Valószínűleg mindenki hallott már a Diákhitelről, de nem mindenki ismeri a vele kapcsolatos részleteket. Ezért megpróbálunk összefoglalni minden alapinformációt, amit érdemes tudni róla.

A Diákhitel egy egyedülálló módja a felsőoktatási tanulmányok finanszírozásának. Államilag létrehozott hitel termékről van szó, amelynek speciális szabályai vannak és elsőrendű célja, hogy olyanok is folytathassanak felsőoktatási tanulmányokat, akiknek az anyagi helyzete ezt alapból nem tenné lehetővé.

Hogyan működik a Diákhitel?

Sokan nem tudják, hogy létezik Diákhitel 1 és Diákhitel 2. Nézzük meg mi a kettő között a különbség. A Diákhitel 1 egy szabad felhasználású hitel, amit a diák bármire költhet, szabadon dönti el, hogy albérletet, étkezést vagy utazást finanszíroz belőle. A Diákhitel 2 pedig kizárólag önköltséges képzés finanszírozására használható. Mindkettő visszafizetésére speciális szabályok vonatkoznak, nem hagyományos hitel módjára történik a visszafizetésük. Nézzük meg a részleteket.

Diákhitel igénylési feltételei, összege és törlesztése

A kétféle Diákhitel célja különbözik. Ahogy korábban is említésre került, a Diákhitel 1 szabad felhasználású, a Diákhitel 2 kötött. De az igénylési feltételek gyakorlatilag megegyeznek:

  • 45. életévét még nem töltötte be, abban a hónapban folyósítható utoljára, amikor a 45. születésnapja van,
  • magyar állampolgár, vagy letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik, vagy  Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik, vagy menekültként elismert,

A hallgatói hitelt (Diákhitel 2-t) felveheti, ha:

  • felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
  • lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,
  • bejelentkezett az adott félévre
  • nem rendelkezik érvényes Diákhitel 1 szerződéssel.

A Diákhitel 1-et 11 szemeszterre igényelhetik és szemeszterenként 5 hónapon keresztül folyósítják. Az igényelhető havi összeget 15 ezertől 70 ezer forintig terjednek. Lehetőség van egy összegben kérni a teljes szemeszterre jutó összeget. A felvett hitel kamata változó, jelenleg 2,2%. Bár a törlesztést elég a tanulmányok befejezése után megkezdeni, a diákhitel a folyósítás napjától kamatozik mindaddig, amíg visszafizetésre nem kerül, minden év végén a kamat tőkésítésre kerül. Ezért fontos, hogy tisztában legyen az igénylő azzal, hogy emiatt a tartozás növekedhet és a hallgatói jogviszony megszűnése után akkor is el kell kezdeni törleszteni, ha nincs munkája és regisztrált álláskereső.

A Diákhitel 2 esetében a különbség abban rejlik, hogy a hitelösszeg a képzés költségtérítésének összegéig vehető fel és közvetlenül az intézménynek utalja a Diákhitel Központ. A kamatozása szintén változó, de ebben az esetben az állam átvállalja a kamatokat, így az igénylő számára felszámított kamat mértéke 0%.

A törlesztés mértéke a minimálbér összegéhez kötött és részletesen szabályozva van. Lényeges viszont, hogy az előtörlesztése díjmentes és lehetőség szerint ajánlott is elő- vagy végtörleszteni, elsősorban a Diákhitel 1 esetében, ott ugyanis a kamatokat nem vállalja át az állam, hanem igenis az igénylőnek kell ténylegesen megfizetni.

A Diákhitelekkel kapcsolatos részletes szabályokat a diakhitel.hu honlapon találjuk.

Összefoglalás

A Diákhitel egy remek lehetőség a tanulmányok (kiegészítő) finanszírozásra. A költségtérítés esetében kamatmentes, ez természetesen jó dolog, de nyilván magát az összeget vissza kell fizetni. A szabad felhasználású részt viszont kamatokkal növelten kell visszafizetni, így ha sok év telik el a visszafizetés megkezdése és a hitel felvétele között, a kamatok jócskán megdrágítják a felhasznált összeget. Ezért mint minden hitel esetében mérlegelni kell, hogy mekkora összeggel érdemes eladósítani magunkat úgy, hogy a hitel felvételekor még fogalmunk sincs arról, hogy hol fogunk dolgozni, mennyi lesz a fizetésünk és egyáltalán milyen élethelyzetben leszünk.