Sokan vannak abban a helyzetben, hogy szeretnék lecserélni a régebbi autójukat és autóhitelt felvenni. Azok, akik úgy tudnak autót venni, hogy csak az a kérdés, hogy a legnagyobb felszereltségű új autót vegyék, vagy rendeljenek bele még nehányat a rengeteg extrából, nem is igazán értik, milyen nehézséggel áll szemben egy olyan anyagi helyzetben lévő család, ahol csak hitelből képzelhető el ez a beruházás.

Márpedig a hitelből vásárló nem új autóban gondolkodik, hanem nyilván egy jó használt autó az álma. Ebben az esetben pedig a jó használt autó nagyjából egy 1 – 1,5 millió forintos 8-10 éves gépjármű lesz. Igen, rengetegen vannak olyanok, akiknek egy ekkora összeg is megterhelő, mégis szükséges, mondjuk azért, mert a családfenntartó másképpen nem tud bejárni a közeli városba a három műszakos munkarendben dolgozó gyárba.

Milyen lehetősége van annak, aki végre kapott munkát, de autót kellene vennie, hogy be tudjon járni új munkahelyére? Nézzük meg milyen hitelben gondolkodhat.

Szabad felhasználású személyi kölcsön a megoldás?

Ha körülnézünk a banki ajánlatok között, látható, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb egy szabad felhasználású kölcsön lenne, mert az ügyintézési ideje gyors. De ha beleolvasunk a feltételekbe, láthatjuk, hogy az igényléshez szükség van jövedelemigazolásra. Anélkül esélytelen a dolog. Akkor milyen lehetősége van a példában említett személynek?

Ingatlanfedezetes hitel talán segítség lehet?

Azt gondolhatnánk, hogy ha felajánljuk a banknak fedezetként az ingatlanunkat, kaphatunk hitelt jövedelemigazolás nélkül. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. De miért? Hiszen a bank tudja, hogy most kapott új munkát, abból fogja fizetni a hitelt. A ház pedig ott van fedezetnek. Miért ne kaphatna egy autóra való hitelt az igénylő?

A bankok kötelesek megbizonyosodni arról, hogy milyen forrásból lesz visszafizetve a hitel. Nem elegendő az, hogy van fedezete. A bank nem a fedezet értékesítésével akar bíbelődni. Számára a fontos, hogy havi rendszerességgel beérkezzen a havi törlesztőrészlet az ügyféltől, Ezt pedig egy induló munkahely esetében nem biztosított, hiszen az igénylő legalább három hónapig próbaidőn van. Így bármikor megszűnhet a munkahelye és nem fog tudni tovább törleszteni. A bank tehát mondhatjuk, hogy biztosra akar menni.

Jövedelemigazolás nélkül nincs megoldás?

A végső válasz az, hogy igen, aki nem tudja igazolni a jövedelmét, nem kaphat hitelt. Sem személyi hitelt, sem ingatlanfedezetes hitelt. A megoldás a tervezésen van: ha tudjuk, hogy csak a közeli városban tudunk munkát vállalni, érdemes előre megtervezni az autóvásárlás módját, hogy ha sikerül egy jobban fizető állást kapni, ne kelljen emiatt elbukni.