok adósságot halmozhatunk fel magunk mögött, személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, vagy áruhitel formájában. Nehéz helyzetben gyors és azonnali segítséget jelenthetnek a kölcsönök. Azonban, ha az előbb említett típusból többel is rendelkezünk, ezt már nehéz lehet kézben tartani. Miért is? Mert eltérő időben kell őket törleszteni, más a futamidejük és különböző a kamatozásuk is. A szakemberek ezért is ajánlják az adósságrendező hitelt megoldás gyanánt.

Mi az adósságrendező hitel és mikor hasznos?

Adósságrendező hitel felvétele akkor ajánlott, ha felhalmoztunk adósságokat, és a futamidők, vagy akár a kamatozás nem előnyös számunkra. Ebben az esetben van lehetőségünk arra, hogy abból a célból vegyünk fel hitelt, hogy a többit kifizessük vele, ezáltal a konstrukciót a saját igényeinkre alakítva.  Az adósságrendező hitel megítélése igen megosztó. Sokan félnek attól, hogy egy vagy több meglévő hitelt egy új hitellel helyettesítsenek, azonban fontos látni, hogy egy kedvezőtlen hitelkonstrukció jelentősen kivehet a háztartásból, az adósságrendező hitel pedig ezt hivatott korrigálni. Az adósságrendezés számos előnye közül kiemelhető, hogy a korábban felvett kölcsönök a hitelkiváltástól egyetlen hitellé alakulnak át, amelyet akár jelentősen kedvezőbb feltételekkel fizethetünk tovább.

Hitelkiváltó hitel

A hitelkiváltó hitelt sokan azonosítják az adósságrendező hitellel, de külön kell választani őket. A hitelkiváltás az a folyamat, amely által egy régebben felvett hitelt egy újabb, kedvezőbb feltételű kölcsönre cserélünk. A régi hitel az új segítségével teljes mértékben visszafizethetővé válik és ettől a pillanattól kezdve csak az új kölcsönt kell törleszteni. Egyetlen feltétel az, hogy az új hitel olcsóbb legyen, mint a régi.

Kinek és mikor előnyös az adósságrendező hitel?

 • egy vagy akár több hitelünk is kiváltható ezzel a megoldással
 • törlesztőrészleteink, rendszeres kiadásaink csökkenni tudnak
 • havi szintű, több ezer forintos megtakarítás azzal, hogy egyetlen, alacsonyabb kamatú kölcsönnel kell kalkulálni. Ez a teljes futamidőre nézve akár több százezres vagy milliós megtakarítást is eredményezhet
 • a hitelpiac oldaláról a jelenlegi ajánlatok sokkal kedvezőbbek, mint az évekkel ezelőttiek
 • a korábbi futamidő meghosszabbításával törlesztőrészleteink is csökkenni fognak
 • a felvett hitelünk egy banknál fog összpontosulni, így a számlavezetés lényegesen egyszerűbb
 • a régi deviza alapú hiteleinket forint alapúra cserélhetjük, így fix kamatozás és stabilitás érhető el
 • többes jelzáloghitel esetében van lehetőség összevonásra
 • lehetőség van felvenni ugyanakkora összegben adósságrendező hitelt, mint amennyi a korábbi hiteleinkből vagy hitelünkből még hátra van, de igényelhetünk nagyobb kölcsönt is, mint amennyire a kiváltáshoz szükségünk van
 • dönthetünk úgy, hogy a törlesztőrészletünk legyen nagyobb, és a futamidő rövidebb, így hamarabb szabadulhatunk a hitelcsapdából

A fenti előnyöket áttanulmányozva látható, hogy sok-sok esetben lehet jó választás az adósságrendező hitel, de minden esetben érdemes segítséget kérni. Hitelkalkulátor alkalmazásával percek alatt összehasonlíthatóvá válik több bank ajánlata, majd tanácsadók segíthetnek a döntés meghozatalában a tájékozódástól kezdve, az “apróbetűs” részeken keresztül, egészen a folyamat végéig. Mutatunk ehhez egy megoldást: instacash.hu/szemelyi-kolcson/

Megtakarítás adósságrendező hitellel?

Ha alacsonyabb kamatozású adósságrendező hitelt veszünk fel, akkor 3 lehetőségünk van, ami segít a jobb pénzügyi helyzet kialakításában.

 • Annyi hitelt veszünk fel, amennyi szükséges a jelenlegi hiteleink kiváltásához. A futamidő megmarad, ezáltal kisebb lesz a törlesztőrészlet.
 • Rövidebb futamidőt vállalunk be, a törlesztőrészlet ugyanannyi marad. Ez a választás akkor ajánlott, ha biztosan tudjuk fizetni a törlesztőket és hamarabb meg szeretnénk szabadulni a jelenlegi hitelektől.
 • Nagyobb összegű hitelt veszünk fel, mint amennyire szükségünk van. A törlesztőrészlet és futamidő marad, a fennmaradó összegből pedig bármilyen személyes célt megvalósíthatunk.

Igényelhetjük ugyanannál a banknál az új hitelt, ahol korábban a régit is kötöttük. Viszont ez az eljárás opcionális, mert nyugodtan fordulhatunk más hitelező intézményhez is. Érdemes a témát jól körül járni, mert bankonként és konstrukciónként is jelentősen eltérő feltételekkel találkozhatunk.

Az igénylés feltételei

Az adósságrendező hitel igényléséhez szükséges dokumentumok és feltételek megegyeznek a személyi kölcsön feltételeivel. A banki gyakorlatok eltérőek, de általánosságban a következőknek kell megfelelnünk:

 • betöltött 18. életév
 • pozitív adósminősítési és hitelbírálati folyamat
 • bejelentett magyarországi lakcím, érvényes okmányok

A bankok minden esetben ellenőrzik a hitelmúltat, valamint a fizetési késedelmet illetően is szigorú vizsgálatot végeznek. Az igénylés további két feltétele az igazolható rendszeres jövedelem és jelzáloghitel esetén az ingatlanfedezet. A bankok további iratokat is elkérhetnek, amelyek kapcsolatban vannak a kiadásokkal. Az adósságrendező hitelnek is meg van a maximális hitelösszege, ezért túl nagy összegnél ingatlanfedezet bevonására lehet szükség.

Mennyi hitelt vehetünk fel adósságrendezésre?

Az, hogy mennyi hitelt kapunk és ezzel kiválthatjuk-e a teljes tartozásunkat, nagyrészt attól is függ, hogy mennyi az igazolt jövedelmünk és mit tartalmaz az értékbecslő szakvéleménye. Ez utóbbinak csak jelzáloghitel esetében van jelentősége. Fontos tudni, hogy egyik pénzintézet célja sem az, hogy még jobban eladósítson minket. A bankok a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) miatt jogszabályba foglalták, hogy a bevétel meghatározott százalékánál nem is lehet nagyobb a törlesztőrészlet.

Adósságrendező hitel esetében a számos előny mellett buktatókkal is találkozhatunk. Ehhez kaphat segítséget 15 percen belül hozzáértő szakembereinktől: instacash.hu/

Fontos tudnunk adósságrendező hitel esetén

Az adósságrendező hitel felvétele tulajdonképpen nem más, mint egy újabb kölcsön igénylése és igénybevétele. Az igénylést csak abban az esetben indíthatjuk el, hogy ha hitelképesek vagyunk. Tehát rendszeres, havi jövedelmünket igazolnunk kell. Abban az esetben, ha egy nagyobb jelzáloghitelt is kiváltunk, vagy esetleg úgy döntenénk, hogy jelzáloghitelre cserélnénk a már meglévő hitelünket, akkor megfelelő ingatlanfedezettel is rendelkeznünk kell.

Fontos tudnunk azonban, hogy adósságrendező hitelnél nem a saját folyószámlánkra fog érkezni a hitel, ugyanis a bank közvetlenül oda utalja át az adott összegeket, ahol a tartozásunk fennáll. Csak abban az esetben érkezik hozzánk a pénz, ha a tartozásnál magasabb összeget igényeltünk. Az így megmaradt hitelösszeget szabadon felhasználhatjuk további céljainkra.

Hasonlítsuk össze a legjobb adósságrendező ajánlatokat! Az instacash.hu online adósságrendező hitelkalkulátora segítségünkre lesz: instacash.hu/cimke/adossagrendezo-hitel/

A hitelfelvételhez szükséges dokumentumok

 • személyes okmányok
 • jövedelmet igazoló dokumentumok
 • kiadásainkról és más hiteleinkről szóló igazolások
 • az új hitel igényléséhez szükséges banki és egyéb formanyomtatványok

A papírmunka egyáltalán nem kevés. Sőt, ha jelzáloghitelt szeretnénk kiváltani, további dokumentumok benyújtására is szükség lehet, úgy, mint:

 • helyrajzi szám az értékbecsléshez
 • a meglévő kölcsönszerződés és közjegyzői okirat másolata
 • előtörlesztési kérelem vagy tartozáskimutatás
 • törlesztési igazolás

Egyéb felmerülő költségek

A pénzügyi intézmények az adósságrendezést végtörlesztésként kezelik. Tehát adósokként a futamidő lejárata előtt fogjuk visszafizetni a meglévő hitelünket, hiteleinket. Éppen ezért a bankok elesnek a még idővel befolyó hátralévő kamatoktól. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez számukra kevéssé éri meg, így a bankok elő és végtörlesztés esetén is plusz díjakat számolnak fel, amellyel fontos kalkulálnunk, mint kiadás.

Összefoglalás

Legtöbbünk életében az egyik legfontosabb cél a stabilitás megteremtése. Álmaink elérésében sok esetben a bankoktól igényelt különböző célú kölcsönök segíthetnek, azonban a hitelek felhalmozása, az emelkedő kamatok és fizetési kötelezettségek jelentősen megnehezíthetik a mindennapi életünket. Optimális megoldást tud kínálni ebben az esetben egy adósságrendező hitel, amellyel meglévő, esetleg elavult konstrukciójú hitelünket vagy hiteleinket egy újonnan felvett, kedvezményesebb hitellel váltjuk ki.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről